Linkuri accesibilitate

„O apocalipsă non-violentă s-a pus pe treabă” (Traian Ungureanu/ Adevărul)


Revista presei de la București.

Potrivit lui Marius Diaconescu, care scrie pe blogurile Adevărul, „Igor Dodon vrea dictatură proletară în Republica Moldova după decizia istorică a Curţii Constituţionale împotriva creditului rusesc”. Președintele moldovean ar fi complet destabilizat de decizia Curții Constituționale a Moldovei de a declara neconstituționale mai multe clauze ale contractului de credit în valoare de 200 de milioane de euro, care ar fi trebuit să vină din partea Moscovei. Verdictul judecătorilor constituționali, luat în ciuda presiunilor, a provocat noi demisii din Partidul Democrat și perspectiva dezintegrării majorității parlamentare. Marius Diaconescu spune chiar că „Decizia istorică a Curţii Constituţionale a R. Moldova împotriva implicării Rusiei în politica din Basarabia = o nouă declaraţie de independenţă faţă de Moscova”. Dodon este dispus să masacreze și să reformuleze atribuțiile Curții Constituționale pentru a-și recăpăta șansa de a fi reales în toamnă – căci fără acest împrumut, șansele sunt aproape nule. În majoritatea aproape dezintegrată, guvernul Ion Chicu se clatină. Partidul Democrat e cel care se fărâmițează de fapt, iar acest fenomen, arată analistul, se potrivește cu ciclurile specifice partidelor din Republica Moldova: în primul ciclu se zbat să ajungă la putere, în al doilea se zbat să se mențină la putere și, la final, se dezintegrează. Grupuri politice formate de curând vor să-l debarce pe liderul democraților Pavel Filip și să preia ce a mai rămas din democrați, iar noul partid Pro Moldova înființat de Andrian Candu dispune de 10 deputați. Diaconescu spune că ar putea fi o bază pentru viitoare alianțe de guvernare. La prezidențiale, există un singur politician care l-ar putea învinge pe Dodon: Maia Sandu. Cu condiția să fie susținută de întreaga opoziție pro-occidentală. Andrian Candu a și formulat o propunere, respinsă de îndată de celelalte partide de opoziție imediat ce Ilan Șor s-a amestecat, anunțându-și disponibilitatea de a colabora.

Presa scrie și despre clipul video deținut de Agora și difuzat de Iurie Reniță, în care Igor Dodon pare să fi primit o sacoșă (cu bani, se presupune) de la Vlad Plahotniuc. Suntem apoi informați de mai multe publicații că șapte cadre medicale din cele 42 care au ajutat timp de două săptămâni spitalele care tratează coronavirus în Republica Moldova au contractat COVID-19.

Traian Ungureanu semnează un comentariu tulburător pe blogurile Adevărul. „Dacă nici mâine nu va fi 30 decembrie 1947, spune el, vom supravieţui. Nimeni nu va fi dat afară din casă, întemniţat, pus să sape canale sau împuşcat în numele poporului. Vom fi teferi, dar nu aceiaşi. O apocalipsă non-violentă s-a pus pe treabă şi dă uitării şi rebutului tot ce făcea lumea în care am trăit cândva. Cine a fost aruncat în lume de norocul naşterii, la timp pentru a trăi deplin anii 1990-2020, va avea ce povesti copiilor, spre fascinaţia nepoţilor: a văzut 30 de ani de viaţă neîngrădită şi uşurinţă automată a convieţurii. De care tocmai ne-am despărţit”. În câteva săptămâni, scrie Ungureanu, coronavirusul a clartificat „Înţelesul scurtei noastre treceri prin lume (…): e încadrarea în reglementări”. Epoca liberalismului a pariat pe „sfârșitul istoriei”, dar „a obţinut mai mult decât spera: începutul nefiinţei”. Încă o dată, cultura a anunţat involuţia societăţilor. Kafka, Orwell, Huxley şi Zamiatin sunt confirmaţi politic (…). Cine face arheologie spirituală va găsi firul negru conducător care duce de la avertismentele lui Nietzsche şi Dostoievski la punkismul resemnat al lui Houellebecq”.

XS
SM
MD
LG