Linkuri accesibilitate

Marea Britanie a declanșat oficial procesul părăsirii Uniunii Europene (VIDEO)


Marea Britanie a declanșat oficial procesul părăsirii Uniunii Europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Președintele Consiliului European Donald Tusk a vorbit presei la Bruxelles după primirea notificării de activare a articolului 50.

„Așadar, asta e, șase pagini, notificarea premierului Theresa May care activează articolul 50 și începe în mod oficial negocierile de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Nu avem nici un motiv să pretindem că e o zi fericită, nici la Bruxelles, nici la Londra. Pînă la urmă, majoritatea alegătorilor europeni, inclusiv aproape jumătate din alegătorii britanici, au dorit să stăm împreună, nu să ne îndepărtăm. Cît despre mine, nu mă voi preface că sînt fericit azi.

În mod pradoxal însă, există și ceva pozitiv în Brexit. Brexit ne-a făcut pe noi, comunitatea celor 27, mai hotărîți și mai uniți ca înainte. Sînt complet convins de asta, mai ales după declarația de la Roma, și azi pot să spun că vom fi la fel hotărîți și uniți și în viitor, și de asemenea în timpul negocierilor dificile care urmează.

Asta înseamnă că atît eu cît și Comisia avem un mandat ferm să apărăm interesele celor 27. Nu e nimic de cîștigat în acest proces, și mă refer la ambele părți. În esență, asta are de-a face cu limitarea pagubelor. Scopul nostru e clar: să minimalizăm costurile pentru cetățenii Uniunii Europene, pentru oamenii de afaceri și pentru statele membre. Vom face tot ce putem și vom ava toate uneltele să atingem acest obiectiv și ce tebuie să subliniem astăzi este că pentru moment nu s-a schimbat nmic. Pînă când Regatul Unit părăsește Uniunea Eurpeană, legea Uniunii Europene continuă să se aplice și în Regatul Unit.

Vineri voi anunța o propunere privind instrucțiunile de negociere cu statrle membre care să fie adoptată de Consiliul European în 29 aprilie. Mă voi referi la această propunere și o voi comenta vineri la conferința de presă cu premierul Joseph Muscat în Malta. Ce-aș mai putea adăuga? Deja ne e dor de voi. Mulțumesc și la revedere.” (Traducere și voice over de Lucian Ștefănescu)

XS
SM
MD
LG