Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Oamenii trăiesc cu speranţa că vectorul european poate fi refăcut”


Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Are opozitia de centru dreapta din Moldova, reprezentată și de Partidul Demnitate si adevar, o strategie si o tactica stabilită şi clară şi isi poate face auzita prezenţa pe scena politica ? A fost una din intrebarile pe care Vasile Botnaru i le-a adresat directorului Asociatiei pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Boţan, Platforma a trasat obiectivele pe termen scurt şi pe termen lung. Cum le vedeţi dumneavoastră? Sunt suficient de realiste, tangibile?

Igor Boțan: „În primul rând, radioascultătorii trebuie să ştie că în Republica Moldova avem 45 de partide politice şi să vadă care dintre aceste partide funcţionează, li se adresează. Avem partidul puterii, care vedem că, cumva încearcă să comunice cu cetăţenii şi toate aşteptările se îndreaptă spre opoziţie. Cei care răspund aşteptărilor cetăţenilor, probabil, cred că vor avea şi sorţi de izbândă pe viitor, inclusiv la alegerile parlamentare, fie ele anticipate sau ordinare. Eu cred că aceasta a fost motivaţia pentru partidul la care vă referiţi dumneavoastră, că să organizeze acest congres, să facă un bilanţ şi, cel mai important lucru, să traseze, aşa cum aţi menţionat, obiectivele pentru viitorul apropiat. Mi se pare că scopul principal a fost de a transmite cetăţenilor un mesaj că...”

Europa Liberă: …есть такая партия?

Igor Boțan: „…este partidul şi că acest partid aderă la Partidul Popular European, la familia Partidului Popular European. Acest lucru este foarte important şi el a avut şi un impact în campania electorală pentru prezidenţiale. Iar faptul că opoziţia emergentă din proteste, să zicem aşa, a reuşit să acumuleze un rezultat extraordinar de bun, oamenii trăiesc cu speranţa că vectorul european poate fi refăcut, chiar dacă partidele care îl reprezintă, mă refer la cele emergente, încă sunt foarte-foarte slabe, lipsite de resurse. Există această aşteptare a cetăţenilor, confirmată prin rezultatul alegerilor, şi această aşteptare trebuie cumva, cu anumită periodicitate, să le fie amintită cetăţenilor.”

Europa Liberă: Dar există alegători care preferă să aibă vrabia în mână, puţinul pe care îl dă guvernarea de astăzi, guvernul Filip etc. Acestor oameni li se adresează cumva opoziţia de dreapta?

Igor Boțan: „Cred că da. Pentru că această guvernare, orice s-ar spune, doar pretinde că a recucerit încrederea partenerilor internaţionali. Am văzut că domnul Filip, în adresarea domniei sale către cetăţeni, cu ocazia unui an de la aflare în fruntea guvernului, a menţionat doar recâştigarea încrederii partenerilor internaţionali, spunând că cea a cetăţenilor încă e departe de a fi recucerită.

Noi ştim cu certitudine că şi partenerii noştri internaţional nu au încredere în actualul guvern, iar suportul financiar este unul care a fost negociat anterior şi a fost condiţionat doar de semnarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional. Memorandum care a venit după asumarea răspunderii guvernului Filip, deşi lucrurile trebuiau aranjate încă în prima jumătate a anului trecut. Deci, partenerii internaţionali se ţin de cuvânt, dar să vorbim despre recucerirea încrederii este incorect. Mai cu seamă că promotor al intereselor Partidului Democrat la Bruxelles, de exemplu, este Partidul Social Democrat din România, care, iată, a trecut printr-o fază nu tocmai plăcută. Şi cred că şi acest partid şi-a şifonat dramatic imaginea, şifonând şi imaginea celor pe care încearcă să-i promoveze la Bruxelles de aici, din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Revenind, totuşi, la lista de obiective pe care le trasează Platforma Demnitate şi Adevăr, partidul politic, ce credeţi că va deveni arma tactică a opoziţiei de dreapta, aşa cum aţi spus, în eventualitatea unui scrutin anticipat sau în scrutinul parlamentar ordinar?

Igor Boțan: „Noi trebuie să înţelegem că retorica despre scrutinul anticipat, despre referendum, privind miliardul, face parte dintr-o retorică politică şi ea are drept scop mobilizarea susţinătorilor. Fiindcă m-aţi întrebat despre cât de realizabile sunt aceste obiective, eu cred că, colectarea semnăturilor pentru referendum a arătat că astfel de obiective, în principiu, nu sunt realizabile, pentru că aşa este legea, avem cazul Domnicăi Manole. Şi toţi radioascultătorii noştri trebuie să ştie că alegerea directă a şefului statului se datorează nu efortului de a organiza referendum, ci hotărârii Curţii Constituţionale care, peste 16 ani, a decis că până în 2016 şeful statului era ales în mod greşit, fiindcă nu au fost respectate procedurile.”

Europa Liberă: Şi în mod greşit era admis şi un candidat cu vârsta de 35 de ani, ca în America.

Igor Boțan: „Corect. Da, aceasta e o remarcă foarte bună. De aceea, noi trebuie să facem o delimitare foarte clară dintre obiectivele care conduc la mobilizarea electoratului. Şi astfel de obiective pot fi enunţate, dar realizarea lor este problematică. Mă rog, aceasta e realitatea şi ne-am convins de ea. În privinţa scopurilor realizabile, şi acestea sunt mult mai importante, este diversificarea şi consolidarea branşelor teritoriale ale formaţiunii, fiindcă într-un scrutin este foarte-foarte important să ai pe cine miza în teritoriu. Şi aici noi ştim că lucrurile sunt foarte triste, pentru că potenţialii aderenţi sau cei care deja au aderat la partidele emergente sunt descurajaţi pe toate căile, sunt daţi afară de la serviciu, sunt intimidaţi. Şi partidele, oricare ar fi ele, trebuie să transmită mesaje de susţinere a celor care sunt supuşi presiunii şi trebuie aceste informaţii să fie ştiute de către cetăţeni.”

Europa Liberă: Deci, sarcina practică – celule de partid în cât mai multe localităţi?

Igor Boțan: „Sigur. Şi, evident, lista reformelor care sunt prioritare pentru guvernare trebuie să fie bine ştiute de către cetăţeni, astfel încât să nu ne trezim cu reforme cum am avut în anul 2016. Pe de o parte, pachetul de integritate. Pe de altă parte, legea privind amnistia capitalului, care, practic, descalifică întregul efort pentru pachetul de integritate. Astfel de lucruri trebuie să fie pe agenda partidelor emergente, dacă vor să lupte pentru putere şi să se manifeste.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG