Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Dacă noul preşedinte al R. Moldova doreşte să pună sub semnul întrebării tot ceea ce s-a realizat până acum, este greşit, va eşua”


Siegfried Mureșan la Strasbourg
Siegfried Mureșan la Strasbourg

Un interviu la Strasbourg cu europarlamentarul român.

Președintele Igor Dodon și-a continuat zilele acestea seria de declarații schimbătoare despre Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în vreme ce își pregătește o vizită la Bruxelles. Corespondenta noastră a stat de vorbă cu europarlamentarul român Siegfried Mureșan, cerându-i, la început, să comenteze afirmațiile președintelui moldovean că Acordul de Asociere nu aduce Republicii Moldova beneficii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:39 0:00
Link direct

Europa Liberă: Să vorbim despre relaţia moldo-comunitară, mai ales că preşedintele nou ales, Igor Dodon, a repetat cu mai multe ocazii că semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE ar fi fost prematură. Chiar a nuanţat şi mai mult ieri în cadrul unei conferinţe de presă că partea politică a acestui document ar fi bună, dar cea comercială este în dezavantajul ţării. Face aceste declaraţii, înainte de a întreprinde o vizită la Bruxelles, unde va discuta cu înalţii demnitari europeni situaţia din Republica Moldova.

Siegfried Mureșan: „Aceste declaraţii nu ajută cetăţenii Republicii Moldova. Ele sunt un deserviciu pentru oameni. De ce? În primul rând, fiindcă acest acord este bun pentru cetăţenii Republicii Moldova, a fost agreat împreună de Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

În al doilea rând, fiindcă un om de stat adevărat nu pune niciodată în discuţie angajamentele asumate de predecesorii săi, în numele ţării. Ai câştigat alegerile, conduci ţara de acolo de unde ai găsit-o.

Şi, în al treilea rând, Uniunea Europeană funcţionează pe bază de reguli. Noi, în Europa, am văzut mulţi politicieni populişti, „viteji”, care au venit cu foarte multă încredere de sine la Bruxelles, încercând să schimbe regulile jocului. Toţi, indiferent de ţara din care au venit, şi au fost astfel de politicieni care au vrut să schimbe regulile jocului şi din state membre ale Uniunii Europene, chiar din state ale Uniunii Europene, toţi aceşti politicieni au eşuat. Fiindcă Europa este stat de drept, funcţionează pe bază de reguli, pe bază de legi, predictibil, ordonat. De aceea, dacă noul preşedinte al Republicii Moldova doreşte să pună sub semnul întrebării tot ceea ce s-a realizat până acum, este greşit, se va eşua.

Am văzut mulţi alţi politicieni populişti înaintea lui, au venit cu foarte multă încredere la Bruxelles, încercând să facă o revoluţie, au eşuat. S-au întors după aceea, înţelegând că regulile sunt bune, sunt bune pentru oameni şi trebuie aplicate. Cât despre Acord, inclusiv despre latura economică, comercială este categoric bun pentru Republica Moldova. Şi am văzut: schimburile comerciale sunt în creştere şi, mai mult, pe măsură ce acest acord este implementat, mai multe produse moldoveneşti vor fi exportate spre Uniunea Europeană.

Acest acord e bun pentru Republica Moldova, dar trebuie să fim corecţi, nu există miracole peste noapte. Acest acord, pe măsură ce va fi implementat, pe măsură ce angajamentele vor fi îndeplinite, beneficiile vor fi tot mai numeroase. Nu vor fi miracole peste noapte, dar pe măsură ce se implementează. Tot ce am agreat oamenilor le va merge mai bine şi economia va beneficia tot mai mult de pe urma acestui acord şi apropierii de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Igor Dodon a fost la Moscova, a avut o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Au promis să îmbunătăţească relaţia moldo-rusă. Şi, în ultimul timp, face trimitere şi la sondajele de opinie care arată că opţiunile moldovenilor s-ar împărţi, jumătate ar dori ca Moldova să se apropie de Uniunea Euroasiatică, dominată de Rusia lui Putin, iar pe de altă parte, jumătate din populaţia Moldovei împărtăşeşte integrarea europeană. Cum se consolidează o societate şi cum continuă relaţia cu Bruxellesul? Contactele autorităţilor de la Chişinău cu Uniunea Europeană sunt dedicate continuării reformelor, implementării cu succes a acestui Acord de Asociere.

Siegfried Mureșan: „Categoric. Aceasta am auzit până acum şi din parte guvernului, că cursul pro-european al Republicii Moldova nu este pus în discuţie. Guvernul, evident, a fost prea lent în primul său an de mandat în implementarea acestor reforme, dar auzim că cursul pro-european al Republicii Moldova nu este pus în discuţie. Trebuie să fim corecţi şi să înţelegem realitatea din Republica Moldova, ţara este într-adevăr divizată. Or, preşedintele are obligaţia să spună tuturor cetăţenilor că, de pe urma apropierii de Uniunea Europeană, toţi cetăţenii vor avea mult mai multe beneficii decât de pe urma apropierii de Federaţia Rusă. Care sunt beneficiile apropierii de Federaţia Rusă, că eu nu le cunosc?

Noi, în Uniunea Europeană, chiar în urmă cu două săptămâni, am hotărât alocarea suplimentară a 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în plus faţă de cele 746 de milioane de euro alocate deja pentru anii 2014-2020. Şi în fiecare an acest ajutor va creşte. În relaţia cu Federaţia Rusă eu nu ştiu decât că Federaţia Rusă jupoaie cetăţeanul Republicii Moldova cu 400 de milioane de dolari pe an, factura la gaz. Deci, preşedintele are obligaţia să fie corect cu oamenii şi să le spună adevărul. Iar adevărul sună aşa: de pe urma apropierii de Uniunea Europeană, avem mult mai multe avantaje decât de pe urma apropierii de Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Ştiţi care sunt argumentele cu care vine Igor Dodon? El spune că din momentul semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, de atunci, s-a furat miliardul, corupţia este la un nivel foarte înalt în Republica Moldova. Şi ca şi când toate aceste păcate le pune pe UE. Sau cum e înţeles acest mesaj pe care îl transmite el?

Siegfried Mureșan: „O întrebare foarte importantă pe care o puneţi. În primul rând, miliardul nu a fost furat de nimeni din Uniunea Europeană, nu a fost furat cu ştiinţa, cu complicitatea Uniunii Europene. Furtul miliardului s-a întâmplat acasă, cu complicitatea, probabil, unor oameni politici din Republica Moldova. Vom afla acest lucru pe măsură ce anchetele vor continua. Realitatea însă este următoarea: statele din interiorul Uniunii Europene sunt state mai puţin corupte decât Federaţia Rusă. Deci, dacă Igor Dodon vrea să discute cu mine despre corupţie, putem discuta. Dar poziția va fi clară: în materie de combatere a corupţiei nu avem nimic de învăţat de la ruşi. Avem multe de învăţat de la europeni. Statele membre ale Uniunii Europene sunt lideri la nivel mondial în materie de transparenţă, etică, integritate. State din Peninsula Scandinavă, Danemarca, Suedia, Finlanda, Europa Centrală, Germania, Europa de Vest, Olanda sunt lideri la nivel mondial în combaterea corupţiei. Ori, Federaţia Rusă nu este nici pe departe, acolo, cunoaştem cu toţii corupţia răspândită în Federaţia Rusă.

Deci, mesajul meu pentru Igor Dodon este foarte clar: combaterea corupţiei în Republica Moldova se va face cu Europa, care combate corupţia şi la ea acasă şi nu cu Federaţia Rusă, unde musteşte corupţia, o ştie toată lumea.”

Europa Liberă: Aveţi o explicaţie la faptul că această poziţie pe care o promovează Igor Dodon coincide cu dorinţa Moscovei de a îndepărta Moldova de acest parcurs european?

Siegfried Mureșan: „Federaţia Rusă vrea o Republică Moldova slabă, şantajabilă, îndepărtată de parcursul european. Încearcă să influenţeze viitorul Republicii Moldova cu o serie de mijloace pe care le are la dispoziţie, inclusiv mijloace mass-media. În Europa înţelegem acest lucru și veți vedea anul acesta în Uniunea Europeană o schimbare profundă faţă de anii anteriori în modul în care Uniunea Europeană se va poziţiona în acest nou conflict neconvenţional chiar şi cu Federaţia Rusă, în care vedem Federaţia Rusă încearcă să influenţeze evoluţii în state din vecinătatea Uniunii Europene, să le îndepărteze de Uniunea Europeană şi să influenţeze evoluţii chiar în state membre ale Uniunii Europene, să influenţeze alegeri, să susţină politicieni populişti, mincinoşi, eurosceptici care nu au soluţii, care vor să pună sub semnul discuţiei unitatea europeană. Ştim care este intenţia Federaţiei Ruse, ştim acum care este boala. Descoperim antidotul şi ne vom trata în acest an.”

Europa Liberă: Despre ce şi cum vor discuta oficialii europeni cu Igor Dodon la Bruxelles, când va ajunge în vizită?

Siegfried Mureșan: „Despre aceasta cu plăcere după vizită. Ce vă pot spune este că preşedintele Republicii Moldova vine la Bruxelles la un prieten şi un partener al cetăţenilor Republicii Moldova. Noi am vrut întotdeauna să ajutăm cetăţenii Republicii Moldova. Aceasta vrem să facem în continuare. Sperăm ca noul preşedinte ales să nu fie un obstacol în dorinţa Europei de a ajuta cetăţenii Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG