Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Guvernarea, în ansamblu, nu se bucură de încrederea cetăţenilor”


La un an de guvernare Pavel Filip, în dialog cu directorul executiv al ADEPT.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnul prim-ministru afirmă că într-un an de zile a reuşit să restabilească încrederea câtuşi de puţin în interior, dar şi în exterior. Aduce drept dovadă faptul că s-au reluat promisele finanţări sau s-a reluat promisiunea de a se face finanţări ale unor programe. Şi dânsul spune că îndărătul cifrelor stă, de fapt, această încredere. Societatea civilă, unii poli ai societăţii civile, nu-l cred pe domnul Filip. Şi presupun că dumneavoastră faceţi parte din cei sceptici. Citiţi în mod diferit realitatea? De ce se întâmplă că vedeţi acest an de zile în moduri diferite?

Igor Boțan: „Realitatea e în evenimente şi în cifre. Au avut loc alegerile prezidenţiale şi noi am văzut că liderii opoziţiei, fie ei pro-europeni sau euroasiatici au obţinut împreună în primul tur mai mult de 90% din suportul cetăţenilor. Pentru mine aceasta contează. Și este un indicator că partidele de la guvernare şi guvernarea, în ansamblu, nu se bucură de încrederea cetăţenilor. Eu aşa văd realitatea.”

Igor Boțan
Igor Boțan

Europa Liberă: Bine, dar domnul Filip spune: „Uitaţi-vă, de exemplu, la majorarea de salariu, până la 2.100 media pe economie”. Acest indicator nu e valabil pentru dumneavoastră?

Igor Boțan: „Nu este valabil. Mai ales că vine din partea domnului Filip, care este fruntaş al Partidului Democrat. Domnul Filip trebuie să cunoască promisiunile electorale ale formaţiunii pe care o reprezintă. Formaţiunea respectivă a promis mărirea salariilor cu 25% anual, luându-se în consideraţie inflaţia.”

Europa Liberă: Dar dânsul spune: „Nu-s bani”. Aceasta le spune şi agricultorilor care vin la el sub fereastră pentru ca să le dea promisele subvenţii. Acelaşi lucru le spune pedagogilor, cadrelor medicale.

Igor Boțan: „Cetăţenii sunt în drept să-l întrebe dar de ce nu sunt bani, parcă am fost o poveste de succes? Dacă am fost o poveste de succes şi, în urma acestui succes, am rămas fără bani, s-a întâmplat ceva. Şi noi ştim ce s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Dar principiul general, după care se conduc, laitmotivul, refrenul. „Voi tot nu aţi găsit bani. Voi, cei care sunteţi în opoziţie”.

Igor Boțan: „Sigur că da. Dar, cel puţin, am avea satisfacţia că cei care au adus ţara pe muchie de prăpastie sunt scoşi de la guvernare, pentru că ei trebuie să plătească poliţele.”

Europa Liberă: Dar de fiecare dată domnul Filip nu se simte responsabil de miliardul furat, de deciziile luate contestate şi contestabile. Dânsul se detaşează cumva de acele decizii.

Igor Boțan: „Este adevărat. Pentru că nu se simte obligat nici pentru promisiunea pe care a făcut-o exact un an de zile în urmă, că va pune un panou public ca să vedem şi noi, cetăţenii...”

Europa Liberă: A fost o metaforă, zice dânsul.

Igor Boțan: „Sigur a fost metaforă. Toate programele lor electorale, tot ce ne spun nouă sunt metafore. Şi noi ştim ce s-a întâmplat, de fapt. Noi ştim că după furtul miliardului comunitatea partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova a emis către guvern, pe atunci Gaburici, aşa-zisele note informative, care trebuiau de urgenţă, ceea ce se conţinea acolo, să fie implementat. Abia la sfârşitul anului 2016, sub presiunea comunităţii internaţionale şi, în special, a Fondului Monetar Internaţional, prin asumarea răspunderii guvernului, de către domnul Filip, lucrurile s-au mişcat. Deci, ei au fost prinşi în colţ de către cei care au pâinea şi cuţitul şi au fost forţaţi să facă ceea ce trebuiau să facă de la începutul anului 2015.”

Europa Liberă: Bine, dar argumentul domnului Filip că s-au reluat finanţările, s-au promis din nou bani nu vă convinge?

Igor Boțan: „Nu este deloc convingător. Pentru că aceşti bani au fost programaţi pentru Republica Moldova încă în 2013, atunci când a fost aprobat bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2013-2020.”

Europa Liberă: Dar Comisia Europeană a ţinut „bomboana” aceasta în buzunar. Şi acum „copilul” se poartă frumos, nu face şotii şi îi dă „bomboana” promisă.

Igor Boțan: „Copilul” a fost pus în condiţii-limită: ori se prăbuşeşte, cu toate consecinţele extrem de negative pentru Republica Moldova şi pentru Uniunea Europeană, ori acest „copil” pus la colţ face exact ceea ce i se impune. Domnul Filip a făcut exemplar, pot spune exemplar, exact ceea ce i s-a cerut. Şi exemplar nu faţă de noi, cetăţenii Republicii Moldova, pentru că Curtea Constituţională a spus foarte clar: „Asumarea răspunderii guvernului se face în condiţii extremis”. Iar domnul Filip a făcut chestia aceasta ignorând uzanţele, deci, a fost pus la colţ. Şi noi înţelegem că ceea ce s-a întâmplat, deblocarea financiară, s-a făcut pentru a nu permite ca să aibă loc colapsul. Pentru Uniunea Europeană era o dramă mult mai mare colapsul în Republica Moldova, la ceea ce au ei pe capul lor cu Brexit-ul, cu migraţia ş.a.m.d. Domnul Filip, deşi mi se pare, totuşi, un om destul de modest, el putea spune, de exemplu, în raportul lui că, după anul 2016 şi succesele domniei sale, promisiunea lui Marian Lupu de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană chiar că se îndeplineşte. Sau promisiunea lui Vlad Plahotniuc de a construi un pod între Est şi Vest, iată, are prima piatră de temelie pusă de domnia sa în 2016.”

Europa Liberă: Eu vă înţeleg ironia, dar, totuşi, dacă ar fi să vă uitaţi retrospectiv la acest an de guvernare, aţi găsi o dovadă măcar că guvernul acesta este la locul lui?

Igor Boțan: „Per ansamblu, eu aş avea cuvinte de apreciere pentru domnii miniştri. Per ansamblu. Pentru că într-o situaţie foarte dificilă sigur că s-au descurcat. Dar să ne uităm la foaia de parcurs. Unde e depolitizarea şi desconcentrarea mass-media? Unde e demonopolizarea pieţei de publicitate pentru mass-media? Unde e problema rezolvării finanţării partidelor? Unde e problema justiţiei?”

Europa Liberă: Dar acesta e reproşul la adresa executivului sau Legislativului, la adresa patronilor politici, totuşi?

Igor Boțan: „Dumneavoastră ştiţi răspunsul la această întrebare. Această guvernare, fie ea pe dimensiunea legislativă sau executivă, are un coordonator. Deci, acest coordonator are interese, are proprietăţi care, de bine, de rău, reuşeşte să menţină sub control întreaga Republică Moldovă şi chiar să-şi facă un aliat, cum este domnul Dodon, din punctul meu de vedere. Pentru că ceea ce spune şi face domnul Dodon exact polarizează societate – pro-europeanul Vlad Plahotniuc şi pro-euroasiaticul Igor Dodon. Încercaţi în această situaţie să găsiţi un alt punct de reper pentru o societate extrem de polarizată cum este a noastră. Aceşti actori politici, din punctul meu de vedere, au format ceea ce se numeşte un cartel politic. Adică, fără să ne spună nouă la modul direct, îşi joacă rolurile spre beneficiul mutual. Chiar în momentul când discutăm cu domnia voastră, la Aeroport, probabil, stau cetăţenii Republicii Moldova cu valizele sau rucsacul, care ne spun: „La revedere pentru totdeauna’.”

Europa Liberă: Poate nu au citit discursul domnului Filip şi din cauza aceasta?

Igor Boțan: „Exact. Dar noi ştim că peste 100 de cetăţeni zilnic ne părăsesc ţara. Şi iată această problemă nu o rezolvă nici discursurile înflăcărate ale domnului Dodon, nici rapoartele domnului prim-ministru Filip.”

Europa Liberă: Da. Şi, din păcate, acest diagnostic este mult mai relevant şi mai valabil decât oricare alte cifre.

Igor Boțan: „Exact. Iată această cifră, dacă ar veni şi ne-ar spune: „Domnule, de când am venit noi, am preluat întreaga putere, Partidul Democrat, iată că zilnic din Republica Moldova nu pleacă 106 cetăţeni, ci doar 100”. Iată acesta ar fi un indicator care m-ar face să cred că lucrurile s-au îmbunătăţit.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG