Linkuri accesibilitate

„America prioritatea numărul unu”


Președintele Donald Trump pronunțînd discursul inaugural
Președintele Donald Trump pronunțînd discursul inaugural

Mesajele primului discurs al președintelui Donald Trump.

Donald Trump a fost inaugurat ca cel de-al 45 lea presedinte al Statelor Unite proclamind ca America va fi prima sa prioritate. Ce inseamna asta la scara globala? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

„America prioritatea numărul unu” a fost tema dominanta a discursurilor presedintelui Trump, in ziua in care a fost inaugurat cu ceremonii impresionante. Presedintele Trump a reluat astfel si accentuat o tema de campanie, cu mare rezonanta pentru sustinatorii sai si care creaza ingrijorare peste hotare.

„Vom cultiva prietenia si bunavointa altor tari, dar o facem pornind de la premiza ca fiecare tara are dreptul sa-si puna propriile interese in prim plan” – a spus presedintele Trump, continuind „Trebuie sa ne protejam frontierele de influenta nocivă a altor tari, care produc ceea ce consumam, care ne fura firmele si distrug locurile de munca”.

„Protectie va duce la cresterea prosperitatii si fortei” – a mai spus presedintele. Donald Trump a reluat tema asa zisului declin al puterii americane in lume, care nu este impartasita de citiva dintre membrii cabinetului sau de securitate.

Observatorii politici remarca ca alocutiunea sa inaugurala nu a fost de natura sa ofere garantii ca Statele Unite isi vor apara aliatii si valorile democratice, ceea ce multi doreau sa auda. Presedintele Trump nu s-a referit cum era obiceiul la rolul Americii de líder mondial si la influenta asupra relatiilor internationale. „Nu incercam sa impunem stilul nostru de viata altora ci, mai curind, il facem vizibil ca o posibilitate pe care altii o pot urma” – a spus seful executivului american.

Dar in chestiuni internationale, principala preocupare a lui Donald Trump este economía el spunind „Timp de multe decenii am inbogatit economii din strainatate, pe seama industriilor americane, am subventionat armate straine, permitind in acelasi timp saracirea propriilor noastre forte armate”. „Am aparat granitele altor tari refuzind sa le aparam pe ale noastre si am cheltuit miliarde de dolari in strainatate in timp ce infrastructura Americii a fost lasata in paragina” – a adaugat presedintele. El a mai spus „Am imbogatit alte tari in timp ce avutia, forta si increderea tarii noastre au disparut dincolo de orizont”.

Analisti politici spun ca aceasta retorica aduce aminte de o orientare a anilor premergatori celui de-al Doilea Razboi Mondial, cind un grup politic s-a pronuntat pentru neintrarea in conflict si izolare de problemele lumii, ceea ce a avut un efect global nociv. Este fara indoiala o orientare programatica a presedintelui ales, care insa e in conflict cu membrii ai cabinetului sau.

Noul ministru al apararii, generalul Mattis este un sustinator al Aliantei NATO si unei participari active in rezolvarea problemelor de securitate ale lumii. Secretarul de stat nominalizat, Rex Tillerson a descris Rusia ca fiind o „primejdie”, crede ca efectele incalzirii globale trebuesc combatute si sprijina Acordul de Comert Liber in Asia Pacific, impotriva caruia se pronunta Trump.

Deci, fireste, discursul programatic ridica semne de intrebare, dar detaliile implementarii, încă neclare, vor fi cheia primelor 100 de zile ale administratiei Trump. Si in aceasta privinta, ramine de vazut.

XS
SM
MD
LG