Linkuri accesibilitate

Guvernul Pavel Filip - bilanț oficial la împlinirea unui an de activitate


Premierul Pavel Filip, conducând o ședință a guvernului
Premierul Pavel Filip, conducând o ședință a guvernului

Opoziția a deplâns aniversarea.

La Chișinău, premierul Pavel Filip, și-a lăudat astăzi realizările, la împlinirea unui an de la depunerea jurământului. Cabinetul Filip a depus jurământul pe neanunțate, noaptea, trăgându-și pe sfoară rivalii care amenințat cu proteste. În anul care s-a scurs, Guvernul a reușit să refacă încrederea donatorilor și populației, a spus primul ministru. Nici confruntările cu opoziția nu mai sunt atât de intense, dar nu au dispărut de tot.

Premierul Pavel Filip a amintit că a preluat funcţia într-un moment economic dificil şi pe fundalul unei lipse uriaşe de credibilitate a clasei politice. Timp de un an Guvernul pe care îl conduce a reuşit, după părerea lui Filip, să „reaprindă o mică speranţă” pentru cetăţeni. Premierul a făcut un bilanţ al reuşitelor menţionând între altele, majorarea salariilor, ieftinirea medicamentelor, reforma sistemului de pensii, restabilirea relațiilor cu partenerii externi şi deblocarea finanţărilor externe.

„Eu știu că aceste măsuri nu sunt de ajuns când sărăcia este încă la un nivel ridicat, dar am încercat să rezolvăm cele mai urgente probleme ale oamenilor, în paralel cu deblocarea proiectelor mari, care vor aduce, în anii următori, efecte mult mai consistente pentru fiecare cetăţean.”

Premierul Filip a promis că reformele vor continua şi că prioritate ar fi, între altele, reforma administraţiei centrale, reforma achiziţiilor publice, lupta împotriva coruţiei. Pavel Filip a mai notat că recuperarea miliardului rămâne a fi o prioritate şi a anunţat că peste 700 de milioane de lei au fost deja recuperate.

În discursul său, premierul Pavel Filip s-a adresat opoziţiei acuzând-o că a atacat eforturile Guvernului și Parlamentului, că a încercat să blocheze aprobarea programului cu FMI şi să zădărnicească eforturile de a reface stabilitatea țării:

„Iar mesajul meu pentru acești politicieni, așa zisa noua clasă politică, este următorul: Demonstrați că sunteți mai buni decât partidele de la guvernare, nu că sunteți mai răi și distructivi, așa cum ați făcut în 2016!”

Răspunsul opoziţiei nu s-a lăsat mult aşteptat. Deputaţii liberal democraţi au amintit la o conferinţă de presă graba cu care în urmă cu un an a fost votat Cabinetul de miniștri condus de Pavel Filip susţinut de o majoritate parlamentară croită obscur şi dominată de PD. Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a amintit modul ruşinos, după părerea sa, în care a fost învestit Guvernul Filip, la miez de noapte într-o ceremonie „secretă”. Deliu a criticat prestaţia executivului:

„Reformele anunţate de Guvern cu mare fast provoacă incertitudine totală cu privire la sustenabilitatea statului în general şi a capacităţilor de acoperire financiară a promisiunilor deşarte. Guvernul la aniversare dă semne de un handicap funcţional lamentabil. Totuşi a reuşit ceva – să monopolizeze tot ce mişcă în ţară, să creeze un stat captiv, o justiţie selectivă, şirul ar putea fi continuat.”

Liberal democraţii au reproşat, între altele, Guvernului Filip că a transformat în datorie publică banii dispăruţi din sectorul bancar şi că ar fi promovat o reformă a sistemului de pensii „lipsită de logică”.

Reprezentanţi ai Partidului Platforma DA au organizat astăzi în faţa Guvernului un flash-mob cerând demisia Cabinetului de miniștri şi declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Unul din fruntaşii formaţiunii Liviu Vovc a prezentat un bilanţ alternativ al activităţii Executivului trecând în revistă „eşecurile” şi „promisiunile deşarte, populiste”:

„Odată învestit, Guvernul Filip a trecut la acţiuni prompte de a linişti spiritul protestatar şi de a aburi cetăţenii. Prima ce a încercat a fost să reducă preţul la carburanţi. La un an de în învestire preţurile sunt cu 2 lei mai mari faţă de luna februarie 2016. O altă declaraţie grandioasă a premierului a fost instalarea unui panou în care vor fi prezentate sumele recuperate din miliardul furat. Panoul nu a mai fost instalat şi nici un ban nu a fost recuperat, cu excepţia câtorva milioane din activele celor trei bănci lichidate. Guvernul a luat decizii care au afectat grav cetățenii Republicii Moldova, printre care majorarea vârstei de pensionare şi punerea miliardelor furate pe spatele cetățenilor, lucru care a majorat în mod automat și datoria de stat de la 33 la 50 miliarde de lei.”

Platforma DA a fost una din organizatorii masivului protest de acum un an când Parlamentul reunit în regim de urgență a votat într-o şedinţă fulger Guvernul Filip învestit în seara aceleiași zile.

Previous Next

XS
SM
MD
LG