Linkuri accesibilitate

Între Brexit și globalizare: Theresa May la Davos


Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May

Premierul britanic s-a distanțat la Davos de spiritul izolaționist care a fost motorul Brexit-ului pentru a adopta o viziune mult mai deschisă și „globalistă” a viitorului.

Votul pentru Brexit de anul trecut nu trebuie interpretat ca o „respingere” a Uniunii Europene cu care Marea Britanie vrea, în continuare, un acord „amplu și ambițios” de liber schimb, a declarat premierul britanic Theresa May, la Davos, la numai două zile după ce prezentase strategia unui „Brexit dur”.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Theresa May a pledat în general pentru mai multă libertate în relațiile comerciale, arătând că după Brexit, Marea Britanie va încheia acorduri de liber schimb nu numai cu partenerii tradiționali din Europa, dar și cu alții, cum ar fi Australia, Noua Zeelandă sau India (toate trei membre însă în Commonwealth).

Premierul britanic a avertizat firmele și corporațiile că nu este momentul strategiilor pe termen scurt pentru că au responsabilitatea de a „restabili încrederea oamenilor în globalizare”.

Anterior, două din cele mai mari bănci de investiții din Londra au anunțat că cel puțin o parte din angajați vor fi mutați din Marea Britanie după „Brexit”, după ieșirea țării din Uniunea Europeană, relatează BBC.

Directorul executiv al băncii HSBC a declarat agenției Bloomberg că aproximativ o mie de locuri de muncă vor fi mutate de la Londra la Paris. Banca elvețiană UBS intenționează și ea să mute în Uniunea Europeană o mie de locuri de muncă odată cu Brexit-ul. În discuții confidențiale, conducerea UBS a lăsat de înțeles că locurile de muncă vor „pleca” la Frankfurt și că procesul va începe imediat ce Marea Britanie invocă articolul 50 din tratatul de la Lisabona, prin care își oficializează intenția de a părăsi Uniunea Europeană.

Nu sunt singurele corporații care își confirmă planurile de a părăsi, fie și parțial, Marea Britanie după Brexit, pentru a nu pierde avantajele pieții unice europene și a Uniunii vamale și care au reacționat la discursul mult mai tranșant al premierului May, de la începutul săptămânii, în care a prezentat strategia guvernului său pentru un „Brexit dur”. O ruptură clară cu Uniunea Europeană, care presupune ieșirea din piața comună și din Uniunea vamală.

Marea Britanie „nu poate rămâne în piața comună” declara Theresa May marți, pentru că ar însemna „să nu ieșim de loc” din UE. Premierul a confirmat și intenția Londrei de a impune după Brexit un control asupra migrației din Uniunea Europeană. Theresa May și-a exprimat însă speranța că se va găsi o soluție de compromis atât pentru cetățenii britanici aflați acum în alte țări ale UE cât și pentru cetățenii europeni, stabiliți în Marea Britanie.

La o distanță de numai două zile, remarcă mulți analiști, premierul britanic s-a distanțat acum la Davos, de spiritul izolaționist care a fost motorul Brexit-ului pentru a adopta o viziune mult mai deschisă și „globalistă” a viitorului.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG