Linkuri accesibilitate

Iohannis vrea să dezmembreze axa Chișinău-Moscova


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

România așteaptă de la noul șef de stat moldovean „să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale”.

Republica Moldova rămâne printre priorităție strategice ale României, după cum rezultă din discursul anual al președintelui Klaus Iohannis ținut în mod tradițional la mijlocul lunii ianuarie în fața corpului diplomatic acreditat la București.

Președintele a explicat că Republica Moldova are nevoie de „stabilitate” și de „implicare responsabilă”, apăsând pe cuvântul „responsabil”, care în context se referă la toate forțele politice.

România așteaptă de la noul șef de stat moldovean „să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale”, a precizat Klaus Iohannis, adăugând că o spune inclusiv în lumina declarațiilor foarte recente făcute de Igor Dodon: „indiferent de acestea, România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova”, a subliniat președintele Iohannis.

Chiar ieri, liderul moldovean a spus la conferința de presă comună ținută împreună cu Vladimir Putin, că Partidul Socialiștilor va câștiga alegerile parlamentare din 2018 și atunci Chișinăul va putea să anuleze Acordul de Asociere semnat de R. Moldova cu Uniunea Europeană în 2014. Optimismul lui Dodon nu este de loc împărtășit de președintele român.

În discursul său, dl. Iohannis a vorbit de mai multe ori despre nevoia modernizării statului moldovean și despre reformele care trebuie făcute dincolo de Prut, amintind că la ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării de anul trecut a fost adoptat un Plan de Acţiune privind abordarea strategică a relaţiei României cu Republica Moldova.

Obiectivul strategic conținut de acest plan, este, potrivit lui Klaus Iohannis „susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, a conectării pro-europene a Chişinăului, precum şi existenţa unor instituţii puternice”.

Președintele român consideră că România „poate şi trebuie să joace un rol principal” în R. Moldova, că trebuie să investească mai mult și că efortul trebuie sistematizat în așa fel încât rezultatele să fie „vizibile, concrete și palpabile” pentru cetățenii moldoveni.

Klaus Iohannis a arătat, însă, doar direcția pe care ar trebui să se deplaseze România, fără să menționeze și felul în care Bucureștiul ar putea schimba cu adevărat noua axă pe care Igor Dodon o trasează între Chișinău și Moscova. Klaus Iohannis a promis “sprijin ferm” pentru „viitorul european al Republicii Moldova” și a vorbit despre interesul României pentru dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a proiectelor comune româno-moldovene.

Iohannis i-a asigurat pe displomații străini acreditați la București că politica externă și de securitate a României nu se va schimba, adăugând că țara trebuie să rămână „un pilon de stabilitate și predictibilitate” în regiune, că trebuie continuată „întărirea statului de drept” și „trebuie păstrată stabilitatea economică”. Președintele și-ar mai dori „o aprofundare a integrării europene”, ca soluție pentru „multiplele crize europene” pe care le travează continentul.

XS
SM
MD
LG