Linkuri accesibilitate

Igor Volnițchi: „Liberalii au pus în mîna democraților o bîtă invizibilă, deocamdată, împotriva președintelui Dodon”


Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, felicitîndu-l pe Igor Dodon la 27 decembrie 2016
Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, felicitîndu-l pe Igor Dodon la 27 decembrie 2016

Interviul dimineții și opiniile unui analist politic.

Preşedinte Igor Dodon se află la Moscova într-o vizită oficială, simbolic prima în cariera domniei sale de şef al statului…Între timp, acasă, la Chişinău, un partid al coaliţiei de la guvernare anunţă vocal iniţierea procedurii de demitere a şefului statului pentru nesocotirea Constituţiei.

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Punctul de vedere al scriitorului şi analistului politic Igor Volniţchi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:28 0:00
Link direct

Europa Liberă: Igor Dodon efectuează o vizită oficială la Moscova, simbolic, prima în postura sa nouă. Cât de mare, de altfel, este importanţa unui astfel de gest simbolic: te duci acolo şi nu te duci dincolo?

Igor Volniţchi: „Igor Dodon urmează, cred, o tradiție pe care au stabilit-o și alți politicieni de prim rang care au ocupat anterior inclusiv funcția de prim-ministru, chiar de președinte al Republicii Moldova. Dacă aruncăm o privire în trecutul nostru nu chiar atât de îndepărtat, atunci vedem că premierii care au condus guvernele Republicii Moldova de la 2009 încoace s-au străduit prima vizită să o facă neapărat la Bruxelles și marea lor majoritate chiar au și făcut acest lucru. Iată că Igor Dodon vine într-un fel într-adevăr să accentueze simbolismul victoriei sale în alegeri și să plătească, dacă putem spune astfel, un fel de contribuție electoratului său care în mare parte este considerat unul pro-rus. Însă această vizită mai are și un alt simbolism și aici deja este vorba despre un simbolism aparte pentru Rusia.

Dacă ne amintim, din anul 2005 încoace Federația Rusă, și aceasta nu este un secret, încearcă să obțină un control oarecare asupra puterii de la Chișinău. Dacă nu un control, atunci cel puțin să dea impresia că ar avea aliați puternici în cadrul puterii de decizie la Chișinău și din anul 2005 nu prea a reușit acest lucru. Știm că în anul 2005 a pornit o întreagă campanie împotriva guvernării comuniste de atunci a Republicii Moldova care se declarase la acea etapă pro-europeană. A urmat anul 2009 când au venit forțele pro-europene la putere, a urmat anul 2010 cu acea vizită a lui Narîșkin la Chișinău, când s-a încercat încropirea unei majorități pro-ruse și a eșuat... și tot așa, și tot așa. Și iată că din 2005 încoace, Rusia nu prea a reușit să-și promoveze sau sa obțină una din funcțiile decidente în stat în Republica Moldova, în care să vină persoane considerate aliate ale ei.

Igor Dodon este primul politician care reușește acest lucru și, evident, vizita este simbolică nu doar pentru el, pentru electoratul său, dar și pentru cei de la Kremlin.”

Europa Liberă: Acum, ce poate obţine, vizibil şi palpabil, Igor Dodon şi echipa sa de la autorităţile ruse? Sub aspect economic, în primul rând.

Igor Volniţchi: „Se vorbea mai înainte că unul din rezultatele vizitei sale la Moscova va fi ridicarea parțială a acelor bariere, înlăturarea acelor bariere care există acum la exportul de producție moldovenească în Federația Rusă. Igor Dodon, într-adevăr, este destul de constrâns în acțiunile sale și electoratul său are anumite așteptări de la el. Rusia înțelege perfect acest lucru și dacă își dorește să aibă un partener puternic la Chișinău, un partener credibil și care în continuare să domine în sondaje, numaidecât va face careva pași în întâmpinarea lui. Iar unul din acești pași ar putea într-adevăr să fie eliminarea barierelor din calea comerțului dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Bariere care sunt în vigoare din anul 2007, dacă ne amintim bine, încă de acele primele embargouri care au fost impuse Moldovei la exportul de vinuri, de producție fitosanitară, de altfel de producție ca urmare a contrapunerii dintre președintele, de pe atunci, Vladimir Voronin, dintre guvernarea comunistă și puterea de la Moscova care în linii mare în toți acești ani a fost aceeași, chiar dacă s-au schimbat președintele și Guvernul am avut acea rocadă la un moment dat la Moscova. Și, eu cred că într-adevăr unul din rezultatele vizitei va fi un anunț triumfalist că uite s-a reușit deblocarea, soluționarea unor probleme vechi de aproape zece ani.”

Europa Liberă: Delegaţia cu care Igor Dodon a plecat la Moscova nu include membri ai Guvernului, Guvernul instalat, după cum bine se știe, coaliția de guvernare cu locomotiva democrată. Sau, potrivit unor aprecieri, această delegație nu este reprezentativă pentru întreaga puterea de la Chişinău. Excluzivă, deci nu incluzivă. De ce credeţi că dl Dodon a decis să aibă o delegaţie mai mult socialistă, cum ironizau unii, decât general moldovenească pentru această vizită?

Igor Volniţchi: „În primul rând, Igor Dodon nu are de gând probabil să-și împartă reușitele, rezultatele bune ale acestei vizite cu guvernarea de la Chișinău. În al doilea rând, s-a observat deja că chiar și atunci s-a văzut cu liderul de la Tiraspol, cu nou lider al Transnistriei Igor Dodon a evitat să includă în delegația sa factori de decizie din Guvern, chiar dacă avem un birou pentru reintegrare responsabil direct de soluționarea problemei transnistrene. El, în genere, evită fiecare asociere a sa cu guvernarea, ci din contra încearcă să creeze impresia, și nu doar el, ci și guvernarea că ar fi într-o contrapunere evidentă, că cei de la guvernare nu-i pot fi parteneri, ci doar oponenți ideologici, doar adversari politici. Și acest lucru, a propos, îl avantajează din punctul de vedere al poziționării politice, din punctul de vedere, al ratingului. Și, în al treilea rând, ar fi foarte și foarte riscant pentru el, dar și pentru guvernare să aibă în componența delegației sale decidenți din arcul guvernamental. Se știe deja că unui din cele mai vehiculate știri din ultimul timp este că actuala guvernare de la Chișinău, coordonatorul coaliției de guvernare ar încerca prin intermediul lui Igor Dodon să stabilească punți de legătură cu cei de la Kremlin. În acest caz orice prezență guvernamentală în componență lui Igor Dodon ar fi fost o dovadă indirectă în acest sens.”

Europa Liberă: O precizare înainte de a trece la celălalt subiect - ar putea în consecință raporturile Preşedinţie-Guvern-Parlament intra într-o fază de confruntare crescândă cum s-a mai întâmplat? Un mic exemplu: premierul Filip a refuzat să accepte rechemarea ambasadorului Gribincea de la Bucureşti, rechemare cerută insistent de președinție?

Igor Volniţchi: „Este o confruntare, dar eu i-aș zice mai degrabă o confruntare artificială, o confruntare care are la bază un pronunțat pragmatism politic. Dacă vă amintiți chiar în cadrul unei intervenții la Europa Liberă eu vorbeam despre acele tentative ale guvernării și ale președinției de a crea o lume politică bipolară care ar lăsa pe dinafară opoziția, în special opoziția de centru-dreapta. Și, iată că această confruntare, la care v-ați referit, este un element puternic și deja vizibil cu ochiul liber al creării lumii respective. Ea va continua, mai departe vom avea noi faze, însă în cel mai bun caz aceste vor fi faze zic eu dacă nu regizate, atunci cel puțin artificiale și care ar porni de la interesul pragmatic, interesul concret pe care îl au din punct de vedere politic cele două tabere la moment.”

Europa Liberă: Şi acum un alt subiect la zi: Partidul Liberal a anunțat, luni, că inițiază procedura de suspendare din funcție a președintelui pro-rus, Igor Dodon, pentru încălcarea Constituție. Liberalii vor desfășurarea unui referendum. Cum vedeţi Dvs. această intenţie vocal exprimată de liderul Partidului Liberal?

Igor Volniţchi: „Ea trebuie tratată din două puncte de vedere. În primul rând, este clar că liberalii sunt în criză de imagine, în criză de rating și ei și în continuare vor identifica orice posibilitate care i-ar scoate din această zonă total nefavorabilă din punct de vedere politic pentru ei. Dușmanul lor, oponentul lor ideologic e clar că este Igor Dodon și ei identificând acest oponent, care are la moment are cea mai mare credibilitate în rândurile alegătorilor moldoveni jucând tare această carte, speră cumva să iasă din conul relativ de umbră politică în care s-au pomenit.

Este clar și acest lucru s-a văzut chiar și ieri în cadrul conferenței de presă a liberalilor că nici ei nu prea cred în reușita acestui proces, chiar dacă pe alocuri au încercat forțat să afișeze un optimism oarecare. Însă faptul că se concentrează doar pe colectarea celor 34 de semnături și se acceptă să se refere la alte etape care ar trebuie să urmeze dovedește că nici ei nu prea cred că procesul respectiv s-ar putea finaliza cu o victorie politică pentru ei.

Al doilea aspect la care m-am referit mai sus și care a scăpat în mare parte atenției prese, atenției analiștilor politici este că se creează un instrument de presiune suplimentară pe președintele Dodon. Nu știu câte au sesizat, dar Partidul Democrat a avut o atitudine destul de rezervată, ei nu au zis nici da, nici nu, au spus că nu s-a discutat în cadrul coaliției, că urmează să mai reflecte și să ia o decizie. Oare ce înseamnă aceasta? Aceasta înseamnă că în orice moment poate fi declanșată procedura, și nu m-ar mira dacă la un moment dat s-ar găsi și cele 34 de semnături minime pentru trecerea proceduri la o nouă etapă, iar președintelui Dodon i s-ar da de înțeles uite că dacă s-au găsit 34 de semnături lesne pot fi găsite cele minimum 2/3 necesare pentru suspendarea sa din funcție și pentru inițierea unui referendum. Adică, este un instrument de presiune pe care sunt sigur democrații nu o vor scăpa din mâini.

Nu știu dacă cu bună știință sau nu, dar liberalii au pus această bâtă invizibilă deocamdată în mâna democraților și eu cred că dacă nu vizibil, atunci cel puțin indirect ei îi vor transmite unele mesaje președintelui Dodon.”

Europa Liberă: Altminteri foarte reticente, prudente sau chiar critice reacţiile unor partide parlamentare, al celui dominant, în primul rând, PDM, cum ați remarcat, dar şi al PLDM la iniţiativa liberalilor conduşi de dl Ghimpu. S-a vorbit, inclusiv de intenţia unui „fals impeachment”, de ochii lumii, pentru a consolida doar parteneriatul tacit care ar exista între preşedinţia Dodon şi Partidul Democrat. Vedeți vreun semn de acest fel în situația creată?

Igor Volniţchi: „Da, evident și, din acest punct de vedere putem vorbi despre un element al creării acelei lumi bipolare despre care am menționat mai sus. Și, din păcate cu cât mai mult, pentru opoziție din păcate, pentru opoziția de centru-dreapta cu cât mai mult se va avansa în implementarea conceptului lumii bipolare, cu cât mai multe conflicte de acest gen regizate, artificiale, cum ar fi ele vom avea în fiecare zi, cu atât partidele de centru-dreapta vor fi scoase mai mult pe tușă. Și, la un moment dat și-ar putea da seama că deja e prea târziu, că nu mai pot impune propriul punct de vedere pe agenda politică a țării și sunt nevoite să meargă pe o agendă improprie lor, o agendă dictată de cei doi mari jucători ai lumii bipolare - socialiștii și Igor Dodon pe de o parte și actuală guvernare grupată în jurul PD pe de altă parte.”

XS
SM
MD
LG