Linkuri accesibilitate

John Herbst: „Agresiunea Moscovei în R. Moldova, în regiunea transnistreană, a avut un impact mai serios asupra politicilor de la Chişinău”


John Herbst
John Herbst

Interviul dimineții cu președintele Fundației Patriciu din cadrul Consiliului Atlantic de la Washington.

Pe parcursul acestei săptămâni în Senatul American au avut loc audierile candidaţilor la principalele funcţii în domeniul securităţii în viitoarea administraţie americană a preşedintelui ales Donald Trump. Rex Tillerson a fost nominalizat pentru funcţia de Secretar de stat, iar generalul James Mattis pentru cea de ministru al Apărării. Spre deosebire de Donald Trump, care în campania electorală a adoptat o poziţie conciliantă faţă de Rusia, ambii candidaţi au făcut declaraţii dure în adresa Moscovei. Ce să înţelegem din această situaţie? O întrebare pe care i-am adresat-o fostului ambasador american în Ucraina, Dlui John Herbst, în prezent director al Fundaţiei Dinu Patriciu din cadrul Consiliului Atlantic de la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:18 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Ambasador, în ultimii ani, ţări din Europa de Est şi mă refer acum la Republica Moldova şi Ucraina s-au pomenit la intersecţia intereselor Federaţiei Ruse şi Occidentului. Victoria lui Donald Trump a fost întâmpinată cu îngrijorare aici, în regiune…

John Herbst: „Înţeleg şi de ce.”

Europa Liberă: Din punctul Dvs de vedere, cât de motivate sunt aceste temeri?

John Herbst: „Încă nu ştim. Îngrijorările sunt justificate pentru că declaraţiile Dlui Trump în timpul campaniei electorale au fost nesăbuite, naive şi pe alocuri periculoase. Acestea s-au referit la agresiunea Federaţiei Ruse şi chiar a dat dovadă de ignoranţă în ce priveşte importanţa aliaţilor noştri. Cu toate acestea, alegerea pe care a făcut-o pentru poziţiile importante din stat au fost destul de bune. Generalul James Mattis, propus pentru funcţia de ministru al Apărării, înţelege pericolul politicilor duse de Putin şi insistă pe susţinerea Ucrainei şi, de asemenea, a Republicii Moldova şi Georgia. Generalul Michael Flynn, în pofida imaginii pe care o are în presă, de asemenea, înţelege foarte bine aceste chestiuni şi, în final, o persoană în privinţa căreia am anumite îngrijorări, Rex Tillerson, care a fost nominalizat pentru funcţia de Secretar de Stat, a făcut în timpul audierilor pentru această funcţie câteva declaraţii foarte şi foarte bune, afirmând că ce a făcut Putin în Ucraina este o agresiune, că l-am fi încurajat pentru că am avut un răspuns prea slab când a fost anexată peninsula Crimeea. A spus chiar că la acea vreme ar fi oferit Ucrainei arme militare şi acces la informaţii pentru a împiedica agresiunea Federaţiei Ruse în estul Ucrainei.”

Rex Tillerson despre Crimeea și relația dintre America și Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Europa Liberă: Toate aceste declaraţii sunt totalmente opuse faţă de cele pe care le-am auzit de-a lungul timpului de la preşedintele ales Donald Trump. Sunt de bun augur aceste declaraţii?

John Herbst: „Rex Tillerson este o persoană destul de seriosă şi, cel mai probabil, a discutat depoziţiile, dacă nu cu preşedintele ales, cel puţin cu persoane foarte apropiate lui Donald Trump. Deci, nu ar fi făcut publice aceste viziuni dacă preşedintele ales le-ar fi respins, prin urmare, nu am motive să nu iau în serios ce a spus Tillerson şi cred că reprezintă un semn bun.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dle Ambasador, în ultimii ani, multe partide de dreapta din Uniunea Europeană par să aibă predilecții pentru Federaţia Rusă atât din punct de vedere politic, cât şi economic. In Moldova, de exemplu, avem un preşedinte pro-rus, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Bulgaria. Din punctul Dvs de vedere, de ce Vestul, Statele Unite, Uniunea Europeană nu mai reprezintă un model atât de puternic pentru multe ţări din Europa de Est?

John Herbst: „Până în prezent, Uniunea Europeană a avut o „carieră” de succes, însă nu i-au lipsit anumite „înfrângeri”, nu au lipsit anumite „piedici”. Este adevărat că cei care conduc Uniunea Europeană, birocraţii de la Bruxelles nu au fost întotdeauna sensibili la „sentimentele naţionale” din Europa, iar acest lucru a stârnit anumite reacţii. Din păcate, şi creşterea economică a fost lentă în ultimii ani în Europa, iar această situaţie a fost una favorabilă pentru politicienii de dreapta. Eu cred că ei au fost atraşi de Putin datorită autorităţii pe care o are preşedintele Federaţiei Ruse. Din păcate, obiectivul lui Vladimir Putin este ca Rusia să se extindă cât mai mult, să slăbească influenţa NATO şi influenţa Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, la ce fel de relaţie să ne aşteptăm pe viitor între Statele Unite şi Federaţia Rusă?

John Herbst: „Din ce a spus Tillerson în timpul audierilor cred că sunt şanse ca administraţia Trump să întreprindă paşii necesari pentru a împiedica amplificarea agresiunii din partea Federaţiei Ruse asupra altor naţiuni, în special în Ţările Baltice, dar şi pentru a întări suportul nostru pentru Ucraina, astfel încât influenţa Rusiei în acea zonă să scadă.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, ce pot face ţări ca Ucraina, ca Republica Moldova, pentru a ajuta Statele Unite, Uniunea Europeană în această intenţie de a le susţine?

John Herbst: „Singurul lucru pe care îl poate face Ucraina, singurul lucru pe care îl poate face Uniunea Europeană este să insiste pe continuarea reformelor, în special, în ceea ce priveşte corupţia. Şi asta pentru că cei care îl susţin pe Vladimir Putin în Statele Unite şi la Bruxelles obişnuiesc să spună că Ucraina nu merită efortul, că este plină de corupţie, prin urmare, ucrainenii trebuie să se asigure că aceste convingeri sunt false. Până în prezent, s-au întreprin nişte paşi excelenţi în ceea ce priveşte stârpirea corupţiei în Ucraina, mă refer la naţionalizarea băncii PrivatBank, care a aparţinut oligarhului Igor Kolomoiski, introducerea E-declaraţiei în luna octombrie a anului trecut reprezintă un pas foarte important pentru reducerea birocraţiei, însă mai sunt multe de făcut. Asemenea reforme trebuie întreprinse constant. Impresia pe care o au până şi persoanele foarte bine informate că cei de la conducerea Ucrainei nu-şi doresc continuarea reformelor ar trebui să fie spulberată. ”

Europa Liberă: În ţări ca Ucraina şi Republica Moldova există locuri sensibile, mă refer aici la conflictele îngheţate, regiunea transnistreană în Republica Moldova şi conflictul din estul Ucrainei. Credeţi că Federaţia Rusă în continuare ar putea utiliza aceste slăbiciuni pentru a pune presiune pe Ucraina şi Republica Moldova?

John Herbst: „Eu cred că este sigur să spunem, şi nu declar acest lucru cu mare încântare, că agresiunea Moscovei în Republica Moldova, în regiunea transnistreană, a avut un impact mai serios asupra politicilor de la Chişinău. Eu cred că agresiunea din Donbas a avut o influenţă mai mică asupra politicilor Guvernului de la Kiev, pe de altă parte, a forţat autorităţile ucrainene să acorde timp şi bani prin faptul că i-a implicat într-un război şi i-a forţat să le poarte de grijă celor peste un milion şi jumătate de persoane intern deplasate, fapt care pune pe umerii economiei ucrainene o povară enormă, au distrus Donbassul şi au deposedat ţara de fabrici importante din regiune. Deci, în cazul Ucrainei, în acest fel au destabilizat-o.”

Europa Liberă: În cazul Republicii Moldova aţi spus că a avut mai mult impact…

John Herbst: „Eu cred că a forţat guvernul de la Chişinău în ultimele decenii să elaboreze politici mult mai rezervate inclusiv în ceea ce priveşte relaţia cu Uniunea Europeană şi Occidentul.”

Europa Liberă: Vedeţi vreo premisă că asemenea conflicte vor fi soluţionate?

John Herbst: „Sunt sceptic că acest lucru se va întâmpla. Cred că acest lucru s-ar putea întâmpla eventual după schimbarea conducerii în Federaţia Rusă. Pe de altă parte, cred că dacă vom vedea o administraţie puternică la Washington care va susţine Ucraina, conflictul din Donbas ar putea fi soluţionat.”

Europa Liberă: Vorbind despre Republica Moldova, dle Ambasador, liderul Partidului Democrat, dl Vlad Plahotniuc, a semnat un articol de opinie pe pagina Foxnews.com şi a transmis un mesaj pentru dl Trump şi pentru SUA, şi anume că Moldova doreşte să fie o punte între Est şi Vest şi nu un câmp de luptă. În ce măsură asemenea mesaje, Dle Herbst, sunt luate în vizor la Washington?

John Herbst: „Cred că experţii noştri specializaţi pe Europa de Est, pe Republica Moldova, vor ţine cont de acest articol şi, poate, îl vor aduce în atenţia oficialilor. Desigur, oficialii au propria lor opinie în ceea ce priveşte politica Statelor Unite. Dacă ne referim la noua administraţie a SUA, cred că aceasta va avea un impact serios asupra dezvoltării în regiunea Dvs, în Republica Moldova. Dacă ceea ce am auzit din partea dlui Tillerson va fi realizat de către administraţia americană, cred că veţi vedea o conducere americană puternică în beneficiul Republicii Moldova şi a regiunii.”

XS
SM
MD
LG