Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon a anunțat că se va întâlni miercuri cu noul lider transnistrean Vadim Krasnoselski


Expert: va fi mai degrabă o întîlnire de curtoazie.

Întâlnirea a fost propusă luna trecută de Dodon, care l-a felicitat pe Krasnoselski cu ocazia victoriei în alegerile din stânga Nistrului. „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai multe decât cele care ne despart”, în ciuda unor „perioade complicate” în „istoria comună” a celor două maluri ale Nistrului, a mai scris atunci Dodon. Dar agenda convorbirilor de mâine nu este cunoscută. Relatează Alla Ceapai.

Consilierul preşedintelui Igor Dodon în domeniul reintegrării Vasilii Şova a declarat Europei Libere că există o înțelegere între Chișinău şi Tiraspol să nu se facă declarații despre întâlnirea dintre Dodon şi Krasnoselski înainte ca întâlnire să fi avut loc:

„Noi ne-am înţeles cu colegii de la Tiraspol să nu facem nici un fel de comentarii decât după înterevedere. De aceea nu pot face nici un comentariu deocamdată. Aşa a fost înţelegerea cu colegii de la Tiraspol şi nu aş vrea să o încalc. Haideți să mai aşteptăm un pic.”

Nu este limpede deocamdată în ce măsură întrevedere preşedintelui Dodon cu liderul de la Tiraspol Krasnoselski a fost coordonată cu Guvernul de la Chişinău.

Solicitat de noi, deputatul în Sovietul Suprem de la Tiraspol, Andrei Safonov, apropiat partidului „Obnovlenie” al lui Vadim Krasnoselski crede că întrevederea dintre liderii de la Chişinău şi Tiraspol va fi una mai curând protocolară în vederea unei cunoașteri reciproce mai bune. Andrei Safonov crede că agenda discuţiilor ar trebuie să se axeze pe probleme social-economice, suficient de multe spune el. Safonov mai crede că atitudinea Chişinăului în raport cu Tiraspolul s-ar fi schimbat după venirea la președinție a lui Igor Dodon:

„Până acum, foarte multe din acțiunile precedentului președinte, a conducerii de la Chişinău mizau pe faptul că din partea Ucrainei va fi exercitată o presiunea asupra Transnistriei şi în acest fel Tiraspolul va fi nevoit să accepte anumite cerinţe politice. Odată cu venirea la preşedinţie a lui Igor Dodon, cred că politica de confruntare a conducerii de la Chişinău în raport cu Tiraspolul slăbește şi devine chiar inexistentă. De aceea e momentul prielnic de reîntors la problemele de colaborare şi cooperare în domenii precum transport, ocrotirea sănătăţii, sociale. Posibil că din partea Chişinăului vor fi propuneri legate de statutul politic al transnistriei. Dar din câte se ştie un plan concret în acest sens nu a fost elaborat de Chişinău, iar Tiraspolul nu şi-a schimbat poziţia oficială. Un aspect important e că mediatorii şi garanţii din formatul 5+2 nu au ajuns la un consens privind anumite propuneri pentru părţile implicate în conflict. Cred că întâlnirea dacă ea va avea loc va avea un caracter protocolar şi de cunoştinţă, mai cu seamă că la acest nivel Dodon şi Krasnoselski nu s-au întâlnit niciodată.”

Analistul politic de la Chişinău Ion Tăbârţă crede şi el că întâlnirea dintre cei doi lideri va fi una mai degrabă de curtoazie, decît una cu rezultate concrete. Ion Tăbârţă crede că președintele moldovean Igor Dodon va încerca să-şi promoveze în continuare ideea de federalizare a ţării, chiar dacă această idee a fost deja respinsă de noul lider de la Tiraspol, care optează pentru independența regiunii separatiste. Ion Tăbârţă mai spune că preşedintele Dodon are prea puţine pârghii pentru a impulsiona reglementarea conflictului transnistrean:

„Este o întâlnire de inițiere, mai curând şi una de jubilare a Moscovei într-o oarecare măsură. Igor Dodon a avut de la lansarea proiectului său politic – PSRM - de pavat o temă, acea a federalizării. Acest subiect va fi promovat acum la un alt nivel instituţional. Nu mai este vorba de un lider de partid. acest subiect va fi deja promovat de şeful statului. Am văzut deja poziţia intransigentă a lui Vadim Krosnoselski care vorbeşte despre independenţa regiunii. Sunt şi declaraţii tot mai frecvente de la Moscova despre faptul că regiunea transnistreană este parte a Moldovei, doar că trebuie să i se acorde un statut special. Este o abordare tactică sau chiar strategică a Federaţiei Ruse în poziționarea la negocieri. trebuie însă să înțelegem că în ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean şi cum vor evolua lucrurile, totuşi, guvernarea la moment prin executiv şi prin legislativ deţine pârghiile în eventuala avansare în subiectul reglementării transnistrene. Ceea ce face acum Dodon este mai degrabă la nivel de retorică politică. El nu are pârghii instituţionale concrete pentru a mişca lucrurile într-o direcţie sau alta.”

Preşedintele Igor Dodon şi-a atras anterior criticile unor politicieni și analişti pentru că l-a felicitat pe Krasnoselski pentru victoria în alegerile nerecunoscute din regiunea transnistreană și pentru că ar avea o atitudine prea „împăciuitoare” față de separatiști.

Noul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski s-a arătat deja sceptic că președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea impulsiona reglementarea conflictului transnistrean. „Dodon poate fi un lider pro-rus, dar parlamentul rămâne pro-european”, a spus anterior noul lider de la Tiraspol. Vadim Krasnoselski a mai spus că este gata să discute cu Chișinăul chestiuni economice, umanitare și culturale, dar nu și despre statutul politic al regiunii transnistrene, care a ales calea independenței și a apropierii de Rusia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG