Linkuri accesibilitate

Activistul pentru drepturile omului Serghei Ostaf, numit de Parlament în Consiliul de Integritate


Serghei Ostaf
Serghei Ostaf


Parlamentul şi-a desemnat astăzi reprezentantul, sau membrul în Consiliul de Integritate – conducerea ANI. Candidatura lui Serghei Ostaf, directorul Centrului pentru Drepturile Omului, a fost susţinută de majoritatea de la guvernare. Ostaf a fost selectat în bază de concurs la care a mai participat un candidat care însă s-a autoexclus, neparticipând la etapa interviurilor. Opoziţia liberal-democrată a criticat felul în care s-a desfăşurat concursul spunând că acesta ar fi fost mimat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Argumentul principal al opoziţiei liberal-democrate este că unul din cei doi participanţi ai competiţiei nici nu s-a prezentat la interviu lăsând practic deschisă calea spre victorie singurului său contracandidat, Serghei Ostaf, care a şi fost selectat de comisia parlamentară de profil. Tudor Deliu, deputat liberal-democrat:

„Fracţiunea noastră nu va susţine această candidatură dat fiind faptul că a fost încălcată procedura de organizare a concursului fiind admisă o persoană care nu se încadrează în prevederile legale. Or poate domnul Tanasov Mircea a fost de ochii lumii inclus în această listă pur şi simplu ca să mai fie o persoană. Concursul prevede o concurenţă. În acest caz consider că concursul nu a avut loc.”

Liberal-democraţii şi-au justificat poziţia şi prin informaţia descoperită de portalul moldovacurata.md despre contracandidatul lui Ostaf: de fapt, Tanasov nici nu ar fi fost eligibil pentru această funcţie, întrucât are afiliere politică. În timp ce legea interzice persoanelor care în ultimii doi ani au fost membri de partid sau au desfăşurat activităţi politice să pretindă la o astfel de poziţie, Mircea Tanasov ar fi consilier local în satul Palanca din partea PD.

Apărând decizia comisiei juridice, preşedinta acesteia, Raisa Apolschi, a invocat declaraţia pe proprie răspundere a lui Tanasov, în care acesta ar fi negat că ar fi membru de partid.

Replica ex-liderului PD, Marian Lupu, a pus punct polemicilor la acest subiect:

„Ceea ce se întâmplă e o demagogie. Asistăm la următoarea idee – Ostaf îmi place, e potrivit, dar nu-l votăm pentru că nu a fost concurs. Despre ce discutăm noi? E un fel de masochism retoric. Sensul nu ajung să-l înțeleg, categoric.”

Serghei Ostaf a fost până la urmă desemnat în funcţia de membru al Consiliului de Integritate cu voturile deputaților majorității parlamentare. Solicitat de noi, el s-a ferit să dea aprecieri despre cum a fost organizat concursul:

„Nu este etic să comentez acest proces pentru că am fost parte la el.”

Consiliul de Integritate este văzut ca cea mai importantă verigă din sistemul de integritate care va începe să funcţioneze în 2017 după o amplă reformă decisă sub presiuni externe. La propunerea Consiliului ar urma să fie desemnaţi preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Naţionale de Integritate, instituţie care va verifica averile şi interesele demnitarilor.

Consiliul va fi compus din 7 membri. Deocamdată doar patru instituţii şi-au desemnat reprezentanții şi anume CSM, Consiliul Procurorilor, Congresul autorităților Locale şi Parlamentul. Urmează să fie desemnați încă trei membri, doi din partea societății civile şi unul de Guvern. Din partea societății civile la concursul de selecție au fost admiși șapte candidați.

După o carieră îndelungată de ONG-ist, Serghei Ostaf a ales să candideze pe linia parlamentară, şi nu din partea societăţii civile. El a explicat că va îngrădi astfel accesul în consiliu a unui candidat trimis de politic.

Faptul că Ostaf a părut să apere, însă, controversata lege a amnistiei fiscale, despre care cei mai mulţi experţi spun că lipseşte de rost viitoarea autoritate de integritate, le-a părut extrem de suspect acelorași experți. Mai ales după ce atât Banca Mondială, cât şi FMI au criticat proiectul ca fiind de natură să „pericliteze” eforturile de sporire a sistemului de integritate din care Ostaf face parte, urmare a deciziei Parlamentului de astăzi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG