Linkuri accesibilitate

Uniunea Pensionarilor protestează împotriva modificării pripite a sistemului de pensionare


Victor Leancă și Nicolae Stratulat, Uniunea Pensionarilor
Victor Leancă și Nicolae Stratulat, Uniunea Pensionarilor

Pensionarii vor picheta vineri în semn de protest sediul Guvernului și al Parlamentului.

Uniunea Pensionarilor, organizaţie ce susţine că reprezintă interesele majorităţii vârstnicilor din Republica Moldova, va picheta vineri, 16 decembrie, sediul Guvernului şi Parlamentului în semn de protest faţă de aprobarea „pe furiş” a reformei pensiilor. Săptămâna trecută, majoritatea parlamentară a adoptat în prima lectură legea care prevede, între altele, majorarea treptată a cenzului de vârstă şi unificarea metodei de calcul a pensiilor. Reprezentanţii Uniunii Pensionarilor s-au arătat indignaţi şi de faptul că guvernanţii i-au ignorat atunci când au scris proiectul de lege. Nemulţumirile vârstnicilor sunt sintetizate în relatarea corespondentei noastre:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Chiar dacă reprezentanţii Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova nu au putut spune cu exactitate câţi membri are organizaţia, preşedintele acesteia, Victor Leancă, fost director de liceu, dă asigurări că vorbeşte în numele majorităţii vârstnicilor, indiferent de apartenenţa politică sau etnică:

„În rândul Uniunii Pensionarilor sunt acei peste 700 de mii de pensionari. Toate problemele care le întâlnim noi pe parcursul zilelor care ne-au mai rămas să le trăim, le suferim toţi, şi acel comunist, şi acel de la PL şi acel de la PD. Noi trebuie să ne înţelegem şi să o ridicăm faţă de guvernanţii noştri, poate suntem şi noi de vină că i-am ales şi iată la ce ne-au adus.”

Victor Leancă admite că domeniul asigurării cu pensii în Republica Moldova este pe brânci, iar o reformă este necesară, doar că felul în care înţeleg guvernanţii să înfăptuiască această reformă, spune Leancă, nu se prea împacă cu bunul simţ.

Preşedintele Uniunii Pensionarilor s-a arătat indignat de faptul că proiectul de lege care modifică radical sistemul de pensionare a fost adoptat în primă lectură „la miez de noapte” şi că nu a fost solicitată opinia vârstinicilor:

„Este cu atât mai sfidător, cu cât în campania electorală prezidențială reprezentanții puterii, în special cei de la PD, dădeau garanții în fața alegătorilor că cenzul de vârstă nu va fi modificat. Guvernul, fiind responsabil de dezastrul social-economic din țară, încearcă să facă reforme pe contul cetățenilor. Ținând cont că durata și speranța de viață din Moldova e foarte mică și calitatea ei la majoritatea cetățenilor e dezastruoasă, ridicarea cenzului vârstei de pensii și stagiului de cotizare ar fi trebuit să fie ultima etapă în reformarea sistemului de pensionare”

Fostul director al Liceului „Ştefan cel Mare”, Nicolae Stratulat, are astăzi o pensie de peste două mii de lei, aproape o sută de dolari. Mai mare decât sprijinul pe care îl primesc de la stat o bună parte dintre pensionari, dar cu mult mai mică decât pensiile foştilor miniştri, judecători sau angajaţi ai structurilor de forţă. Nicolae Stratulat crede că guvernanţii ar avea suficiente surse financiare pentru majorarea pensiilor fără a apela la metode dureroase pentru vârstnici.

De exemplu, să întoarcă miliardul furat din băncile moldoveneşti, spune el, sau să stimuleze mediul de afaceri, astfel încât antreprenorii să nu mai plătească angajaţilor salariile la plic. O altă soluţie, crede Nicolae Stratulat, ar fi indexarea echitabilă pensiilor:

„Dacă omul are o mie de lei, să i se indexeze pensia cu 50%, cel care are două mii, să i se indexeze cu 40% şi tot aşa, până cel care are o pensie de 20 de mii să nu aibă nici un procent la indexare. Dacă ne considerăm fraţi, hai să împărţim frăţeşte toate greutăţile pe care le avem”.

La finele săptămânii trecute, majoritatea parlamentară şi-a atras critici din partea opoziţiei şi din partea unui grup de experţi după ce a adoptat în regim de urgenţă strategia de reformare a sistemului de pensii. În cadrul dezbaterii, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, a recunoscut că instituţia nu a avut timp suficient pentru o informare amplă a cetăţenilor despre ce conţine proiectul de modificare a sistemului de pensionare şi a explicat viteza de adoptare în primă lectură a documentului prin „momentul politic oportun” fără să precizeze în ce constă oportunitatea politică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG