Linkuri accesibilitate

LinkedIn blocat în Rusia


Cu sediul în SUA, rețeaua socială are în Rusia în jur de șase milioane de utilizatori.

Ambasada Statelor Unite la Moscova a exprimat vineri îngrijorarea Washingtonului față de blocarea în Federația Rusă a site-ului de internet LinkedIn, spunând că aceasta creează un precedent pentru interzicerea altor rețele pe net active în Rusia. Autoritățile ruse au motivat decizia închiderii site-ului prin încălcarea legislației privind protecția datelor personale.

„Statele Unite sunt profund îngrijorate”, a declarat vineri un reprezentant al ambasadei americane din Moscova, citat de agenția RIA. „Cerem Rusiei să restabilească de îndată accesul la LinkedIn”.

Ceva mai devreme, vineri, compania LinkedIn, specializată în legături între angajatori și căutători de slujbe, emisese o declarație în care spunea că activitatea ei este în deplină concordanță cu legile rusești și că va folosi toate mijloacele legale pentru a rezolva situația creată.

LinkedIn, care își are sediul în Statele Unite, având în Rusia cam 6 milioane de utilizatori, este prima mare rețea de socializare pe net blocată de autoritățile rusești. Întrebat joi dacă nu se teme în legătură cu acest caz de acuzații de cenzură pe net, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns negativ, adăugând că interdicția este legală, iar președintele Vladimir Putin nu are de gând să intervină în dispută.

Dar criticii Kremlinului au atras atenția că interdicția este de rău-augur într-o țară care deja are tendința de a restrânge libertatea pe net. Iar cel puțin o mare companie rusească, anume banca Sberank, s-a plâns că interdicția îi va îngreuna efortul de a găsi noi angajați.

În legătură cu motivele invocate pentru interzicerea rețelei, Reuters scrie că legea rusă prevede că site-urile care stochează date personale ale cetățenilor ruși sunt obligate să le stocheze pe servere rusești, iar LinkedIn – potrivit autorității rusești din comunicații, Roskomnadzor - nu a procedat astfel. Legea a fost semnată de Putin în 2014 și a intrat în vigoare anul trecut.

Reprezentanții LinkedIn au încercat să prevină interdicția la o întâlnire avută la 11 noiembrie cu autoritățile ruse, dar n-au reușit.

Vineri, purtătorul de cuvânt Roskomnadzor, Vadim Ampelonsky, a spus că agenția sa a primit de la LinkedIn o cerere pentru o nouă întâlnire și că aceasta ar putea avea loc în termen de două săptămâni.

Un consilier prezidențial rus pe temele Internetului, Gherman Klimenko, a spus că el crede că LinkedIn va da curs solicitărilor rusești în privința stocării datelor și va fi „deblocat”. Klimenko și-a exprimat opinia că și legea rusă ar putea fi modificată în urma acestei caz, ceea ce ar fi normal, a spus el, pentru că „internetul este o chestiune relativ nouă”, care evoluează de la o zi la alta.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG