Linkuri accesibilitate

Bulgaria: scandalurile unei campanii electorale


Mediile bulgare au jucat un important rol în campania pentru alegerile prezidențiale de la 6 noiembrie și în denigrarea oponenților.

Campania pentru alegerile prezidențiale de duminică se încheie cu scandaluri. Împărțite în două tabere – pro și contra partidului GHERB al primului ministru Boiko Borisov, mediile bulgare au jucat un important rol în campania pentru alegerile prezidențiale de la 6 noiembrie. Scopul nedeclarat a fost denigrarea oponenților.

Mai puțin numeroasă, dar mai activă a fost tabăra antiguvernamentală. În zilele care preced scrutinul au fost lansate o serie de scandaluri prin care se urmărește slăbirea pozițiilor candidatului GHERB - președinta parlamentului Țețka Țaceva.

Ziarul „Sega” /Acum a dedicat mai multe pagini diplomei de jurist a d-nei Țaceva. Până la urmă a devenit clar că diploma nu este falsă, dar a rămas suspiciunea că ceva nu este în regulă dacă spre deosebire de alte diplome ale Universității de stat Kliment Ohridski, numărul acesteia este scris de mână ci nu tipărit.

Alte medii au lansat informația că d-na Țaceva a fost secretara organizației Partidului comunist în Consiliul județean Plevna. S-a dovedit însă că președinta Parlamentului nu a fost secretara, ci un simplu membru al PCB, ca de altfel primul ministru Borisov, președintele Plevneliev și alți lideri ai partidului GHERB.

O altă lovitură mediatică – așa zisul scandal al celor două țațe, l-a avut drept țintă pe ex-generalul Borisov. Este vorbă de o serie de înregistrări audio ale unor convorbiri între ex-șefa tribunalului municipal Sofia Ianeva, o judecătoare și un avocat din care reiese că prin procurorul-șef premierul, împreună cu oligarhul Peevski, taie și spânzură în Consiliul Suprem de Justiție.

Cu căteva zile în urmă din tribuna Parlamentului a fost lansată informația că Rusia finanțează campania candidatului la președinție al foștilor comuniști, Rumen Radev. Lideri ai Blocului reformator au atras atenția asupră diferenței de căteva sute de mii de euro între cheltuielile oficiale și cele reale ale ex-generalului. Camera de conturi va verifica acuzațiile, dar verdictul se va cunoaște după alegeri.

Din seria de scandaluri face parte și refuzul celor doi favoriți ai cursei prezidențiale, Radev și Țaceva, de a participa la dezbaterile cu alți patru candidați cu rezultate bune în sondaje.

Victima unui complot mediatic neanunțat a devenit campania pentru referendumul despre votul obligatoriu, cel uninominal și reducerea de zece ori a subvenției partidelor. Concertul cu peste 100 000 de spectatori în centrul Sofiei în sprijinul referendumului a fost ignorat de mai toate mediile electronice.

XS
SM
MD
LG