Linkuri accesibilitate

La ora votului...


Întrebarea fundamentală, într-o competiție cu candidați departe de ideal, este ce fel de societate ne dorim pentru noi și, mai ales, generațiile viitoare.

Vremuri electorale pe mai multe meridiane ale lumii. Despre cum se văd ele din America, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Una dintre cele mai reusite glume digitale, pe care am vazut-o pe Internet este ca Donald Trump a decis si el sa se retraga din cursa in favoarea Maiei Sandu. Probabil insa ca mai toata lumea ar avea de cistigat daca s-ar adeveri…

Exista un numitor comun in alegerile despre care vom vorbi. In America, apropiatul scrutin prezidential este fara precedent, nu doar pentru natura sa istorica, avind prima femeie candidat a unui partid major, ci si dintr-o ratiune negativa: niciodata in memoria recenta nu au existat competitori mai putin agreati de alegatori. Probabil ca atit Hillary Clinton cit si Donald Trump, mai ales ar pierde la diferente semnificative, in fata multor politicieni care s-au aflat sau s-ar fi putut afla in cursa. Si pentru ca acestea sint conditiile, se pune intrebarea pe ce criterii opteaza alegatorul american. Fireste ca votul impotriva este poate chiar mai relevant decit cel pentru, intr-un asemenea context.

Dar intrebarea fundamentala, intr-o competitie cu candidati departe de ideal, este ce fel de societate ne dorim pentru noi si mai ales pentru cei care ne urmeaza, urmatoarele generatii. Si din aceasta perspectiva, o America imprevizibila, o America izolationista, o America in care rasismul capata voce, o America in care femeile si minoritatile nu primesc respectul cuvenit este o tara foarte indepartata spiritual si functional de simbolul cu care obisnuise lumea. Intrebarea fundamentala este una importanta, ce fel de tara ne dorim pentru noi si copiii nostri? Ce fel de lideri, fie si imperfecti.

In România, va urma si acolo o alta alegere intre partide discutabile, dar exista totusi diferente de intentie, de istorie si de optiune viitoare. E nevoie doar sa fim atenti, pentru ca aceste diferente conteaza. Moldova va da startul acestui ciclu electoral in weekend.

Nu putine sint perdelele de fum, menite sa provoace confuzie si de aici si gluma cu care am inceput. Dar intrebarea ramine aceasi. Se va opta pentru trecut sau pentru viitor? Pentru deschidere si educatie sau pentru conspiratii si furtisaguri? Pentru a se da o sansa reala optiunii sincer occidentale sau pentru revenirea de unde s-a plecat, din perspectiva geopolitica? Mai mult decit oricind, in toate aceste alegeri este vorba mai mult despre noi si ce ne dorim de fapt decit despre ei pentru ca stim, daca citim printre rinduri, ce-si doresc ei de fapt.

XS
SM
MD
LG