Linkuri accesibilitate

BNM explică de ce a blocat 64% din acţiunile băncii Moldindconbak


Guvernatorul Sergiu Cioclea vorbește despre transparentizarea acționariatului în sistemul bancar moldovenesc, pe care s-a angajat să o realizeze pentru a semna acordul cu FMI

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat că blocarea a 64% din acţiunile băncii comerciale Moldindconbak reprezintă un pas spre transparentizarea acționariatului în sistemul bancar moldovenesc, transparentizare pe care BNM s-a angajat să o realizeze pentru a semna acordul cu FMI.

Vorbind într-un interviu pentru postul public de televiziune M1 şi Radio Europa Liberă, guvernatorul a mai spus că BNM a intervenit la sfârşitul săptămânii trecute la Moldindconbank după ce a obţinut dovezi că cei 64% din acţionari ar acţiona concertat şi după îmbunătăţirea legislaţiei privind reglementările din sectorul bancar.

Sergiu Cioclea
Sergiu Cioclea

Intervenţia timpurie este cea mai uşoară formă de intervenţie prevăzută de legea privind rezoluţia bancară adoptată prin asumare de răspundere de guvernul Filip la începutul lunii septembrie, care prevede printre altele instituirea unui management din afară a instituţiei bancare pe o perioadă de până la un an şi realizarea unui plan de asanare a acesteia.

La începutul acestui an, BNM a blocat şi un pachet de 40% din acţiunile Agroindbank, însă un arbitraj internaţional i-a sugerat ulterior să se abţină de la punerea în practică a acestei deciziei.

Sergiu Cioclea a afirmat că BNM le va sugera acționarilor respectivi să-şi vândă acţiunile, iar aşteptarea sa este ca ele să fie cumpărate de bancheri de reputaţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG