Linkuri accesibilitate

Campania electorală intră în ultima săptămână


Va deveni eliminarea din cursă a candidatului Inna Popenco un precedent?

Până duminică, 30 octombrie mai este o săptămâna. Alegerile prezidențiale vor fi directe, iar șeful statului ar urma să fie ales de oameni din cei 10 candidați rămași în cursa electorală. Faptul că alegerile sunt directe nu înseamnă că sistemul politic din Republica Moldova se va schimba. Republica Moldova va rămâne în continuare o republica parlamentară, iar rolul șefului statului este diferit – şi limitat - față de cel al parlamentului și al guvernului.

Finalul campaniei electorale este marcat, între altele, de excludere din cursă a Innei Popenco, candidată din partea partea Mişcării social politice „Ravnopravie”. Curtea Supremă de Justiţie a decis sâmbătă trecută să o excludă pe Inna Popenco pentru că a utilizat fonduri nedeclarate în campanie şi ar fi corupt alegătorii. Excluderea a fost cerută de CEC, după ce a admis contestația candidatei independente Silvia Radu care a semnalat că echipa Innei Popenco ar fi dat oamenilor la un miting electoral carduri de reducere la un magazin social ce urma să fie deschis în curând.

Inna Popenco a criticat astăzi decizia Curţii Supreme şi a spus că eliminarea sa din cursă ar fi „opera actualei puteri, care vrea să-și protejeze candidații oficiali și pe cei mascați”. Popenco a aruncat cele mai multe săgeţi la adresa Maiei Sandu, spunând că ea ar fi protejată de guvernare. Popenco a mai spus că alegerile vor fi fraudate şi i-a îndemnat pe orheieni să le boicoteze.

Comentatorul politic Ion Tăbîrţă crede că această excludere ar fi fost mai curând regizată:

„E dificil de spus care este scopul, dar este evident că se vin cu acuze pentru a decredibiliza procesul electoral, se aruncă săgeţi în oponenţii guvernării, chiar dacă declarativ este atinsă şi guvernarea. Se doreşte, cel mai probabil, de a discredita electoral pe oponentul de bază al guvernării, pe Maia Sandu. În zilele următoare sau poate chiar după alegeri vom vedea mai exact ce s-a dorit prin această excludere şi prin felul cum acţionează acum Inna Popenco.”

Ion Tăbîrţă
Ion Tăbîrţă

Comentatorul politic Igor Volniţchi crede că excluderea din cursă a Innei Popenco e un precedent „periculos” ce ar putea sta la baza unor noi excluderi din cursă sau chiar la baza unei eventuale invalidări a scrutinului prezidenţial. El observă că deşi există suspiciuni şi în privinţa altor candidaţi care nu şi-ar fi declarat toate cheltuielile din campanie, deocamdată doar Popenco a fost taxată, ceea ce ar putea servi ulterior drept motiv pentru un câştig de cauză a Innei Popenco. Ea ar putea invoca discriminarea în raport cu alţi candidaţi. O eventuală decizie judiciară în favoarea ei, ar putea declanşa invalidarea rezultatelor alegerilor, crede Igor Volniţchi:

„După modul cum derulează lucrurile, după modul în care s-a procedat până acum există foarte multe semne că avem de a face cu un precedent creat intenționat. Pentru ce se creează acest precedent? Pentru perioada de până la alegeri, urmând ca cineva să mai fie exclus din cursă, sau pentru perioada imediat după alegeri pentru invalidarea s-au revizuirea rezultatelor alegerilor. Aici e întrebarea. Dar mie îmi este absolut clar că acele motive care au fost folosite pentru excluderea Innei Popenco, nu spun că nu sunt întemeiate, dar cu acelaşi succes puteau fi aplicate uşor şi în cazul altor candidaţi. Cel puţin până la această etapă nu s-a făcut. S-a făcut doar în cazul Innei Popenco şi e foarte straniu pentru că aflarea ei în cursă convenea şi guvernării, şi altor forţe politice.”

Igor Volniţchi nu exclude că până duminică ar putea urma şi alte eliminări din cursa prezidenţială.

„Nu exclud că în baza precedentului Popenco ar putea urma şi alte cazuri de acest gen. Au fost deja şi avertismente formulate de CEC şi acuzaţii, contestaţii depuse de unii concurenţi electorali.”

Igor Volniţchi
Igor Volniţchi

CEC a avertizat-o recent pe Maia Sandu după ce PD a semnalat că lidera PAS nu ar fi indicat toate cheltuielile electorale. O contestaţie similară a fost depusă de PD şi în adresa candidatului socialiştilor Igor Dodon. O altă sesizare care l-ar viza pe Igor Dodon pare să-şi fi pierdut urma. Maia Sandu anunţa că a sesizat CEC după ce o investigație ziaristică a scos la iveală că socialiştii şi-ar finanţa campania din mijloace provenite din zone off-shore. Pe de altă parte, reprezentanţi ai CEC spun însă că nu ar fi recepţionat o astfel de contestaţie.

CEC ar urma mâine să examineze două sesizări, una a democraţilor, alta a candidatei Maia Laguta. În ambele, Maiei Sandu i se reproşează că ar fi implicat persoane din exterior în agitaţie electorală. Asta după ce mai mulţi politicieni occidentali şi-au declarat deschis sprijinul pentru Maia Sandu, iar în presă au apărut mai multe poze cu ea şi oficiali europeni. Comentatorul Ion Tăbîrţă consideră că aceste acuzaţii ar fi neîntemeiate şi nu ar putea fi folosite ca argumente pentru o eventuală excludere a Maiei Sandu:

„Sunt motive mai curând inventate, decât reale. Aţi văzut undeva în Chişinău panou electoral în care să apară Maia Sandu cu vreun lider străin? Nu. Au apărut doar câteva fotografii pe internet preluate de la politicieni occidentali. Nu Maia Sandu a publicat aceste fotografii. Nu am văzut o campanie deschisă de promovare a Maiei Sandu din partea persoanelor din afara Republicii Moldova. Cu actuala guvernare şi cu felul cum funcţionează instituţiile statului însă nimic nu este exclus, dar dacă va fi scoasă Maia Sandu din cursă, atunci actuala putere politică se joacă cu focul, se va discredita în faţa partenerilor Republicii Moldova. Actuala clasă politică şi-ar aprinde paie în cap dacă va exista o astfel de decizie.”

Analiştii cu care am stat de vorbă sunt de părere că ultima săptămână de campanie va fi una marcată de incertitudini şi nu pot fi excluse surprize.

Previous Next

XS
SM
MD
LG