Linkuri accesibilitate

De ce sînt răi şi lacomi politicienii şi cinovnicii autohtoni?


Economia e subdezvoltată, salariile sînt mici în mai toate domeniile, ceea ce i-a împins spre politică pe mai toţi făcătorii de mişmaşuri.

În 25 de ani de independenţă ai RM-ului am auzit mulţi oameni făcîndu-i cu ou şi cu oţet pe politicienii şi cinovnicii autohtoni. În mase demult a crescut convingerea că ai noştri politicieni şi funcţionari sînt răi şi lacomi. Şi ei chiar sînt răi şi lacomi. De ce? Şi cum se face că anume aceşti oameni răi şi hrăpăreţi sînt aleşi de popor?

Ideea că politica prin definiţie e un teritoriu care potenţează răul o lăsăm de la bun început deoparte. În Norvegia sau Danemarca, în Elveţia sau Anglia politicienii şi funcţionarii sînt mai responsabili şi nici nu-şi construiesc castele faraonice din salarii micuţe. În RM e altă poveste, o poveste mult mai întristătoare.

Mi se pare că o cauză importantă a acestei stări de fapt e următoarea: în Moldova economia e subdezvoltată, salariile sînt mici în mai toate domeniile, ceea ce i-a împins spre politică pe mai toţi făcătorii de mişmaşuri. Încă în zorii tranziţiei aceştia au înţeles că pot deveni superbogaţi dacă devin politicieni sau cinovnici. Statul a devenit de la bun început un fel de SRL al unor indivizi dubioşi care foloseau pîrghiile puterii pentru a-şi rezolva problemele personale. Structurile statului au căpătat un soi de autonomie în raport cu cetăţenii care pur şi simplu nu aveau la îndemînă mijloace eficiente pentru a verifica munca politicienilor şi funcţionarilor. Au fost ani de zile cînd corupţia a defilat pe toate colinele ţării şi nimeni nu era arestat pentru corupţie. Numai în ultima vreme CNA a devenit mai activ, dar e independentă, imparţială şi infailibilă oare această instituţie?

În anii independenţei structurile statului au avut grijă mai mult de cinovnici şi politicieni decît de cetăţeni. O dovadă e calcularea diferită a pensiilor. Clasa conducătorilor s-a distanţat de cetăţeni, în ciuda democraţiei, iar diferenţa dintre partide a fost mereu un fleac în comparaţie cu prăpastia dintre conducători şi cetăţenii simpli. E suficient să vezi cum se bat pe burtă, pe la zile de naştere, politicienii din tabere diferite, să le urmăreşti legăturile economice ascunse, ca să înţelegi că sloganurile lor sînt doar baloane de săpun pentru păcălirea electoratului. În ciuda diferenţelor ideologice, ei formează o singură castă, o castă a privilegiaţilor care îşi rezolvă metodic problemele personale.

XS
SM
MD
LG