Linkuri accesibilitate

Cursa pentru Casa Albă și scandalurile sexuale marca Donald Trump


Mai mulți lideri republicani încearcă să facă, onorabil, cale întoarsă.

Cursa pentru Casa Albă este anul acesta extrem de dură și „murdară”, sunt de părere majoritatea analiștilor, iar scandalurile cu implicații sexuale continuă să submineze șansele republicanului Donald Trump.

Cotidianul New York Times a publicat miercuri interviuri cu două femei care susțin că au fost agresate sexual de Trump, cu mulți ani în urmă. Campania miliardarului devenit politician a respins acuzațiile care nu au fost însă contrazise. Vinerea trecută, în ajunul celei de a doua dezbateri televizate cu Hillary Clinton, candidata democrată la președinție a publicat tot în NYT o înregistrare video de acum zece ani, în care Trump face o serie de remarci obscene și jignitoare la adresa femeilor.

Scandalul înregistrării a fost atât de mare și a avut un răsunet atât de puternic pe rețelele de socializare încât mulți lideri republicani s-au distanțat imediat de Trump. Unii se pare însă numai din motive tactice, pentru că odată cu alegerile prezidențiale din 8 noiembrie au loc și alegeri parțiale pentru Congres. Acum, relatează New York Times, mai mulți lideri republicani încearcă să facă, onorabil, cale întoarsă: senatorul John Thune din Dakota de Sud fusese unul din primii lideri republicani care s-au distanțat clar de Trump. Numai că reacția potențialului său electorat a fost în mare parte negativă așa că la mai puțin de o săptămână, senatorul scria pe Twitter că „sprijină echipa republicană” în alegerile prezidențiale, un mod de a evita elegant să pronunțe numele lui Trump. Iar Thune nu este singur .

Oscilațiile politicienilor republicani ilustrează foarte bine dilemele întregului partid: elita, conducerea partidului ar vrea să scape de candidatul Trump, care se bucură însă de un număr impresionant de suporteri loiali printre alegătorii republicani. Mai mult, Hillary Clinton este atît de nepopulară între mulți alegători republicani, încât orice declarație a unui politician care ar lăsa de presupus fie și simpatie penntru Clinton i-ar reduce categoric șansele de realegere.

Ce spun însă în acest moment sondajele? Potrivit BBC, Hillary Clinton conduce cu 49% din opțiunile electoratului national față de 40% pentru Trump.

În cazul Statelor Unite, sondajele naționale nu sunt foarte relevante. Importante sunt sondajele la nivel de state și mai ales sondajele făcute în așa numitele state indecise.

Potrivit BBC, în acest moment sunt 13 astfel de state din care Hillary Clinton ar câștiga, inclusiv Florida, stat cu pondere deosebită.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG