Linkuri accesibilitate

Canada renunță, treptat, la vizele pentru bulgari, urmează probabil românii


Cele două țări sunt singurele din UE ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru Canada.

Canada a anunțat că are de gând să renunțe la obligativitatea vizelor pentru bulgari, cel târziu până în 2018 și este probabil ca măsura să li se aplice și românilor.

„Guvernul canadian va face toate eforturile pentru ca toți bulgarii să poată călători (în Canada) fără vize cel mai târziu la sfârșitul anului 2017”, se spune într-o declarație de presă făcută joi seară după o convorbire telefonică între premierul canadian Justin Trudeau și premierul bulgar Boiko Borisov.

Potrivit agenției Reuter, Canada va ridica obligativitatea vizelor pentru unele categorii de călători bulgari încă din luna mai, iar ridicarea totală a vizelor, prognozată pentru sfârșitul lui 2017, s-ar putea amâna cel mult până în mai 2018 dacă vor apărea „probleme tehnice”.

Anunțul canadian este o încununare a eforturilor îndelungate ale Bulgariei de a scăpa de vizele canadiene și este probabil ca el să fie urmat de un anunț asemănător referitor la România.

Cele două țări sunt singurele din UE ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru Canada. Bucureștiul și Sofia au amenințat că dacă Ottawa continuă să-i trateze discriminatoriu pe români și bulgari, se vor opune prin veto aprobării acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada, cunoscut pe scurt ca CETA.

În vară România și Bulgaria au reușit să convingă UE să amenințe Canada cu impunerea vizei pentru cetățenii ei dacă nu va renunța la vizele pentru cetățenii celor două state balcanice, așa cum promisese deja în 2014.

Potrivit presei canadiene, presiunile europene s-au intensificat după ce Canada a anunțat anul acesta că va renunța la vize pentru mexicani. „Dacă se poate pentru mexicani, se poate și pentru europeni”, a spus Bruxelles-ul.

La 11 iulie Canada a promis să facă un anunț concret pe această temă „la începutul toamnei”, înaintea summit-ului Canada-UE, programat pentru sfârșitul lunii octombrie.

Luna trecută, premierul român Dacian Cioloș s-a întâlnit la sediul ONU din New York cu omologul său canadian și a declarat după aceea că „există perspective bune” pentru liberalizarea vizelor.

Odată atins obiectivul „canadian”, europenii se vor putea concentra asupra regimului de liberă călătorie în Statele Unite, care încă solicită viză pentru cetățenii din Bulgaria, Cipru, Croația, România și Polonia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG