Linkuri accesibilitate

Bulgaria intră în campania pentru alegerile prezidenţiale (8 noiembrie) cu niveluri minime de încredere în instituţii


Oameni din Burgas, seara în parc. (Foto: Sabina Fati)
Oameni din Burgas, seara în parc. (Foto: Sabina Fati)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Parlament - 8%, procuror general – 10%, guvern – 16% preşedinte – 21%, poliţie – 17%, arată ultimul sondaj al agenţiei Alpha Research.

Criza încrederii ar putea genera un puternic vot de protest.

Spre deosebire de alegerile prezidențiale din anul 2006, azi crima organizată nu mai este tema electorală numărul unu în Bulgaria. Opiniilor exprimate de 59% din alegătorii chestionați sugerează că ea a fost detronată de corupția la nivel înalt, dar și de terorismul internațional, catastrofa demografică, problemele economiei și criza migranților.

Primul în clasamentul celor mai populari politicieni rămâne premierul și lider al partidului GHERB Boiko Borisov. Dominația sa însă nu este atât de categorică. Și în cazul ex-generalului ca de altfel la toți liderii politici, predomină opiniile negative.

Imediat după Borisov pe locul doi în topul celor mai populari politicieni apare Tatiana Donceva, fostă membră a conducerii PSB – care va participa la scrutinul prezidențial din numele Mișcării 21.

Cu mai puțin de 50 de zile înaintea scrutinului, nu se știe încă cine va fi candidatul partidului GHERB.

În pofida rezultatului bun în sondaje al d-nei Donceva, este aproape sigur că în cel de al doilea tur vor intra acest candidat necunoscut numit personal de Borisov și fostul comandant al aviației militare, generalul Rumen Radev, candidul opoziției de centru stânga.

Va fi avantajat candidatul care va reuși să-i mobilizeze pe cei care nu sunt simpatizanți ai unui anumit partid. Ca de obicei, în cel de al doilea tur va conta mult și votul etnicilor turci, cu condiția ca ei să fie îndemnați să se prezinte la urne de liderii Mișcării pentru drepturi și libertăți.

Votul de protest îl va putea surprinde pe favoritul lui Borisov indiferent dacă el va fi primarul Sofiei, Iordanka Fandăkova, viceministrul responsabil cu fondurile europene, Tomislav Doncev sau un alt lider al GHERB.

Liderul PSB Kornelia Ninova a promis dezvăluiri șocante pentru corupția la nivel înalt cu participarea guvernanților.

Cu cîteva zile în urmă primul ministru Borisov a pus capăt speculațiilor că va intra în cursa prezidențială. Într-un interviu pentru televiziunea austriacă ORF Borisov a declarat că pentru el postul de președinte care are funcții reprezentative reprezintă o retrogradare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG