Linkuri accesibilitate

Comisarul european Johannes Hahn, așteptat în Moldova


Comisarul Johannes Hahn la Chișinău, pe 6 noiembrie 2014
Comisarul Johannes Hahn la Chișinău, pe 6 noiembrie 2014

Comisarul european pentru vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn se va afla în Republica Moldova luni, 26 septembrie

Hahn va avea întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, premierul Pavel Filip, guvernatorul BNM Sergiu Cioclea, cu mai mulți membri ai guvernului, dar și cu opoziția parlamentară și cu unii lideri ai partidelor neparlamentare. „Scopul principal al discuțiilor de la Chișinău este de a face un bilanț al situației actuale a procesului de reformă și a implementării reformelor concrete susținute de Uniumea Europeană”, se spune într-un comunicat al Delegației Europene în R.Moldova.

Luna aceasta, premierul Pavel Filip a cerut membrilor cabinetului de miniștri să fie „pregătiți” pentru vizita comisarului european. Premierul a cerut inclusiv Cancelariei de Stat să pregătească un raport cu privire la cum au fost cheltuiți banii europeni. „Să pregătiți un raport, să vedem modul cum au fost administrați banii europeni, pentru că nu vreau să mai trag cu obrazul pentru alții.” – a spus premierul, referindu-se cel mai probabil la guvernările anterioare.

Remarca a venit după ce s-a dat publicității un raport al Curții Europene de Conturi care semnala că UE a verificat insuficient cum sunt folosite fondurile europene în Moldova, care cu aproape 800 de milioane de euro a fost țara cea mai asistată dinafara UE, raportat la populație.

Este a doua vizită a comisarului Hahn la Chișinău, prima avut loc în 6 noiembrie 2014. Lunga pauză s-ar putea datora scandalului „miliardului furat”, care a fost urmat de o rărire pronunțată a vizitelor liderilor europeni în Moldova, față de anii în care ea era considerată campioana reformelor printre țările Parteneriatului Estic.

Pe fondul instabilității politice de la Chișinău, de anul trecut, UE a blocat asistența pentru Moldova. În vară, cu ocazia vizitei sale în Moldova, premierul român Dacian Cioloș, el însuși fost comisar european, a spus presei că a aflat tocmai de la Johannes Hahn că UE se pregătește și ea, asemenea României, să reia finanțarea pentru proiecte moldovenești.

Johannes Hahn s-a întâlnit luna aceasta, în marginea unui summit european la Bratislava, cu ministrul de externe Andrei Galbur, cerând Republicii Moldova să continue reformele în sectoare critice precum combaterea corupției, „sectorul mass-media și a cel financiar-bancar”. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Chișinău, oficialul european a salutat faptul că o mare parte din așa-numita „foaie de parcurs” a fost realizată, dar a cerut ca reformele să fie continuate pentru îndeplinirea Acordului de Asociere al Moldovei cu Uniunea Europeană și condițiilor necesare pentru un nou acord cu FMI.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG