Linkuri accesibilitate

PCRM a decis să nu înainteze nici un candidat la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie


Motivul invocat la şedinţa Comitetului Executiv Politic al PCRM a fost că hotărârea Curţii Constituţionale de a reveni la alegerea directă a şefului statului ar fi ilegală, informează IPN.

Liderul communist Vladimir Voronin a declarat ulterior presei că toate decretele semnate de viitorul preşedintele vor fi nelegitime, motiv pentru care comuniştii îndeamnă cetăţenii să nu participe la votul de pe 30 octombrie.

În opinia lui Voronin, această decizie trebuia luată prin referendum, la care să se voteze modificarea Constituției.

În acest moment sunt 14 persoane care și-au declarat oficial intenția de a candida, între care liderul socialist Igor Dodon, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu din partea liberalilor, fostul premier și ministru de externe, Iurie Leancă (PPEM), fostul ministrul al educației Maia Sandu (PAS), Andrei Năstase din partea Partidului Platformei Dreptate și Adevăr și jurnalistul Dumitru Ciubaşenco, candidatul partidului condus de Renato Usatîi.

Pentru o înregistrare oficială în alegerile prezidențiale din 30 octombrie, candidații trebuie să strângă minim 15 mii de semnături de sprijin pe care să le depună la CEC până pe 29 septembrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG