Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Organizarea protestelor astăzi, destabilizarea situației, este profanarea unui simbol”


Protestul din intersecţia cu strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni
Protestul din intersecţia cu strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni

Liderul socialiştilor Igor Dodon despre Ziua Independenţei şi incidentele din piaţă.

Europa Liberă l-a întrebat pe liderul socialiștilor cum apreciază protestele desfășurate cu ocazia ceremoniilor de serbare a 25 de ani de independență.

Igor Dodon: „La orele 8 am depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. După aceea am fost alături de oameni, în mulțime, în Piața Marii Adunări Naționale. Însă eu sunt categoric împotriva încercărilor de destabilizare a situației. Noi am organizat sute de proteste. În ultimii trei-patru ani am organizat 500 de proteste. Organizarea protestelor astăzi, destabilizarea situației astăzi este profanarea acestui simbol. Pentru că statul Republica Moldova are anumite simboluri. Are drapel, are stemă, are imn, are Ziua Independenței. Cea ce se întâmplă astăzi, încercarea de a bloca străzi ș.a.m.d., eu cred că nu face față nimănui. Eu am văzut acuma și în Piața Marii Adunări Naționale, este o greșeală și din partea guvernării că au pus un gard, și, practic, s-au divizat de restul poporului.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor

Ei au făcut o greșeală enormă. Chiar dacă erau riscuri de destabilizare, dacă cineva bloca străzile, avea să fie greșeala acelora. Și avea să fie o greșeală enormă, iar oamenii aveau să înțeleagă că e o zi frumoasă, e sărbătoare, dar avem câteva sute de oameni ne-au blocat Piața Marii Adunări Naționale, s-a blocat tehnica, s-a blocat parada. Avea să arate mai bine guvernarea în acest sens, că au vrut să facă un lucru frumos și iată cine sunt cei care au blocat. Noi nu am blocat nimic. Eu sunt categoric împotrivă. Noi astăzi am îmbrăcat tricouri „Iubesc Moldova”, am discutat cu oamenii, nu am fost alături de guvernanți, cu toate că am fost invitați, ca deputați, să fim în tribuna centrală, noi nu am acceptat acest lucru.”

Europa Liberă: De ce?

Igor Dodon: „Pentru că guvernarea nu a procedat corect. Nu doar astăzi. Bine, și greșelile pe care le face guvernarea și tot la ce au adus ei țara în ultimii ani, noi de lucrul acesta vorbim în fiecare zi. Însă astăzi eu am văzut sute de oameni care au ieșit cu copiii să vadă parada.”

Europa Liberă: De ce nu ați mers alături de guvernați?

Igor Dodon: „Și stau după gard. Păi, ce înseamnă aceasta? Voi, cei care vă considerați aleși, floarea statului, v-ați pus gard în jur? Eu am vrut să fiu cu majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Și astăzi am fost cu majoritatea cetățenilor. Dar teama de proteste eu cred că a dus la aceea că guvernarea astăzi a procedat incorect.”

Europa Liberă: De puține ori în acești 25 de ani de independență s-a organizat și o paradă militară. Am văzut lumea încântată de această inițiativă a Ministerului Apărării. Dumneavoastră cum comentați?

Igor Dodon: „Este și partea bună, și partea mai puțin bună. Partea mai puțin bună este că acestea totuși sunt cheltuieli și sunt cheltuieli din contul nostru.”

Europa Liberă: Dar Moldova o dată împlinește 25 de ani.

Organele de menținere a ordinii publice nu trebuiau astăzi să se implice. Și nu trebuiau așa de masiv să fie aduși toți din toate colțurile Republicii Moldova la Chișinău.

Igor Dodon: „Iar partea bună a acestei parade este că suntem la 25 de ani de independență. Este sărbătoare națională. Și avem și o dată destul de frumoasă, 25 de ani. Acesta este Patria noastră, Republica Moldova. Trebuie să o iubim așa cum este. Și nu sunt categoric de acord cu cei care spun că au fost 25 de ani aruncați în vânt. Au fost foarte multe greșeli. Au fost și reușite. Greșelile sunt tot ale noastre.

Trebuie să tragem concluzii și să învățăm din greșelile noastre. Acești 25 de ani trebuie să ne facă mai înțelepți. De aceea, eu sunt ferm convins: la 30 de ani de independență tot trebuie de organizat paradă și la 35, și la 40. Nu în fiecare an. Noi avem cu ce ne mândri. Nu putem să spunem că sunt 25 de ani pierduți. S-au născut noi generații. Eu am devenit tată al trei feciori în perioada aceasta. Ce să spunem? Că au fost niște ani răi? Da, au fost și greșeli ale diferitor guvernanți, dar sunt și lucruri bune.”

Europa Liberă: Ce notă dați organelor de menținere a ordinii publice? Pentru că polițiștii au folosit și substanțe lacrimogene împotriva celor care au încercat să organizeze aceste demonstrații antiguvernamentale.

Igor Dodon: „Organele de menținere a ordinii publice nu trebuiau astăzi să se implice. Și nu trebuiau așa de masiv să fie aduși toți din toate colțurile Republicii Moldova la Chișinău. Vor oamenii să organizeze proteste? Lasă să organizeze! Pe urmă cetățenii Republicii Moldova o să ne dea evaluări la toți. Și la cei care blochează străzile, și la cei care au vrut să organizeze astăzi un eveniment. Dar nu trebuiau să pună garduri și să aducă polițiști și să dea cu gaze în mulțime.”

Europa Liberă: Dar e de datoria lor să mențină ordinea publică.

Igor Dodon: „Eu înțeleg. Dar astăzi, de Ziua Independenței, urma să fie o zi mai liniștită.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG