Linkuri accesibilitate

O săptămână din viața unui realizator de televiziune


Jurnalul săptămânal cu Vitalie Guțu.

Născut în 7 iunie 1985 în orașul Rezina. După absolvirea Colegiului de Informatică și Drept, urmează Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. În 2008, termină studiile de masterat la aceeași facultate, specialitatea Managmentul instituțiilor media. Din primul an de facultate a început să lucreze în televiziune și asta nu-l obosește. În toți acești ani de când face televiziune a fost implicat în proiecte al căror scop este să ajute oamenii. Din 2005 a parcurs drumul jurnalistului: reporter, corespondent, redactor-prezentator, editor-prezentator, moderator de talk-show-uri. În 2013 a fost director al departamentului Știri și Dezbateri la postul public de televiziune. În luna decembrie 2013 a avut primul contact cu TVR unde activează și in prezent.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct

Luni

Început de săptămână. Șapte zile care o imi solicită energie mai mult ca de obicei. Și asta pentru că urmează o vizită importantă a premierul român, Dacian Cioloș, iar pe 27 august – o sărbătoare care, de obicei, este marcată prin muncă. Mă trezesc dimineața, pe la un șapte și primul lucru pe care-l fac intru pe net și cumpăr bilet de avion spre Italia pentru mătușa mea. În acel moment mi-a venit în gând faptul că încă nu trăim așa cum ne-am dori. Moldovenii noștri, chiar dacă le este dor de casă, așteatpă cu nerăbdare după vreo 2-3 sătpămâni să revină la căminul lor adoptiv: Italia, Spania, Grecia sau Irlanda. După ce am cumpărat biletul, am venit la televiziune, unde au început telefoanele, contactarea surselor. Realizam un subiect despre căminele studențești de la Bălți. Cu mare fast, rectorul Universității “Alecu Russo” se lăuda că în 2 din 5 cămine ale inistuției sunt condiții ca-n Europa, în timp ce în celelalte trei: studenții sunt nevoiți să vină cu vopseaua și peria de acasă, pentru a-și crea propriul confort.

Împreună cu producătorul și editorul am pus pe hârite cele mai importante idei cu privire la organizarea, din punct de vedere al producției tv, a zilei de 27 august.

Seara, revin acasă. Îmi îmbrac hainele de sport și merg în parcul Valea Morilor pentru o tură de alergat.

Marți

Dimineața începe cu discuții la un ceai cu mătușa mea, care mai profită de aerul de Moldova încâ vreo 3 zile. Îi povestesc de una, de alta și pornesc spre televiziune. Azi fac subiect despre victimele stalinismului și nazismului. O zi tragică pentru Basarabia. Trecut care are și azi repercusiuni. Revăd emisiunea pe care am făcut-o cu tânărul artist, Eugeniu Gorean. Pictorul care mai mult este cunoscut în afară, decât în Republica Moldova. O altă realitate tristă, în ajunul celor 25 de ani de indepență a țării noastre.

Seara, bătătoresc străzile Chișinăului și fac fotografii cu locurile și obiectivele istorice ale Capitalei. Inițiativă care face parte dintr-un nou proiect pe care intenționez să-l lansez nu doar pe on-line.

Am făcut poze, le-am publicat. A venit momentul să fac sport. Alerg 12 km. În timpul maratonului personal îmi fac ordine în idei. Căci tare multe mai sunt.

Miercuri

O sun pe Valentina Geamănă, femeia care a deschis la Ciuciuleni, Hâncești, un centru social unde vin victimele violenței în familie. Stabilisem cu ea un interviu pentru emisiunea de duminică. Discuții interesante, probleme majore, piedici din partea sistemului. Toate aceastea, însă, nu o debusolează, ci mai degrabă îi dă forțe să meargă inainte. După interviu, merg și mai fac filmări la Centru. Eroina unui viitor reportaj – o tânără de doar 29 de ani, care are trei copii, a nimerit la Casa antiviolență pentru că bărbatul a înjungiat-o și a lovit-o cu toporul. Greu îmi vine să o intervievez, dar rezist și încerc, cum pot eu mai bine, să o încurajez și să-i spun că acum doar copiii contează. O zi de lucru intensă și plină de impresii.

Joi

Trafic infernal. La Chișinău a venit premierul României, Dacian Cioloș. La ora 10 intru în emisie directă, cu invitați în platou. Analizăm vizita șefului Cabinetului de Miniștri de la București, în contextul deblocării primei tranșe de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane. Păreri diferite. Mesaje de susținere din partea statului român, stabilitate – reforme – integrare: cuvinte cheie din partea autorităților de la Chișinău. În după-amiaza zilei merg la ambasada României la Chișinău. Am interviuri cu vicepremierul României, Vasile Dâncu, și cu miniștrii români ai Finanțelor și Energiei. Vin fulger la redacție ca să reușesc să dau pe post cele mai importante declarații ale oficialilor români.

Ajung acasă. Iau cartea „220 Volts” de Joseph Incardona de pe birou și mai lecturez. Adorm.

Vineri

06:30 dimineața. Îmi adun forțele și ies la Valea Morilor pentru o nouă cursă de alergare. Îmi dau seama că nu reușesc să pariticp la EcoRun-ul de sâmbătă, deși mi-am dorit mult acest lucru. Eu voi fi la datorie, pe 27 august, în Piața Marii Adunări Naționale.

Imediat ce ajung la televiziune caut invitați pentru ziua de sâmbătă. Unul nu poate, altul ar vrea să vină, dar nu e în Republica Moldova. Până la urmă îmi găsesc oamenii care vor întregi tabloul sărbătorii de independență.

Public promo la emisiunea Interviurile Telejurnalului Moldova. Protagonista – Valentina Geamănă de la Ciuciuleni, Hâncești.

Intrăm într-o ultimă ședință pentru a stabili detaliile desfășurării zilei de 27 august. Între timp, mă întreb oare câți ani ar mai trebui să treacă pentru ca oamenii de la noi să se simtă... oameni.

XS
SM
MD
LG