Linkuri accesibilitate

Bulgaria face lobby pentru Turcia și liberalizarea vizelor


Premierul turc Binali Yildirim
Premierul turc Binali Yildirim

După întîlnirea mpremierilor Boiko Borisov și Binali Yildirim.

Premierul Boiko Borisov s-a întâlnit la Istanbul cu omologul său turc Binali Yildirim. În centrul discuțiilor s-a aflat criza migranților.

Premierul turc a adresat prin Borisov un avertisment liderilor europeni. Principalul destinatar al mesajului este, se pare, cancelarul german Angela Merkel cu care Borisov se va întâlni mâine la Berlin.

„Dorim ca prietenii noștri europeni să înțeleagă că a sosit timpul să-și asume o responsabilitate mult mai mare în criza migranților”, a spus Yildirim. „De o importanță vitală este ca la finele lui octombrie să devină funcțional acordul pentru liberalizarea regimului de vize. Dacă acordurile de readmisie și de liberalizarea regimului de vize nu vor fi aplicate, Europa se va trezi în față unui risc enorm”, a spus Yildirim, adăugând – „I-am descris în amănunte situația prietenului meu Boiko și sunt convins că el va transmite liderilor europeni opinia mea.”

În fața lui Yildirim, Borisov a adresat elogii politicii Turciei, ca de multe ori în ultimele luni. „În momentul de față colegii turci împiedică un nou val de două milioane de migranți din regiunea Alep. Adăugați cele trei milioane care se află în Turcia – o mare parte – la Istanbul, și veți înțelege de ce noi, europenii, trebuie să răspundem la întrebarea până când Turcia îi va opri pe migranți dacă voturile împotrivă acordului vizelor în Consiliului Europei se mențin? Angajamentele trebuie respectate.”

Borisov a mai spus că Bulgaria și Grecia sunt statele de prima linie cele mai vulnerabile. Este vorba, pe de o parte, de o adevărată solidaritate europeană, iar pe de alta, de solidaritatea Uniunii cu vecinii noștri din sud.

Borisov a anunțat că a primit din colegul său turc asigurări privind reducerea presiunii migranților la frontiera comună. El a adăugat că de la începutul anului Turcia a primit înapoi 26 000 de migranți prinși în zona frontierei. Mult mai lent decurge extradarea celor arestați în interiorul Bulgariei.

Borisov a dezmințit informația apărută în unele medii sofiote potrivit căreia Sofia va semna un acord bilateral cu Ancara pentru criza migranților. „Dorim o decizie europeană”, a spus el. „Soluția va trebui căutată pe căi diplomatice. Este foarte comod să transformi criza migranților într-o cauză politică, să declari că îi vei trimite acolo de unde au venit. Eu însă nu-mi pot imagina aeroportul din Sofia inundat de zeci de mii de migranți din țările partenere. Nu voi accepta nici varianta ca Bulgaria să devină o zona tampon între Turcia și Europa.”

XS
SM
MD
LG