Linkuri accesibilitate

Bulgaria: generalii și alegerile prezidențiale


gen. Rumen Radev
gen. Rumen Radev

Partidul socialist și alte câteva formațiuni de centru-stângă pregătesc lansarea candidaturii ex-șefului aviației militare, Rumen Radev.

Trei luni înainte de alegerile prezidențiale, Partidul socialist și alte câteva formațiuni de centru-stângă pregătesc lansarea candidaturii ex-șefului aviației militare, Rumen Radev. Generalul a demisionat după ce a criticat decizia guvernului de a folosi avioane din țări aliate pentru paza spațiului aerian.

Generalul Rumen Radev este doar unul din cei șase candidați pe lista foștilor comuniști. El însă rămâne singurul admirat de principalii parteneri ai acestora – partidul ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov, Mișcarea 21 și partidul centrist „Gherghiovden”/Ziua Sfântului Gheorghe.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Părvanov a declarat că, spre deosebire de alți generali, - aluzie la actualul prim-ministru Borisov - Radev este unul adevărat, cel mai bun pilot militar al Bulgariei, doctor în științe, care a absolvit academii militare în Bulgaria și în Statele Unite ale Americii, capabil de a conduce națiunea într-o perioada complicată.

În cuvântarea sa în față a 50 000 de membri și simpatizanți care au sărbătorit în poalele vârfului Buzludja împlinirea a 125 de ani de la constituirea Partidului socialist, noul său lider Kornelia Ninova a declarat că viitorul președinte trebuie să fie nu marioneta lui Borisov, ci un bărbat cu caracter și mână de fier, nepătat de tranziția criminală, capabil de a apăra interesele naționale.

Primul ministru Boiko Borisov l-a atacat imediat pe ex-șeful aviației militare. „Îmi pare rău că mi-am pierdut timpul cu generalul Radev. Cel care m-a mințit odată nu o va putea face a două oară”, a spus Borisov în timpul vizitei sale la Uzina de reparații avioane „Avionams” Plovdiv.

Cunoscutul analist Evgheni Dainov este de părere că, după un mandat de primar al capitalei, și două de prim-ministru, fostul general de poliție ia în serios posibilitatea de a candida în alegerile prezidențiale.

Partidul GHERB care domină coaliția de centru-dreaptă aflată la guvernare, și-a amânat pentru septembrie decizia cu privire la viitorul candidat în alegerile din 6 noiembrie. După evenimentele din Turcia însă Borisov a avertizat că noile condiții impun ca viitorul președinte să fie un lider recunoscut, cu experiență în diferite domenii, capabil să conducă țară într-o lumea plină de amenințări. Se pare că singurul care satisface setul de criterii este însăși actualul prim-ministru.

În ultimele sondaje Borisov conduce în față tuturor liderilor opoziției. O tot mai probabilă candidatura a generalului Radev va putea însă schimba situația.

Previous Next

XS
SM
MD
LG