Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Această guvernare este în criză de idei...”


Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Europa Liberă: Îndemnul adresat tuturor forţelor pro-europene din afara guvernării îmi aminteşte foarte mult de dictonul „Cine nu e cu noi este împotriva noastră”. Înseamnă oare că guvernarea a sunat goarna nu atât ca să testeze susţinerea, cât să identifice adversarii?

Igor Boțan: „Nu, nu cred aşa. Pur şi simplu, această guvernare este în criză de idei, ea demult anunţă că are un proiect de ţară şi iată că, fiind somată să spună care este totuşi acest proiect de ţară, ne spune că proiectul de ţară este Moldova europeană. Numai că guvernarea uită că nu poţi intra în aceeaşi apă de două ori, nu poţi intra în aceeaşi apă a doua oară, dacă nu e o băltoacă, dacă nu e o apă stătătoare, deja rău mirositoare.

Iată că guvernanţii noştri vor a treia oară să intre în aceeaşi apă, pentru că un astfel de apel a avut loc la 24 martie 2005, imediat după alegerile parlamentare, când 101 deputaţi au votat ideea europeană. La ce bun trebuie să mai revii la această idee? A doua oară Igor Corman, preşedinte al Parlamentului, în 2014 a încercat să reactiveze această idee, după ce societatea s-a divizat pe criteriul european şi euroasiatic.

Şi iată că a treia oară domnul Filip vine cu aceeaşi idee. Este bizar să faci astfel de exerciţii, atunci când ştii acest istoric sau să invoci ideea naţională. După furtul miliardului şi după încercarea de a transforma acest miliard furat în datorie de stat, îndemnul poate fi: „Hai să ne unim împreună ca să întoarcem miliardul furat Băncii Naţionale”. Iată acest îndemn ar fi unul logic, numai nu ştiu dacă el poate uni naţiunea divizată, aşa cum spune domnul Filip.”

Europa Liberă: Dar orientarea pro-europeană nu cumva înseamnă şi aceasta? Nu cumva înseamnă şi identificarea hoţilor, şi trimiterea lor la puşcărie?

Igor Boțan: „Dacă asta înseamnă, atunci votez cu ambele mâini în favoarea acestei idei naţionale. Dar aşa cum am mai amintit, această purificare trebuie să fie făcută ca în romanul de Agatha Christie, „Cei zece negri mititei”, adică cei care fac acest lucru la sfârşit trebuie să-şi tragă un glonte în frunte, pentru că au coparticipat. Noi nu am uitat că împărţirea instituţiilor de drept şi de reglementare s-a făcut cu participarea Partidului Democrat. Dacă ei vor să facă acest lucru, cred că societatea ar trebui să susţină un astfel de exerciţiu. Numai eu nu cred că ei vor să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Cercetarea lui Ilan Shor în condiţii de arest la domiciliu ce vă spune în acest context?

Igor Boțan: „Eu cred că aici lucrurile sunt foarte clare, Ilan Shor are menirea acum să-i toarne pe toţi, să dea depoziţii care să fie favorabile pentru reglarea de conturi cu toţi inamicii Partidului Democrat, astfel încât Partidul Democrat să rămână singura formaţiune care să spună: „Vedeţi, am făcut ordine în ţară”. Deci, încet-încet, Partidul Democrat devine formaţiunea care anterior, în perioada sovietică, era considerată între Dumnezeu şi societate, în conformitate cu articolul 6 din Constituţia Uniunii Sovietice. Iată spre ce tinde Republica Moldova, actualmente. În rest, totul este „apă de ploaie”, pentru că nu poţi invoca ideea europeană având un „coordonator” al guvernării. Ideea europeană presupune şi criteriile de la Copenhaga, trei, care ulterior au devenit cinci criterii de la Copenhaga ce nu prevăd în niciun mod existenţa unui coordonator din umbră, care cu resurse mediatice personale, resurse financiare personale instaurează în ţară un fel de idee europeană pe care trebuie să o îmbrăţişeze toţi. Este o absurditate. Instituţiile trebuie să fie funcţionale, autonome, independente şi nicidecum nu pot avea în spate un coordonator care trage sforile.”

Europa Liberă: Adică, dumneavoastră sugeraţi că instituţiile trebuie să devină efectiv democratice, europene, după care ar putea recâştiga încrederea în ele?

Igor Boțan: „Sigur că da. Dacă îndemnul domnului Filip este unul sincer, autentic, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să înlăture „coordonatorul” din umbră. Nu poate o societate în care suveranitatea emană de la cetăţeni să aibă un „coordonator” din umbră, care trage sforile, care are un media imperiu şi îl foloseşte pentru propagandă, care foloseşte banii personali pentru tot felul de activităţi de caritate – „Vaca lui Ilici”, „Paşte pentru fiecare”, „Cadouri mămicilor” ş.a.m.d. – şi în acelaşi timp „coordonează” instituţiile publice. Este un absurd. Noi acum, această societate, înaintăm spre o antiutopie care până la urmă are drept finalitate absurdul.”

Europa Liberă: Dar societatea civilă, în special ONG-urile, sunt puse în situaţia să intre în acest joc, să participe la luarea deciziilor, să carieze această structură zisă democratică ori să stea pe tuşă şi să urmărească cum se fortifică un partid care Dumnezeu ştie încotro va ajunge.

Igor Boțan: „Societatea civilă, aşa cum spuneam, este un mozaic, fiecare domen, fiecare fragment al acestui mozaic trebuie să se manifeste, până la urmă, este ţara cetăţenilor. Eu sunt cetăţean al Republicii Moldova şi am un punct de vedere pe care îl împărtăşesc dumneavoastră şi concetăţenilor. Aceasta pot să o facă şi alţii. Eu sunt conştient că vor exista zeci, dacă nu sute de organizaţii ale societăţii civile care vor susţine acest îndemn al domnului prim-ministru Filip. Pe mine, în această situaţie, dacă spunem Moldova europeană, mă interesează abordarea onestă.

Există criteriile de la Copenhaga, există un context regional, există o istorie de şapte ani de aflare la guvernare a acestei alianţe pentru integrare europeană, există corupţie politică care se vede cu ochiul liber, există traseism şi migraţie a deputaţilor cu zecile, a primarilor cu sutele. Eu vreau să-i întreb pe aceşti colegi din societatea civilă: ei chiar cred că e posibil aşa ceva? Atâta timp cât instituţiile nu sunt independente şi nu funcţionează fără un coordonator din urmă este imposibil să vorbeşti despre integrarea europeană. Atâta timp cât noi nu vedem economie de piaţă, economie de piaţă funcţională, este absurd să vorbim de societate civilă.

Dacă guvernarea se bucură că vine Cioloş la Chişinău şi aduce 60 de milioane, ca să achităm pensii şi salarii, şi acesta este un motiv pentru a relansa ideea integrării europene, adică voi nici nu aveţi pentru pensii şi salarii, nu puteţi vorbi despre economie de piaţă funcţională în ascendenţă şi voi ne „vindeţi” a treia oară această idee de integrare europeană. Mie mi se pare bizar, dar mă rog, este societatea noastră, trebuie să discutăm aceste lucruri. Până la urmă, cetăţenii vor trebui să aibă un punct de vedere asupra acestui apel.”

Europa Liberă: Ne întâlnim după următorul BOP şi vom vedea dacă aceste măsuri vor reuşi să renască „pasărea Phoenix” a euro-integrării de prin cenuşa de 30% spre jumătate măcar.

Igor Boțan: „Eu cred că ideea europeană trebuie refăcută, cimentată din cioburile a ceea ce a distrus în ultimii şapte ani aşa-numita Alianţă pentru Integrare Europeană cu partajarea în secret a instituţiilor de drept şi de reglementare. A propos, alt criteriu de la Copenhaga – justiţie independentă şi capacitate administrativă. Unde sunt aceste criterii, pentru a vorbi?”

Europa Liberă: Dar cine ar trebui să adune aceste „cioburi”? O sarcină care nu le stă în puteri organizaţiilor nonguvernamentale şi, mai ales, partidelor din opoziţie.

Igor Boțan: „Să încerce. Să vorbim şi despre Uniunea Europeană, ceea ce se întâmplă acum în Uniunea Europeană. Crede cineva că Uniunea Europeană poate avea acum pe agendă problema extinderii şi această extindere să aibă drept subiect Republica Moldova? Eu mă îndoiesc. Noi am văzut că guvernanţii noştri în ultimii şapte ani de zile nu au fost capabili măcar să mişte ceva lucrurile în soluţionarea problemei transnistrene.”

Europa Liberă: Iurie Leancă totuşi a acceptat poziţia aceasta de preşedinte al Consiliului Parlamentar de Integrare Europeană, spunând că vrea să ajute guvernarea ca în 2018 să depună cererea de aderare.

Igor Boțan: „Este un impuls nobil din partea domnului Iurie Leancă, mai cu seamă că ştim că el a fost persoana care i-a făcut pe europeni să accepte ideea de poveste de succes. Dacă domnia sa are energii, cunoştinţe, mă refer la cunoaşterea profundă a problemelor, să readucă Republica Moldova pe făgaşul european, atunci eu pot zice „Jos pălăria”. Dar eu am mari semne de întrebare şi dubii că acest lucru e posibil după ceea ce s-a întâmplat în ultimii şapte ani.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG