Linkuri accesibilitate

Libia și raidurile aeriene americane


Tiruri de artilerie împotriva pozițiilor ISIS lîngă Sirta
Tiruri de artilerie împotriva pozițiilor ISIS lîngă Sirta

Experți internaționali arată că Libia este în prezent cel de-al doilea centru de concentrare ISIS, dupa cele din Siria si Irak.

Ofensiva aeriană americană în Libia. Despre contextul în care se desfășoară o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Statele Unite si-au extins ofensiva aeriana impotriva gruparii Statul Islamic, in Libia, atacind regiunea de coastă Sirta. Un purtator de cuvint al Ministerului American al Apararii a spus ca acesta este inceputul unei campanii aeriene in Libia, care ar putea dura o intreaga luna, conform estimarilor initiale. Atacurile sint la solicitarea guvernului libian de acord national, care – a spus purtatorul de cuvint al Pentagonului – are nevoie de ajutor pentru a dizloca ISIS din zonele pe care le controleaza in Libia.

Peter Cook a spus ca fortele guvernamentale libiene au obtinut succese impotriva ISIS si ca raidurile aeriene americane vor consolida aceste reusite. Oficialitatea americana a adaugat ca Statele Unite si comunitatea internationala sprijina eforturile guvernului libian de a stabiliza situatia din tara si a restabili securitate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct

Experti internationali arata ca Libia este in prezent cel de-al doilea centru de concentrare ISIS, dupa cel din Siria si Irak. La Casa Alba, presedintele Obama a spus ca autorizat atacurile la cererea ministrului apararii, Ash Carter. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Eric Schultz, a declarat ca acest ordin face parte din politica generala a administratiei menita sa impiedice ISIS sa se regrupeze si sa creeze baze de actiuni in diverse tari.

Faptul ca extremisti profita de situatia incerta din Libia pentru a se organiza este cu-atit mai serios cu cit Libia este aproape de Europa, existind riscul unui nou val de refugiati. In plus, asa cum a spus de curind directorul CIA, ISIS isi intareste influenta in Africa si planuieste de acolo atacuri in regiune si in Europa. Deocamdata sa stie ca ISIS a destabilizat regiunea Sirta, circa 80 de mii de rezidenti fiind nevoiti sa plece.

XS
SM
MD
LG