Linkuri accesibilitate

Sorina Macrinici: „ONG-urile trebuie să demonstreze că practică activităţi în folosul comunităţii, iar organizațiile religioase unele culturale, sociale sau morale ”


Sorina Macrinici
Sorina Macrinici

Interviul dimineții cu consiliera juridică de la Centrul de Resurse Juridice din Chișinău.

Tema emisunii: Parlamentul a modificat Legea numită convenţional „2 la sută”, astfel încât începând de la 1 ianuarie anul viitor, cetăţenii să poată direcţiona 2% din impozitul pe care îl plătesc statului către diverse ONG-uri sau entităţi religioase. Detalii de la Sorina Macrinici, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova.

Sorina Macrinici: „Asemenea lege a fost prevăzută în Planul de activitate a guvernului cu mult timp înainte. Și, de fapt, era planificată aplicarea acestei legi începând cu anul 2014 deja. Deoarece în țara noastră nu există fonduri de stat pentru organizațiile neguvernamentale, a fost o încercare de a stimula susținerea financiară, dar și filantropia către organizațiile necomerciale. Astfel, în 2014 a fost adoptată această lege.

Acum, în iulie 2016, această lege a fost modificată parțial pentru a-i aduce îmbunătățiri. În 2014 a fost adoptată legea, iar legea prevedea că ea va fi pusă în aplicare doar după adoptarea unei hotărâri de guvern care va prevedea întregul mecanism. Din păcate, această hotărâre de guvern nu a fost adoptată, iar, la inițiativa societății civile, care a făcut un studiu de analiză și a arătat, de fapt, care sunt deficiențele legii adoptate în 2014, Parlamentul a inițiat modificări la acea lege pentru a o îmbunătăți. Astfel, din fericire, avem acum un proiect adoptat în lectură finală. Și, din câte cunosc, autoritățile lucrează deja pentru adoptarea hotărârii de guvern.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:10 0:00
Link direct

Europa Liberă: Nu este prima dată când auzim de legi foarte bune pe hârtie, dar care sunt blocate. Ce trebuie să se întâmple, astfel încât legea despre care vorbim să nu aibă aceeași soartă?

Sorina Macrinici: „Exact, a fost situația legii din 2014, când ea de facto exista, dar de jure nu putea fi aplicată. Pentru a elimina această problemă acum, autoritățile și societatea civilă lucrează în parteneriat, împreună, pentru elaborarea acestei hotărâri de guvern, iar aceasta va prevedea niște reguli foarte precise și foarte exacte pentru toate etapele desemnării procentuale, așa se numește acest proces, în care persoanele fizice vor putea să direcționeze 2% din impozitele lor pe venit. Or, această hotărâre de guvern prevede reguli atât pentru cei care vor să primească acești bani, adică pentru ONG-uri și entități religioase, cât și pentru persoanele fizice care vor face aceste desemnări, dar și pentru fiecare autoritate în parte, pentru că vor fi implicate mai multe autorități în acest proces.”

Europa Liberă: Dacă ne puteți explica la modul practic, de exemplu, eu sunt un cetățean care, din impozitul meu, vreau să transfer 2% către un ONG pe care îl cunosc, în care am încredere, cum va arăta la modul practic acest procedeu?

Sorina Macrinici: „Voi începe cu prima etapă, de stabilire a listei beneficiarilor, adică a celor ONG-uri și entități religioase care vor avea dreptul să primească aceste desemnări. Toți solicitanții vor putea depune cereri de includere în această listă, între 1-30 septembrie a fiecărui an la Ministerul Justiției. Presupun că va fi un anunț public și toți cei interesați vor cunoaște despre acest proces.

Apoi, până la 31 decembrie în fiecare an, Ministerul Justiției va procesa aceste cereri, va verifica dacă solicitanții corespund cu condițiile de eligibilitate prevăzute în Legea 2% şi va publica lista integrală a beneficiarilor pe pagina sa web.

Atunci, între 1 ianuarie şi 25 martie a fiecărui an, orice persoană fizică care va dori să facă desemnări va putea accesa această listă a beneficiarilor. Și, atunci când va completa declaraţia sa cu privire la impozitul pe venit, va indica în acea declaraţie la secţiunea cuvenită doar codul fiscal al beneficiarului.

Apoi, după expirarea termenului limită pentru depunerea declaraţiilor, Inspectoratul Fiscal de Stat va procesa toate aceste date, va aduna toate datele şi toată informaţia, o va transmite Ministerului Finanţelor, care va face transferurile propriu-zise. Și proiectul de hotărâre de guvern, cel puţin, prevede că până la 30 septembrie beneficiarii vor primi deja sumele.”

Europa Liberă: Care sunt criteriile în baza cărora vor fi selectate organizaţiile care pot să beneficieze de bani din partea cetăţenilor?

Sorina Macrinici: „Există criterii mai specifice pentru ONG-uri şi organizaţiile religioase. ONG-urile trebuie să demonstreze că practică activităţi de utilitate publică. De fapt, aceasta înseamnă că practică activităţi în folosul comunităţii şi nu activităţi care îi privesc doar pe membrii acestei organizaţii. Apoi, a doua condiţie va fi să aibă experienţă de cel puţin un an de zile, astfel încât autorităţile să fie sigure că aceşti bani vor ajunge la nişte organizaţii care au deja o experienţă minimă şi să nu aibă datorii la buget. Pentru organizaţiile religioase condiţiile sunt foarte asemănătoare, dar prima condiţie este diferită, va fi necesar să demonstreze că practică o activitate culturală, socială sau morală şi următoarele două condiţii sunt identice: să aibă o experienţă de cel puţin un an de zile şi să nu aibă datorii la buget.”

Europa Liberă: Ce spune experienţa altor state? Ce beneficii au adus asemenea legi?

Sorina Macrinici: „Asemenea legi există în mai multe state din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, Ungaria, Polonia, Slovenia. Există date publice care arată care sunt sumele care au fost transferate către beneficiari. Din datele statistice am văzut că sumele cresc în fiecare an, deoarece, pe de o parte, organizaţiile se străduie să fie mai vizibile şi să-şi arate munca lor, ceea ce este un lucru pozitiv de imagine, deoarece în sectorul neguvernamental se fac multe, dar nu prea multe se cunosc.

Pe de altă parte, şi cetăţenii află tot mai multe şi devin interesaţi în activităţile organizaţiilor necomerciale, ceea ce în timp poate spori filantropia, adică donaţiile benevole, poate spori chiar şi voluntariatul și, iarăşi, este un lucru de lăudat. În toate statele în care am văzut acest mecanism implementat, au fost doar cuvinte de laudă, niciun stat nu a încetat acest mecanism, dimpotrivă, în Ungaria, spre exemplu, de 20 de ani acest mecanism funcţionează foarte bine. Se schimbă lucruri multe în activitatea ONG-urilor, se implementează multe activităţi utile pentru comunitate.”

Europa Liberă: Înţeleg că transferarea celor 2% nu este o chestie obligatorie, e benevolă. Dumneavoastră, dacă aţi avea această oportunitate astăzi şi aţi transmite acest procent din impozitul pe venit unei organizaţii neguvernamentale sau unei entităţi religioase, de ce aţi face-o?

Sorina Macrinici: „Există un motiv foarte simplu. În primul rând, nu sunt banii mei, sunt banii statului, pentru că impozitul pe venit merge direct în bugetul de stat. Și eu nu pierd nimic, dar dimpotrivă, eu câştig, deoarece pot direcţiona acea sumă către organizaţia pe care o ştiu, de activităţile căreia mă interesez. Şi atunci pot să urmăresc impactul acelor activităţi în mod direct, să particip. Ar fi de parcă eu aş stimula acea organizaţie să continue să implementeze acele activităţi. Şi este şi o participare civică: eu, de fapt, nu prin banii mei, dar prin banii statului aş lua o decizie, aş spune că acele activităţi trebuie implementate, pe care le consider eu importante.”

Europa Liberă: Veţi avea dreptul, poate, şi să cereţi socoteală pentru felul în care sunt cheltuiţi banii?

Sorina Macrinici: „Bineînţeles. Există un termen în care acele sume trebuie să fie folosite, va fi un termen de doi ani. După doi ani toate organizaţiile, atât ONG-urile, cât şi organizaţiile religioase vor trebui să depună rapoarte. Acele rapoarte vor fi publice, inclusiv vor fi publice cu depersonalizare. Autorităţile vor verifica dacă acele sume au fost folosite potrivit scopului, dar va exista şi o transparenţă pentru public. Or, atunci când fac data viitoare acea desemnare, eu pot să verific dacă organizaţia căreia eu i-am direcţionat acele 2% i-a folosit potrivit legii.”

Europa Liberă: Şi cu bună-credinţă.

Sorina Macrinici: „Exact.”

XS
SM
MD
LG