Linkuri accesibilitate

Activitatea opoziției parlamentare sub lupă (Alex. Vakulovski/Deschide.md)


Cazul Platonov (Victor Ciobanu/Ziarul Național).

Pavel Păduraru scrie în ziarul „Timpul” despre compania „Sheriff” că ar discrimina pensionarii moldoveni. Acesta observă cum „cel mai mare contribuabil al autoproclamatei republici transnistrene, compania „Sheriff”, i-a pus într-o situație mai mult decât jenantă pe pensionarii moldoveni din regiune. De ceva timp, supermarketurile care aparțin acestui agent economic oferă carduri de reduceri aproape tuturor persoanelor în etate de peste Nistru, cu excepția celor care dețin doar cetățenia Republicii Moldova”. Astfel, notează autorul, „la intrare în toate supermarketurile „Sheriff” au apărut anunțuri pentru pensionarii cu cetățenia Federației Ruse, a Ucrainei și a Belarusului, prin care acestora li se aduce la cunoștință că pot beneficia de carduri de reduceri în magazinele companiei, dacă au viză de reședință în regiunea transnistreană timp de cel puțin doi ani. Posesorii cardurilor se pot bucura de 10% reduceri de preț la lactate, produse de patiserie și igienice”. Spre deosebire de moldovenii din regiune care au „cetățenia republicii secesioniste”, autorul scrie că aceste carduri nu sunt destinate și moldovenilor care nu au așa zisa cetățenie transnistreană. În concluzie, Pavel Păduraru se întreabă dacă aceasta este o acțiune de șantaj, în care unii oameni sunt puși în situația de a deveni cetățenii unui stat inexistent.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct

În Ziarul Național editorialistul Victor Ciobanu schițează câteva opinii despre ultimii pași în calea găsirii miliardului furat. Autorul sugerează că Veaceslav Platon, arestat la Kiev pentru că ar fi fost implicat în schemele de delapidare a Băncii de Economii, este un personaj cheie care „ar trebui să vorbească mai degrabă în fața justiției americane” pentru a afla unde-s banii, și asta pentru că justiția de la Chișinău ar fi compromisă. Victor Ciobanu înțelege însă că soarta lui Platon depinde acum de autoritățile ucrainene care urmează să se pronunțe cu privire la acest caz.

Portalul Deschide.md publică un editorial semnat de Alexandru Vakulovski, în care autorul critică activitatea opoziției. „Politica unei țări, prosperitatea, transparența și eficiența - țin nu doar de cei de la guvernare, ci și de opoziție”, scrie Vakulovski, care menționează că „dacă puterea nu-și face bine treaba pentru țară, opoziția are rolul de-a o trezi, de a arăta toate greșelile parcursului, de a arăta cum e mai bine”, ceea ce în opinia autorului nu se întâmplă. Făcând referire în special la PSRM, Vakulovski crede că liderul socialiștilor are o frică de actuala guvernare, care ar putea să-i dezgroape păcatele încă din perioada când era ministru al Economiei. Autorul sugerează că opoziția ar trebui să se concentreze mai mult pe reforme iar rezultatul ultimei moțiuni arată că „avem o opoziție terminată”.

Într-un material intitulat „Între nicovala rusească și ciocanul nemțesc: un pas mic pentru „Nistrenia”, un pas mare pentru Moscova”, publicat de „Evenimentul Zilei”, Mădălin Necșuțu scrie despre „mărul otrăvit oferit de Berlin Chișinăului” în problema rezolvării conflictului transnistrean. După vizita șefului diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, care a sfătuit Chișinăul să facă anumite „concesii” în raport cu Tiraspolul, editorialistul cataloghează această atitudine drept una forțată iar orice concesii din partea Chișinăului, cum ar fi recunoașterea plăcuțelor auto, este un punct de început în întărirea statalității regiunii din stânga Nistrului și în punerea în aplicare a planului de federalizare.

Agenția de presă „IPN” continuă proiectul special dedicat celor 25 de ani de independență ai Republicii Moldova. În ultimul material dedicat acestuia, directorul executiv al Asociaţiei Obşteşti „Motivaţie”, Igor Meriacre, vorbește despre „independența” a oamenilor cu necesități speciale. Pentru că este în scaunul rulant de 25 de ani, Igor Meriacre spune că din cauza sistemului medical şi de reabilitare care este unul defect, nu prea a avut șanse de a merge la studii sau de a se încadra în câmpul muncii. În opinia sa, unicul lucru pozitiv pe care l-a obţinut a fost libertatea de exprimare. Dar acest lucru ajută mai puțin pe cei cu necesități speciale, subliniază Igor Meriacre: „Poţi să stai între patru pereţi şi să te exprimi cât vrei. De ani de zile vorbim despre aceleaşi probleme şi carul stă pe loc”. Intervievatul susţine că eşecurile în cei 25 de ani de independență, cu părere de rău, sunt mai multe, dar... au fost și lucruri bune. Din punctul său de vedere, o realizare mare de-a lungul acestor ani este dezvoltarea sectorului asociativ, care a permis dezvoltarea unor servicii inovative pentru multe grupuri vulnerabile.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG