Linkuri accesibilitate

Petru Clej: „Vocaţia europeană şi atlantistă a Marii Britanii nu se va diminua odată cu începerea procesului de ieșire din UE”


Theresa May și Philip, soțul ei, pozează pentru presă la 10 Downing Street
Theresa May și Philip, soțul ei, pozează pentru presă la 10 Downing Street

Interviul dimineții cu jurnalistul independent londonez.

Theresa May este, de ieri, noul prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cine este cea de-a doua femeie premier britanic, după Margaret Thatcher, şi ce poate prevesti mandatul ei, cel mai dificil poate, după Brexit, în comparaţie cu predecesorii săi. O convorbire cu jurnalistul independent de la Londra, Petru Clej.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:21 0:00
Link direct


Europa Liberă: Theresa May – noul prim-ministru britanic, la începutul unui mandat care anunţă să fie poate cel mai împovărător, faţă de cele ale predecesorilor ei. Într-o formulă laconică, dincolo de lucrurile general cunoscute, ce ar trebui să se ştie în primul rând despre cea de-a doua femeie premier britanic?

Petru Clej: „Theresa May este în vârstă de 59 de ani, de fapt, va împlini 60 de ani pe data de 1 octombrie. Este cea mai în vârstă persoană care intră la nr. 10 Downing Street, reşedinţa prim-miniştrilor britanici, din anul 1976 încoace. În ultimii şase ani a fost Ministrul de Interne, unul dintre cele mai dificile posturi în Cabinet. Este cel mai longeviv ministru de Interne din ultimii 100 de ani. Ea îl înlocuiește pe premierul David Cameron care a demisionat, în primul rând, din funcţia de lider al Partidului Conservator de guvernământ şi după înlocuirea sa cu Theresa May în fruntea partidului, ieri, şi-a înaintat demisia Reginei Elisabeta a II-a care apoi a însărcinat-o pe Theresa May cu formarea noului guvern.”

Europa Liberă: „O femeie al dracului de dificilă", cum remarca cineva, tenace şi feroce, cum aţi remarcat chiar Dvs., în a-şi apăra punctul de vedere, totuşi cu simţ al umorului. Cum o vedeţi pe dna prim-ministru May în negocierile cu decidenții de la Bruxelles în procesul de ieșire a Marii Britanii din UE?

Petru Clej: „Aici este testul fundamental al leadership-ului ei, al premieratului ei. Ne aflăm într-o perioadă fără precedent în istorie. Misiunea ei este extrem de dificilă. Ea a spus că nu va fi presată să depună la Bruxelles notificarea în temeiul art. 50 al Tratatului de la Lisabona, care declanșează procesul ieşirii Marii Britanie din UE, dar viitorii foşti parteneri europeni din UE, în primul rând, cancelara germană Angela Merkel are alte opinii. Ea a spus că această notificare va trebui depusă cât mai curând şi că nu vor avea loc nici un fel de negocieri până la înaintarea oficială a notificării în temeiul art.50.”

Europa Liberă: Premierul Theresa May are intenţia declarată ferm de a face „un succes din Brexit”. Ce ar însemna un succes al Regatului Unit după ieşirea din UE?

Petru Clej: „Un succes ar însemna o tranziţie lină către statutul de stat „independent” aşa cum au spus cei care au militat pentru ieşirea din UE. În primul rând, o afectare cât mai puţin evidentă a economiei. O negociere cu UE în care să se obţină un statut cât mai bun pentru accesul la piaţa unică a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalului. O soluţionare cât mai avantajoasă a problemei libertăţii de mişcare, deci, a statutului cetăţenilor UE în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici care trăiesc în ţările UE.”

Europa Liberă: Obiectiv declarat al dnei May de unificare a partidului și a țării, divizate mai mult ca oricând de campania electorală pentru referendumul din 23 iunie și de efectele post referendum. Are actualul premier suficient pământ sub picioare pentru aşa ceva, altminteri în, poate, cea mai dificilă perioadă a ţării din ultima jumătate de secol?

Petru Clej: „Ea a început această campanie de activitate de unificare prin construirea unui nou Cabinet, deocamdată sunt şase miniştri principali şi interesant este că sunt câte trei din fiecare tabără, cei care au militat pentru rămânerea în UE şi cei care au militat pentru ieşirea din UE. Cel mai important, probabil, ministru anti-UE este David Davis c,are este ministrul pentru ieşirea din UE, un portofoliu nou creat; ministrul de externe, Boris Johnson, care este fostul lider al campaniei anti-UE şi Liam Fox care este ministrul comerţului internaţional. De partea cealaltă, omul care, probabil, are cea mai mare putere după prim-ministru în Cabinet, ministrul de finanţe care este Phillip Hammond, fost ministru de externe. Pe postul de ministru de interne, în locul doamnei May, este tot o femeie - Amber Rudd şi în postul de ministru al apărării rămâne acelaşi Michael Fallon. Ultimii trei au făcut campanie în favoarea rămânerii în UE. Este un prim semnal că Theresa May vrea să reunifice partidul.

În legătură cu reunificarea ţării, în sensul de ștergerea sau reducerea divizărilor pe care le-a provocat această campanie, Theresa May a avut un discurs foarte scurt înainte de a intra la nr.10 Downing Street pentru prima oară ca prim-ministru spunând că ea vrea să guverneze în interesul celor mulţi şi nu în interesul celor puţini şi a zis că vrea să reducă inegalităţile din societatea britanică şi a dat mai multe exemple de categorii sociale care sunt defavorizate la ora actuală în Marea Britanie.”

Europa Liberă: Altminteri, această afirmaţie despre un guvern „pentru toţi”, nu doar pentru „câţiva privilegiaţi”, precum şi despre injustiția care face ca cei născuţi săraci să moară în medie cu nouă ani mai devreme”. În explicaţia Dvs. ce-ar însemna asemenea afirmaţii?

Petru Clej: „Acestea sunt nişte afirmaţii foarte ambiţioase. Încercarea de a reduce diferențele între cei favorizați şi cei defavorizați ar însemna o mai mare alocare de resurse către zonele mai defavorizate, cum ar fi cele din nordul Angliei, de pildă, unde a fost, în mod surprinzător, un vot mult mai accentuat în favoarea ieşirii din UE. S-a vorbit mult de faptul că globalizarea nu a lucrat şi în folosul acestor persoane.

Theresa May a promis că va face eforturi, ea şi guvernul ei, de a permite oamenilor să ia mai mult control asupra vieţii lor. Sigur, opoziţia şi mulţi comentatori sunt destul de sceptici cu privire la aceste promisiuni şi sunt, deocamdată, în expectativă, mai ales că acest guvern va avea mult de lucru, va fi foarte ocupat pe tema negocierilor cu UE. Deci, deocamdată e doar o declarație. Cred că trebuie să aşteptăm şi vom vedea.”

Europa Liberă: Ce ar însemna Theresa May pentru Rusia şi, mai ales, pentru Rusia actuală, putinistă? Ştim că după anexarea Crimeii, Londra a fost un critic foarte vocal al politicii Moscovei în Ucraina si un susținător puternic al sancțiunilor împotriva Moscovei.

Petru Clej: „Nu cred că Marea Britanie va schimba dintr-odată macazul. Să nu uităm că Marea Britanie este şi membră NATO şi recent a trimis trupe în Ţările Baltice. Cred că această este o zonă de continuitate şi vocaţia europeană şi atlantistă a Marii Britanii nu se va diminua odată cu începerea procesului de ieșire din UE. Nu văd nişte schimbări majore în politica faţă de Rusia.”

XS
SM
MD
LG