Linkuri accesibilitate

Ce poate face președinția germană a OSCE pentru retragerea trupelor ruse din Moldova? (Deschide.md)


Moldova și datoria de 6,5 miliarde de dolari față de Gazprom (Mold-Street)

Portalul deschide.md publică un comentariu semnat de Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS Viitorul, la tema reglementării conflictului transnistrean. În opinia sa, Republica Moldova ar trebui să profite din plin de mobilizarea occidentală contra unui stat agresor, apărându-și teritoriul și cetățenii cu toate instrumentele politice, diplomatice și economice posibile. Ar fi de neiertat, scrie Munteanu, ca în condițiile în care Rusia se ciocnește cu atâta rezistență din partea lumii civilizate, tocmai Republica Moldova să poată fi victima ușoară a unor înțelegeri obscure. Autorul crede că este necesară recapitularea liniilor roșii de care decidenții de la Chișinău ar trebui să se țină. Fostul ambasador se referă între altele la faptul că Republica Moldova nu va recunoaște niciodată statalitatea Transnistriei în formatul „5+2” și nici în afara acestuia și va opta pentru demilitarizarea deplină a regiunii. La fel, Republica Moldova trebuie să respingă categoric orice fel de garanții unilaterale propuse în procesul de reglementare a conflictului transnistrean și să ceară asigurarea dreptului la libera asociere, la libertatea de expresie și la tratament egal și nediscriminatoriu pentru cetățenii Republicii Moldova, care locuiesc în regiune, mai scrie Igor Munteanu.

La aceeași temă și pe același portal, deschide.md, editorialistul Iulian Chifu notează că cea mai importantă realizare asupra căreia ar putea să se îndrepte OSCE şi orice președinție în exerciţiu ar fi retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă, trupe care staţionează fără acordul statului gazdă, Republica Moldova. Asta deoarece orice formulă de înţelegere şi compromis ar fi atins de către formatul politic de negocieri, el poate fi blocat în realizarea sa de către componenta militară. Orice pas poate fi blocat de trupele ruse de la Tiraspol, dublate de aşa-numitele trupe separatiste, scrie autorul.

Portalul report.md citează un raport al Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, cu referire la Republica Moldova, căreia i se solicită să îmbunătățească și să asigure punerea efectivă în aplicare a legislației anticorupție în privinţa parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Jurnaliștii scriu că principalele probleme notate în raport se referă la aplicarea neuniformă a legilor şi politicilor anticorupție, precum și incapacitatea și lipsa de independență a principalelor instituții responsabile de combaterea corupției. Raportul constată că există o percepție publică negativă asupra sistemului judiciar din țară și că este necesară o acțiune hotărâtă pentru a reconstrui încrederea publică. Potrivit GRECO, componența și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să fie revizuită iar deciziile sale trebuie să ofere garanții suficiente de obiectivitate și transparență.

Jurnaliștii de la portalul mold-street.com scriu că Moldova a propus Rusiei soluții de restructurare a datoriei față de Gazprom. În prezent, datoria MoldovaGaz față de Gazprom și structurile apropiate se apropie de 6,5 miliarde de dolari. Autorii scriu că este o cifră practic la paritate cu PIB-ul Moldovei, iar din această sumă, doar 700 de milioane de dolari sunt datorii ale Chișinăului, restul fiind acumulate de Tiraspol.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG