Linkuri accesibilitate

Washington Post: Statele Unite trebuie să dea dovadă de fermitate în fața provocărilor Rusiei


Comentarii ale analistului politic Josh Rogin pe tema relațiilor americano-ruse.

In Washington Post, analistul Josh Rogin sustine ca Statele Unite nu pot sa ignore comportamentul din ce in ce mai ingrijorator al Rusiei. Care sint argumentele? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Josh Rogin scrie ca administratia Obama a pornit, cu aproape opt ani in urma, de la premiza ca Statele Unite si Rusia pot gasi arii de convergenta, chiar daca pozitiile ramin diferite in multe chestiuni. Fapt este insa ca de atunci incoace raporturile bilaterale s-au deteriorat si Statele Unite nu au reusit sa se adapteze noii situatii.

Ca exemplu, Rogin mentioneaza stirea ca administratia de la Washington propune cresterea cooperarii militare cu Rusia in Siria, cu conditia ca aceasta sa respecte incetarea focului, cu care de-acum fusese de acord, ca o dovada ca strategia administratiei este aplicata gresit pe teren.

Josh Rogin sustine ca Washingtonul ofera Moscovei iesirea din izolarea politica si militara la care a fost supusa dupa invazia din Ucraina, dar si o recompensa pentru actiuni militare unilaterale, care submineaza politica americana in Siria. In articol se arata ca administratia Obama crede ca rezolvarea crizei siriene e posibila doar cooperind cu Moscova, dar aceasta premiza are sens – considera Rogin – doar dacă Moscova isi onoreaza obligatiile in Siria si face progrese in directia solutionarii situatiei din Ucraina.

Fostul premier ucrainian Arseni Iațeniuk i-a spus ziaristului ca in vreme ce Rusia a reusit sa distraga atentia lumii de la criza din Ucraina, armata rusa isi continua campania militara violind acordurile de la Minsk. Iațeniuk spune ca Putin pretinde sa coopereze cu Occidentul si chiar incheie acorduri daca ii sint avantajoase, dar continua sa violeze angajamentele asumate si sa manipuleze guverne si presa. Fostul premier ucrainean, citat de Washington Post, nu crede ca exista o punte de cooperare intre America si Rusia, cit timp Kremlinul priveste Statele Unite ca pe un dusman si pur si simplu „sint doua lumi diferite”.

Analistul american recunoaste ca Rusia nu poate fi ignorata pe scena internationala, dar crede ca comportamentul sau agresiv nu poate fi nici el ignorat. Josh Rogin este de parere ca Washingtonul trebuie sa gaseasca o solutie pentru criza ucraineana inainte ca sistemul de sanctiuni – care are de-acum fisuri – sa se prabuseasca. In acelasi timp, arata articolul, Statele Unite trebuie sa dea dovada de fermitate in fata provocarilor Rusiei, marind pretul pe care Putin trebuie sa-l plateasca cind actiunile sale sint primejdioase. Rogin spune ca administratia americana trebuie sa gaseasca raspunsuri credibile la intrebarea ce are de gind sa faca daca Rusia continua sa se comporte gresit?

XS
SM
MD
LG