Linkuri accesibilitate

Diaspora și controversa privind votul electronic


Un sistem de vot electronic în Cecenia
Un sistem de vot electronic în Cecenia

Noua președintă a Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu, a salutat concluziile unui studiu proaspăt care spune că Moldova dispune de toate premisele de bază necesare pentru introducerea votului prin internet. Ea le-a vorbit jurnaliștilor, marți, la prezentarea studiului, care a fost realizat cu sprijinul Programului ONU pentru Dezvoltare, PNUD. Dar, deputații, care trebuie să modifice legea pentru a se accepta acest votul electronic de la distanță, au păreri împărțite, așa încât folosirea lui la prezidențialele din toamnă pare improbabilă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Votul prin internet ar fi o șansă în plus pentru moldovenii aflați peste hotarele țării care, uneori, pentru a vota sunt nevoiți să parcurgă zeci sau sute de km până la urnă.

Potrivit studiului prezentat astăzi, chiar dacă un sfert din populaţia țării se află în emigrație permanentă, de exemplu, la alegerile parlamentare din 2014, în afara țării au votat doar 73.000 de cetățeni. Cei mai mulți nu au putut să ajungă la secția de votare spune Alla Roșca, moldoveancă stabilită în Statele Unite:

„În Statele Unite nu este îndeajuns o singură zi pentru a ajunge până la secția de votare, să mai fii în stare să parcurgi calea întoarsă acasă. Consider că votarea prin internet este foarte actuală pentru cei din diasporă. Diaspora și membrii diasporei de multe ori nu participă la vot, de ce nu participă? Una ar fi posibilitatea de a se deplasa la locul votului, alta ar fi încrederea că nu va fi un vot fraudat. Este foarte important în acest caz ca membrii diasporei să cunoască care sunt condițiile de vot, în al doilea rând este foarte important ca să li să se explice foarte clar cum o să aibă loc procesul de votare.”

Încrederea cetățenilor în votul din fața calculatorului ar trebui să fie obținută prin campaniile de informare, pe care Comisia Electorală Centrală și le propune să le desfășoare, spune membrul instituției Iurie Ciocan. Speranța lui este ca votul prin internet să fie deja testat la următoarele alegeri parlamentare.

„În toamna acestui an nu vom putea pune în aplicare nici un instrument electronic, chiar și cu statut de proiect pilot, dar cum am zis pentru 2018, la parlamentare, vrem să realizăm și acest obiectiv. Vrem să arătăm întregii societăți, întregii clase politice că se poate, trebuie să avem încredere în tehnologie și pe viitor să dezvoltăm și baza legislativă necesară care sperăm să fie susținută și în Parlament.”

Optimismul membrilor CEC nu este împărtășit însă și în Parlament, instituție de care depinde nemijlocit dacă cetățenii vor putea sau nu să-și aleagă favoritul în cursele electorale printr-un click, din sufragerie. Tentativele anterioare de a modifica Codul Electoral au eșuat din lipsa de încredere în securitatea sistemului informațional, spune vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici:

„Eu nu sunt atât de optimistă, pentru că ar trebui să facem și o modificare a legislației. Acest lucru ar însemna că dacă începem acum modificarea legislației, după dezbateri cu siguranță foarte fierbinți în Parlamentul Republicii Moldova în două lecturi, asta ar lua aproximativ un an. Cred că am putea pune în aplicare parțial acest sistem către următoarele alegeri naționale, nu în 2018 dar în 2022.”

Procedura votului prin internet pare a fi o necunoscută dintr-o ecuație mult prea complexă, iar deputații nu se grăbesc să se pronunțe asupra acestui subiect. Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat, formațiune considerată de analiști principala forță din coaliția de guvernare, sugerează că „a ridica mâna în Parlament este ușor”, pentru asta este nevoie însă de mai multe studii, discuții și analize.

„Voința politică trebuie să pornească de la convingerea că instituțiile specializate ale Republicii Moldova pot asigura votul electronic și pot asigura securitatea acestui vot. Dacă mergem în Italia și întrebăm câți moldoveni sunt înregistrați, sunt câteva zeci de mii, dar în realitate avem sute de mii de oameni, oamenii ăștia trebuie înregistrați, verificați.”

Asta nu înseamnă însă că „votul prin internet” nu va avea trecere în legislativ, ori ideea votului din fața calculatorului a găsit deja primii susținători în rândurile parlamentarilor. Deputatul liberal Ion Apostol spune că fracțiunea pe care o reprezintă „nu doar susține dar și promovează noul concept de vot”, șansele căruia se vor mări însă odată cu înlăturarea „fricii de tot ce este nou”, adaugă deputatul care crede că este o problemă de timp.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG