Linkuri accesibilitate

Sofia își clarifică poziția față de inițiativa României în Marea Neagră


La manevrele Nato „Breeze 2014“ în lagul apelor teritoriale bulgare
La manevrele Nato „Breeze 2014“ în lagul apelor teritoriale bulgare

Boris Borisov: „În cadrul politicii comune de sancțiuni încercăm să ducem [față de Rusia] o politică echilibrată, de aceia am spus că doresc să văd în Marea Neagră veliere”.

Primul ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a vorbit în Parlament pe tema inițiativei României în Marea Neagră. Boiko Borisov a anunțat că „la summitul NATO de la Varșovia tema flotei comune a Bulgariei, României și Turciei, nu va fi discutată”. El însă a ordonat miniștrilor să explice poziția Sofiei în cadrul întâlnirilor neformale.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Premierul a spus că problema a fost ridicată pentru prima dată de colegul său român Dacian Cioloș, care a și propus semnarea unui memorandum. Răspunsul lui Borisov a fost: „avem multe sarcini de rezolvat, multe am și rezolvat, avem 110 de militari în Afganistan în timp ce alte țări membre NATO și-au retras contingentele.”

„Sunt convins, a adăugat Borisov, colegul Cioloș m-a înțeles. Drept urmare tema nu a fost abordată în cadrul conferinței de presă comună. După o săptămână însă președintele României Klaus Iohannis a pus-o din nou.”

„Ar trebui să tragem concluzia și să fim mai atenți, apărând interesul nostru și cel comun. „Noi cu România vom putea face zilnic exerciții militare în scopul de a îmbunătăți gradul de cooperare între cele două flote”, a spus Borisov.

El a pus într-un mod categoric problema solidarității în cadrul Alianței nord-atlantice. Legat de aceasta, Borisov a amintit că în timpul vizitei lui Putin în Turcia, o țară membră NATO, proiectul gazoductului subacvatic „South Stream” a devenit peste noapte „Turk Stream”, ocolind Bulgaria.

Două reactoare rusești s-au dus în Turcia, în timp ce Sofia trebuie acum să plătească un miliard pentru renunțarea la proiectul „Belene”. „Nu văd nici în acest caz solidaritatea”, a spus Borisov adăugând: „angajamentul nostru în cadrul NATO este clar - avioane aliate fac zilnic antrenamente pe aeroportul Graf Ignatievo, iar aeroportul militar Bezmer a devenit cât aeroportul internațional din Sofia”.

„Când a fost nevoie am fost fermi cu Rusia. Nu întămplător președintele Putin și ministrul de externe Lavrov mi-au făcut de multe ori cu degetul.”

„În cadrul politicii comune de sancțiuni încercăm să ducem [față de Rusia] o politică echilibrată, de aceia am spus că doresc să văd în Marea Neagră veliere”, a încheiat premierul bulgar.

Ministrul de externe Daniel Mitov a avertizat că Rusia stochează armament de alungul Mării Negre modificând balanța de forțe. În aceste condiții, a spus el, NATO trebuie să demonstreze clar că își va apăra membrii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG