Linkuri accesibilitate

Bulgaria atrage micii investitori cu dreptul la ședere


Albena
Albena

Amendamente la Legea străinilor prin care dreptul la ședere permanentă va fi acordat într-un mod automat celor care vor cumpăra apartament sau casă în valoare de cel puțin 50 000 de euro.

Parlamentul din Sofia va înlesni acordarea vizei de ședere permanentă străinilor care posedă proprietăți în Bulgaria. Sunt vizați în primul rând rușii și ucrainenii.

Guvernul Borisov a propus amendamente la Legea străinilor prin care dreptul la ședere permanentă va fi acordat într-un mod automat celor care vor cumpăra apartament sau casă în valoare de cel puțin 50.000 de euro. Până acum acest drept a fost garantat străinilor care posedă proprietăți evaluate la peste 300.000 de euro. Schimbarea a primit avizul Comisiei parlamentare de ordine internă și securitate.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

Reprezentanți ai departamentului „Migrație” din Ministerul de interne au expus drept motiv pentru modificarea Legii străinilor faptul că peste 300 000 de cetățeni ai fostelor republici sovietice posedă proprietăți pe Litoral și petrec o mare parte din timpul său în Bulgaria, contribuind la dezvoltarea economiei naționale.

Dreptul de ședere permanentă garantează străinilor posibilitatea de a se angaja în companii bulgare și de a călători în alte țări din Uniunea Europeană.

Cetățenii străini care au obținut acest drept vor putea obține cetățenie bulgară dacă investesc 500 000 de euro într-o companie locală.

Deputații socialiști s-au abținut de la vot avertizând că din măsura vor putea profita migranții care pătrund ilegal în țara.

Dreptul la ședere permanentă va fi refuzat persoanelor care nu prezintă documente de identitate.

Peste 300 000 de cetățeni ai Rusiei au cumpărat în ultimii zece ani locuințe în Bulgaria. Suma investită de ruși în case și apartamente se apropie de 18 miliarde euro. Ea depășește de zece ori investițiile directe ruse în industria și în agricultura bulgară.

Unii experți consideră că numărul real al afacerilor imobiliare realizate de ruși este cu 200 000 mai mare de cel oficial. În Bulgaria achiziționarea sub forma unei investiții de mai multe proprietăți poate fi înregistrată ca o singură cumpărătură.

Unii comentatori consideră că prin reducerea valorii investiției obligatorii se urmărește impulsionarea comerțului cu apartamente și vile de vacanță. La baza interesului cumpărătorilor ruși se află factori precum apropierea geografică, absența barierei linguistice și prețurile de 2-3 ori mai mici fața de cele din Turcia, Grecia sau Croația. În Bulgaria rușii se simt mai liberi decât în propria lor patrie.

Un alt avantaj este posibilitatea de a plăti în numărar evitând tranzacțiile bancare. Prin lege funcționarilor de stat ruși le este interzisă achiziționarea de proprietăți în străinătate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG