Linkuri accesibilitate

Presupuse rămășițe ale avionului egiptean au fost găsite în Mediterană


„Nici o ipoteză nu poate fi eliminată”, a declarat preşedintele Franţei într-o intervenție televizată.

Continua incertitudinea legată de soarta avionului companiei EgyptAir, prăbușit astăzi deasupra Mării Mediterane în timpul zborului de la Paris spre Cairo, la puţin timp înainte de aterizare.

Casa Alba a transmis condoleanțe familiilor victimelor prăbușirii avionului egiptean în Marea Mediterană și Statele Unite şi-au oferit sprijinul în ajutarea la căutarea rămășitelor epavei. Potrivit agenției Reuters, Casa Alba considera că este mult prea devreme pentru ca să se poată spună ce anume a cauzat prăbușirea avionului cu 66 de oameni la bord – 56 de pasageri, 7 membri ai echipajului și 3 persoane de la securitatea zborurilor.

Anterior, preşedintele Franţei, Francois Hollande: „Informaţiile pe care am reuşit să le adunăm – premierul Manuel Valls, alţi membri ai guvernului şi desigur autorităţile egiptene – confirmă faptul că avionul s-a prăbuşit şi e pierdut. Este de datoria noastră să aflăm și să înţelegem toate cauzele care au dus la ceea ce s-a petrecut. Nici o ipoteză nu poate fi exclusă și nici nu putem susţine vreuna dintre ele.”

Avionul Airbus A320 a dispărut pe de radare la 16 km distanță de intrarea în spaţiul aerian egiptean și echipe de salvare grecești si aviația egipteana au început operaţiunile de căutare a avionului. Oficialităţi militare grecești au anunţat că rămășițe care ar putea fi ale avionului egiptean au fost găsite în apropiere de insula Creta, au fost adunate și duse să fie investigate.

Mambri ai familiilor pasagerilor, la Cairo
Mambri ai familiilor pasagerilor, la Cairo

Atât premierul de la Cairo, cât și cel de la Paris au declarat că nu poate fi exclusă nici o cauza – și Parisul a anunţat că procuratura franceză a deschis o investigaţie in legătură cu dispariţia si probabila prăbușire a avionului.

Ministrul egiptean al aviației a declarat că este prea devreme să se poată spune daca prăbuşirea avionului s-a datorat unui atac terorist sau unei probleme tehnice si că autorităţile de la Cairo nu doresc să speculeze, ci doresc să aibă mai multe probe si dovezi despre ce s-a putut întâmpla.

Şeful aviației civile a Greciei a declarat, citat de agenţiile internaţionale de ştiri, că avionul a dispărut de pe radare la 2 minute după ce a părăsit spaţiul aerian grecesc.

Pe lista pasagerilor in acest zbor Paris-Cairo se aflau 30 de egipteni, 15 francezi, doi irakieni, un britanic, un belgian, un canadian, un kuweitian, un saudit, un sudanez, un portughez, un algerian si un cetăţean din Chad. Naţionalitatea călătorilor a fost confirmată de compania aeriană egipteană.

Acest zbor a fost al 5-lea pe ziua de astăzi al companiei si căpitanul avionului avea experienţă de zbor si pe acest tip de avion.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, l-a chemat la telefon pe omologul sau de la Cairo, Abdel Fattah el Sisi şi amândoi au căzut de acord că trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a afla ce s-a întâmplat cu avionul. Franţa este gata să participe la operațiune pentru găsirea avionului dispărut, a anunţat și premierul de la Paris, Emanuel Valls.

XS
SM
MD
LG