Linkuri accesibilitate

Obama face apel la unitate europeană și cheltuieli de apărare sporite


La Tîrgul comercial de la Hanovra
La Tîrgul comercial de la Hanovra

Un discurs pe tema unității transatlantice, pronunțat la Hanovra în Germania.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a îndemnat Europa să-și mențină unitatea politică și să contribuie mai mult la apărarea colectivă a continentului.

„Statele Unite și lumea întreagă au nevoie de o Europă puternică, prosperă, democratică și unită”, a spus Obama într-un discurs pe tema unității transatlantice rostit luni la Hanovra, în Germania.

Pledoaria lui Obama pentru unitate europeană vine la câteva zile după ce a avertizat la Londra împotriva ieșirii Marii Britanii din UE. Posibilitatea despărțirii britanicilor de Uniune în urma referendumului din iunie, amenințarea terorismului și criza refugiaților au pus la încercare în ultimele luni unitatea Europei. În discursul de la Hanovra, Obama a spus că asistăm la un moment de cotitură, și că orice se va întâmpla pe continentul european va avea consecințe pentru lumea întreagă.

Obama a pus în antiteză prosperitatea de astăzi a Europei cu dificultățile secolului trecut, spunând că legăturile strânse transatlantice sunt mai importante astăzi decât oricând. Obama a enumerat printre exemplele recente ale cooperării transatlantice combaterea organizației Statul Islamic în Siria și Irak și acordul nuclear istoric cu Iranul.

Cu gândul la apropiatul summmit NATO de la Varșovia, președintele american a îndemnat aliații europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare.

„Fiecare țară membră în NATO ar trebui să contribuie cu partea ei, adică 2% din PIB, la securitatea noastră colectivă, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna”, a spus Obama, adăugând că Europa uneori a fost cam nepăsătoare în privința propriei apărări.

Obama a cerut liderilor europeni să păstreze sancțiunile împotriva Rusiei până ce-și va îndeplini angajamentele privitoare la Ucraina.

„Sper ca până la urmă Rusia să-și dea seama ca măreția unei țări nu vine din intimidarea vecinilor, ci din cooperarea cu comunitatea internațională, care este și singura cale de a aduce poporului rus creștere economică susținută și progres.”. Obama a mai spus că în lumina politicilor agresive ale Rusiei și pericolului continuu al islamismului radical, NATO va trebui să-și întărească atât în sud, cât și în est, „în țările baltice, Polonia și România”.

Obama a anunțat în discursul de la Hanovra că Statele Unite vor trimite în mod suplimentar 250 de instructori din forțele speciale în Siria, pentru combaterea organizației Statul Islamic, pe care a numit-o „cea mai urgență amenințare la adresa națiunilor noastre”.

Președintele american a lăudat-o pe cancelarul german Angela Merkel, aflată în sală, pentru primirea refugiaților, spunând că ea s-a situat „de partea cea bună a istoriei”.

„Acum, când Europa se confruntă cu problema imigrației, religiei și asimilării, vreau să vă amintesc că țările noastre sunt mai puternice când întâmpinăm și integrăm oameni de toate etniile și religiile și îi facem să se simtă că aici le este locul – și mă refer astfel și la compatrioții noștri musulmani”, a spus Obama, în aplauzele publicului de la Hanovra.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG