Linkuri accesibilitate

Bulgaria întărește măsurile antiteroriste


Parlamentul din Sofia a adoptat amendamente la Legea antiteroristă.

Parlamentul din Sofia a adoptat în cea de a doua lectură amendamente la Legea antiteroristă ce vor permite confiscarea de proprietăți și depozite bancare ale unor persoane sau organizații anchetate pentru activități teroriste în Bulgaria sau în alte țări membre ale Uniunii europene. Până acum confiscarea a fost posibilă numai la baza unei sentințe definitive.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Guvernul Borisov pregătește un nou pachet de măsuri de combatere a terorismului ce va fi introdus în Parlament la începutul lunii aprilie. Ministrul justiției, Ekaterina Zaharieva, a anunțat că prin adoptarea unor amendamente la Codul penal el va deveni mult mai restrictiv în privință radicalismului. Va fi criminalizată de pildă, deplasarea membrilor unor organizații radicale în interiorul Uniunii Europene.

Guvernul va elabora și va actualiza periodic o listă a grupurilor și organizațiilor teroriste. Modificările vor fi făcute la propunerea Ministrului de interne, directorului Agenției de stat pentru securitate națională (DANS) și a procurorului general. Pe aceasta listă vor fi incluse persoane anchetate sub acuzația de terorism, de finanțare a activităților teroriste, de instruire unor extremiști, formarea de grupuri criminale ect.

În urmă atacurilor de la Bruxelles, au fost întărite măsurile de securitate în marile orașe bulgare. Numai la Sofia au avut loc căteva operațiuni de verificare a unor pachete suspecte. Numărul polițiștilor ce asigură paza metroului a fost dublat. În urmă cu căteva zile în centrul capitalei a avut loc un exercițiu antiterorist cu participarea de polițiști, militari și pompieri.

Fostul șef al Serviciului de informații externe, generalul Kircio Kirov, a declarat într-un interviu că Uniunea Europeană este cu mult în urmă Statelor Unite ale Americii, Rusiei, și Israelului în cea ce privește capacitatea de a răspunde unor atacuri teroriste. Este nevoie de întărirea colaborării internaționale în aceasta sferă, de un schimb activ de informații și de crearea unor rețele de informatori în interiorul organizațiilor radicale.

„Teroriștii de la ISIS pregătesc atentate în multe țări europene și atacurile de la Bruxelles reprezintă doar un început”, a avertizat generalul Kirov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG