Linkuri accesibilitate

Vizita comandantului forţelor NATO Philip Breedlove a trezit reacții la Tiraspol


Generalul Philip Breedlove la Poligonul de la Bulboaca
Generalul Philip Breedlove la Poligonul de la Bulboaca

Șeful departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a comentat vizita în R.Moldova a comandantului forţelor NATO în Europa, gen. Philip Breedlove.

Vizita generalului american Philip Breedlove, comandantul forţelor Alianţei Nord Atlantice în Europa, a trezit reacții la Tiraspol. Șeful interimar al departamentului de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, a declarat într-un interviu pentru agenția de știri Novosti Pridnestrovia că această vizită ar fi un element al unei confruntări geopolitice mai largi pe plan regional, iar Transnistria s-ar afla chiar pe prima linie a acestei confruntări.

Oficialul american, care s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită de două zile în Republica Moldova, a îndemnat armata moldoveană să se modernizeze și să combată corupția pentru a-și putea apăra cetățenii de insecuritatea generată inclusiv de Rusia. Breedlove a mai spus că, prin intervenția în Siria, Rusia nu a reușit să abată atenția de la „Crimeea, Transnistria sau alte zone unde forțele ruse sunt implicate și ocupă teritorii”.

Potrivit lui Ignatiev, vizita este întâi de toate o acțiune demonstrativă pentru a arăta că influența SUA și NATO – militară, politică, ideologică – se extinde și asupra teritoriilor vecine cu statele NATO. „În acest sens, Republica Moldova este un obiectiv potrivit pentru influența externă, care a renunțat de-facto la neutralitatea constituțională și care în ultimii ani a devenit un satelit și un receptor activ al asistenței militaro-politice americane”, spune Vitali Ignatiev, atrăgând atenția că în ultimii ani militarii moldoveni participă la operațiunea de pacificare din Kosovo, în Republica Moldova au loc aplicații cu participarea militarilor NATO și a celor din România, iar funcționarii Ministerului Apărării susțin colaborarea activă cu NATO.

Șeful interimar al departamentului de externe de la Tiraspol mai spune în interviu că Transnistria, care este „releul principal al intereselor strategice ale Rusiei în regiune, care participă eficient la menținerea prezenței politico-militare ruse pe Nistru și care propagă comuniunea cu tradițiile rusești – istorice, educaționale și de altă natură, este acum ca niciodată ținta unor presiuni concertate.”

Iată de ce, spune Vitali Ignatiev, doar prin susținerea și fortificarea Transnistriei în toate sferele importante – politică, economică, informațională, social-umanitară – Rusia se poate opune eficient extinderii influenței americane în Europa de Est care ar avea ca țintă în primul rând blocarea și minimizarea intereselor naționale rusești, a mai comentat șeful departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, pe marginea vizitei în Republica Moldova a comandantului forţelor NATO în Europa, generalului american Philip Breedlove.

Previous Next

XS
SM
MD
LG