Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitata emisiunii este redactoarea Maria Focșa.

„Despre căpitanul de poliţie Vasile Zgîrcea de 24 de ani se vorbeşte la trecut. A fost răpus de gloanţe în timpul conflictului militar din Transnistria. O stradă din oraşul Glodeni îi poartă numele, i-a fost înălţat un monument şi instalată o placă comemorativă, iar la cimitirul din satul de baştină în fiecare an la mormîntul lui se aud împuşcături de arme, cuvinte de omagiere, conducerea raionului şi colegii de breslă aprind lumînări aprinse şi asistă la serviciul divin.

În 2015 Oficiul Stării Civile Glodeni a lansat un concurs pentru primarii şi secretarii consiliilor locale, ce a vizat oficializarea înregistrării căsătoriilor. Totalurile au clasat pe locul întîi Primăria Hîjdieni. Au urmat primăriile Danu şi Ciuciulea. Toţi cei menţionaţi merită cuvinte de recunoştinţă.

În raionul Glodeni sunt 279 de bazine acvatice cu o suprafaţă totală de 1912,6 ha. 225 de iazuri sunt în folosinţă separate, iar 54 – în folosinţă generală. În baza bazinelor acvatice din raion sunt înregistrate 23 de ferme piscicole. Despre utilizarea raţională a acestora, despre impozitare, despre creşterea şi realizarea producţiei piscicole s-a discutat într-o şedinţă ordinară raională.

Elevii clasei I „B” din gimnaziul Hîjdieni au sărbătorit recent 100 de zile în şcoală. E de datoria pedagogilor să dăruiască copiilor mici cît mai multe momente de bucurie, organizîndu-le sărbători de suflet.

De 8 martie la maternitatea din Glodeni au venit pe lume trei prunci: o Ioană şi doi de Liviu. Liviu unu şi Liviu doi, deopotrivă cu Ioana, vor primi de acum înainte felicitări de 8 martie cu prilejul zilelei lor de naştere. Sperăm că vor deveni flăcăi grăgălaşi, că e inadmisibil să te naşti de ziua femeilor şi să nu adori femeile.

În acest an festivalul-concurs rational al cîntecului sacru Pascal, la a treia ediţie, va avea loc în incinta bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Hîjdieni.

Întîlnirile cu cetăţenii în localităţile raionului au căpătat amploare. Ultima s-a desfăşurat în satul Sturzovca. Primarul în raportul său a nominalizat şi laturile pozitive, dar cea mai mare atenţie a fost acordată problemelor: lipsa apei potabile, a unei gunoişti amenajate, desfăşurarea campaniei de salubrizare, acordarea serviciilor calitative de poştă etc.

Muzica nu are patrie – patria ei este întregul univers. Frumoase clipe au încercat elevii Şcolii de Arte Glodeni, Ion Grosu şi Nănsy Sandu, doi tineri talentaţi, care au participat recent la un concurs international din Chişinău, numit „Speranţa”, ediţia a II, ocupînd locul I şi obţinînd trofeul concursului. Bravo!

Recent raionul Glodeni a primit un lot de ajutor umanitar din România. Păturilor vulnerabile le vor fi repartizate 300 de colete şi 13 tone de zahăr. În detalii, despre cele menţionate şi despre multe alte lucruri şi activităţi netrecute în revistă, citiţi în ziarul raional Câmpia Glodenilor.”

[transcriere: Nicu Gușan]

XS
SM
MD
LG