Linkuri accesibilitate

Turcia oferă UE un nou plan pentru reglarea fluxului de refugiați


La summitul UE-Turcia, Ankara a cerut în schimb mai mult sprijin financiar și liberalizarea regimului de vize.

Uniunea Europeană va lua săptămâna viitoare o decizie privind noul acord cu Turcia, document ce ar urma să reglementeze și să limiteze fluxul de refugiați spre Europa. La summitul de luni, de la Bruxelles, autoritățile de la Ankara au venit cu un set de propuneri noi. Între altele, Ankara este gata să readmită toți refugiații ilegali ajunși în UE din Turcia, în schimb, țările Uniunii Europene se angajează să preia din Turcia, legal, refugiați sirieni. Un schimb „unu la unu” a precizat luni la Bruxelles, premierul turc Ahmet Davutoglu.

Propunerea Turciei a fost calificată drept o „șansă reală” de liderii Uniunii Europene, care, însă, și-au luat un răgaz de zece zile pentru a o îmbunătăți. Ankara se angajează să nu permită plecarea spre UE decât a migranților cu șanse de a primi azil, în schimb se așteaptă la o dublare a ajutorului financiar pe care Bruxellesul l-a promis în decursul următorilor ani, mai exact șase miliarde de euro în loc de trei, până în 2018. De asemenea, autoritățile turce vor ca Uniunea Europeană să grăbească negocierile privind aderarea Turciei la UE.

Liderii europeni au fost de acord să ofere mai multe ajutoare Ankarei, fără a detalia cât anume, și au promis că până la finele lunii iunie Turcia va obține un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, desigur, în anumite condiții stricte, între care introducerea pașapoartelor biometrice.

Reacții ale refugiaților la posibila înțelegere UE-Turcia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

„Ne confruntăm cu multe provocări. Singura cale pentru a le rezolva este solidaritatea. Trebuie să ne gândim la viitorul continentului nostru. Am luat o decizie îndrăzneață prin faptul că vom readmite toți migranții ilegali care au ajuns din Turcia în Grecia, indiferent de originea lor”, a explicat premierul turc Ahmet Davutoglu, precizând că noul acord, dacă va fi acceptat de UE, va descuraja migrația ilegală spre Europa, va salva vieți și descuraja traficul cu ființe umane.

Președintele Franței, François Hollande, s-a arătat convins că pentru a opri migranții să vină în Grecia, Uniunea Europeană trebuie să coopereze cu Turcia, adăugând că summitul de luni i-a dat speranța că criza migranților ar putea fi soluționată.

„Ruta balcanică a fost închisă, prin urmare, Grecia este silită acum să preia majoritatea refugiaților. Trebuie să o ajutăm. Ne propunem să securizăm granița externă a Uniunii Europene, să cooperăm cu Turcia și să fim solidari cu Grecia. Aceasta este poziția Franței”, a declarat François Hollande.

Între timp, secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că navele Alianței vor patrula în apele teritoriale ale Greciei și Turciei cu scopul de a combate traficul cu ființe umane în Marea Egee. NATO, a adăugat Stoltenberg, își va intensifica monitorizările și la granița dintre Siria și Turcia.

În acest moment, Europa se confruntă cu cea mai mare criză a refugiaților de la al Doilea Război mondial. Criza, dacă nu va fi soluționată, riscă să dezbine țările UE și, mai ales, pune în pericol spațiul Schengen de liberă circulație.

Pentru a ajunge în Europa de Vest peste 800 de mii de migranți s-au aventurat pe așa numita „rută balcanică”. În primele două luni ale lui 2016, peste 130 de mii de migranți au trecut din Turcia spre Grecia – aproape cât în prima jumătate a anului trecut.

BBC citează cifrele oficiului european de statistică Eurostat care arată că în 2015, cei mai mulți solicitanți de azil în UE au venit din Siria, Afganistan și Irak. Germania este țara care a înregistrat cele mai multe solicitări de azil – peste 470 de mii. Pe locul doi este Ungaria, cu peste 170 de mii de cereri înregistrate la finele lui decembrie anul trecut.

XS
SM
MD
LG