Linkuri accesibilitate

„Au furat-o, o învinuiesc că a ucis doi jurnaliști, dar dovezi nu văd”


Sondaj de opinie la Chișinău despre cazul Nadiei Savcenko

Mai mult de 200 de lideri politici și personalități publice au trimis o scrisoare deschisă liderilor Uniunii Europene cerându-le să solicite de urgență Rusiei s-o elibereze pe Nadia Savcenko din închisoare. Între semnatarii scrisorii se află Svetlana Alexievici, laureata Premiului Nobel pentru literatură din Belarus, care le acuză pe autoritățile ruse că își bat joc de drepturile civile, de legislația internațională și de propria lor Constituție. Savcenko, care e pilot militar, a fost capturată în iunie 2014 de rebelii pro-ruși în estul Ucrainei și dusă apoi în Rusia unde a fost acuzată că ar fi fost complice la uciderea unor jurnaliști ruși care relatau despre conflictul din estul Ucrainei. Procurorii ruși au cerut 23 de ani de închisoare pentru Savcenko, într-un proces care a fost amînat pînă în 9 martie, fără ca ei să i se permită să-și prezinte pledoaria finală. Nadia Savcenko respinge acuzațiile, despre care spune că sînt fabricate. Ea a intrat în greva foamei după amânarea procesului.

„Vedem reportaje la televizor, este un joc politic. Ea este jertfa acestor jocuri și cred în mod sigur că așa cum este ea sunt foarte mulți, nevinovați.”

Europa Liberă: Ea contestă acuzațiile și spune că ar fi fost răpită înainte de uciderea jurnaliștilor la Luhansk.

„Da, dar eu sunt absolut sigur că mulți din adversarii rușilor sau cei care nu acceptă politica lor, după ce nimeresc în mâinile lor, peste un timp oarecare acceptă totul și trec de partea rușilor. În mod sigur că salvarea ei e tot în jocurile politice.”

„23 de ani de închisoare, detenție, asta-i ieșit din comun pentru o doamnă. Federația Rusă nu a procedat corect. Puteau să fie și alte circumstanțe, să o schimbe pe cineva.”

Europa Liberă: Ea cere să die reîntoarsă în Ucraina.

„Da, dar părerea judecății ruse e formulată politic. Nu am auzit părerea europenilor, altor înalți demnitari, dar nu-i corect.”

„Dacă ea a transmis informații și a arătat locul aflării oamenilor care au fost uciși ulterior, la mijloc sunt și aspecte politice. Dar cum a ajuns ea în Rusia, dacă era țintaș? Este clar că Rusia a avut dreptate atunci când a arestat-o, rămâne ca judecata să decidă.”

Europa Liberă: Oamenii au protestat recent în fața Ambasadei Ruse din Kiev, cer eliberarea ei, este posibil un asemenea deznodământ?

„Acest protest nu ajută la nimic. Nu ajută pentru că Rusia face ce vrea, trebuie să fie o convorbire oarecare între aceste popoare.”

„Să fie doar un proces cinstit, cu date, dovezi. A anunțat o grevă a foamei pentru a atrage atenția asupra sa. Mâncare i se dă, ea refuză să mănânce. Unicul lucru pe care îl poate face este această formă de protest.”

„Asta-i pe nedrept. Au furat-o, o învinuiesc că a ucis doi jurnaliști, dar dovezi nu văd.”

Europa Liberă: Apar semne de întrebare când vedeți vreun material la acest subiect?

„Da, e clar că fără lege se rețin oamenii.”

„Oamenii simpli, ca noi, oricum nu vor afla adevărul. Este un caz neobișnuit, e o situație de conflict, și tuturor le este clar, cum nu ai da, se crede că Rusia este vinovată.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG