Linkuri accesibilitate

Bulgaria: cartelul carburanților


Șapte companii mari bănuite că au format un cartel al carburanților vor fi anchetate de Comisia de Stat pentru Protecția Concurenței.

La cererea guvernului, Comisia de Stat pentru Protecția Concurenței va ancheta șapte companii mari bănuite că au format un cartel al carburanților în scopul de a realiza supraprofituri. Pe loc de frunte se află companiile din grupul „Lukoil” care controlează cea mai mare rafinărie din Balcani – „Neftochim Burgas”. Din lista mai fac parte „Shell”, „OMV”, „Eco Petroleum”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Din octombrie 2015, în pofida scăderii prețului petrolului, în Bulgaria prețurile la benzină și motorină au crescut. Aceasta, datorită în primul rând dominației concernului rus, care asigură cea mai mare parte din produsele petroliere destinate pieței bulgare.

Organizația nonguvernamentală „Prețuri echitabile la carburanți” avertizează, într-o scrisoare adresată guvernului și Parlamentului, că prețurile la motorina și la benzina 95, fără TVA și accize, sunt cu 50% și respectiv 28% mai mari fața de cele medii în Uniunea Europeană. Produsele rafinariei „Neftochim-Burgas” costă mai ieftin în Macedonia.

Pierderile nete ale consumatorilor bulgari în ultimii trei ani de pe urmă practicării prețurilor de monopol se cifrează la trei miliarde leva – 1.55 miliarde euro. Compania „Lukoil Bulgaria” care domină piața împiedică importul de carburanți prin controlul exercitat asupră majorității depozitelor fiscale.

În aceste condiții este inexplicabilă pasivitatea de până acum a organelor de stat, avertizează organizația nonguvernamentală. Din opoziție au cerut informații despre proprietarii depozitelor fiscale care împiedică concurența în acest sector. Liderul PSB, Mihail Micov, a adresat acuzații primului ministru Borisov, declarând că prin controlul exercitat asupră unei rețele de depozite fiscale „Lukoil Bulgaria” î-și menține dominația pe piața carburanților.

Ministrul finanțelor, Vladislav Goranov, a declarat că în cazul în care existența cartelului va fi dovedită cele șapte companii vor plăti amenzi egale cu 10% din valoarea vânzărilor în anul respectiv. În acest caz prețurile la motorina și benzină vor putea scădea cu între 10 și 20%.

Previous Next

XS
SM
MD
LG