Linkuri accesibilitate

„Cum să fie femeile cele care au nevoie de mai mult somn, dacă ele mereu veghează?”


Jurnalul săptămânal cu Nadia Darie.

Născută în 28 Februarie 1989 la Zambreni, Ialoveni. Studii: Facultatea de Limbi si Literaturi Străine, masterat in PR si Comunicare la USM. În paralel: facultatea de arte frumoase a USM, etnofolclor Joburi: radio si TV noroc, 4 ani; in prezent editorul revistei online pentru femei EA.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00
Link direct

Luni

Se zice că lunea e zi grea, lumea nu vrea să se trezescă de dimineață, amână deșteptătorul și trage plapuma peste cap. O mamă cu doi copii nu prea poate să își permită acest lux. Fericirea mea cea mare este că am trecut de ora 7 și eu încă dorm, desi, dacă mă gândesc, este o părticică mică, acolo în creier probabil, care nu a adormit mai deloc. Ea acum scrie, trezită fiind din amorțeală de cel puțin încă două ori pe noapte. Bucuria e si mai mare, deja cu ghilimelele de rigoare, atunci când observ că o doamnă discretă, pe nume „viroza”, a intrat nepotită în casă și îmi tachinează copiii. Mă împac cu gândul, poate i s-a face rușine și a pleca degrabă. În curând savurăm cântecul dimineții – „NU vreau la grădiniță”.

Marți

Îmi place când închei un lucru dificil și anevoios pe care l-am făcut împreună cu colegii mei. În sfârșit mi-am setat oficial și neoficial scopurile profesionale pentru acest an, deși e februarie în toi. Am înțeles ce vor femeile, și totuși ne încăpățânăm să credem că putem să schimbăm ușor direcția dorințelor lor, meniul de consum de pe internet și să evităm riscul de a aluneca prea mult în comercial sau prostie. E grea munca asta pentru femei, că tare mai sunt pretențioase. Astăzi sînt pe tocuri. Cine naiba m-a pus să le iau, mai cu seamă că știu bine că zilnic fac pe jos aproape un kilometru doar că să ajung la transportul public? Noroc că totuși au mai puțin de 8 cm, iar punctul de sprijin e suficient de lat ca să ajung la un interviu în bună formă. Discuțiile cu psihologi eu fost întotdeauna relaxante... Știu ei ceva ce noi nu știm!

Miercuri

Dacă cineva crede că o mamă cu doi copii își poate schimba programul timp de o secundă, atunci nu greșește! M-am trezit împlinită, pentru că un singur apel mi-a schimbat ieri ziua și planurile la 180 de grade, iar bucuria de a vedea doi ochi fericiți pentru un complot al nostru, al meu și al unei foste colege de facultate, este poate cea mai plăcută răsplată a gândurilor bune. În context, mi-am amintiti de facultate, nu de limbile străine, dar de adevărata mea studenție, pe care am trăit-o la Facultatea de Arte Frumoase a USM, alături de colegii de la Crenguța de Iederă, ansamblu diriguit de Maria Iliuț. Cred că nu puteam avea o studenție mai frumoasă și nici amintiri mai deosebite decât în opinci și catrință, Acolo am învățat să fiu mândră că sunt parte din acest mare neam românesc.

Joi

E foarte stresant să mergi la interviuri de angajare, dar să nu credeți că este super plăcut să fii de cealaltă parte. Astăzi am văzut că emoțiile nu duc doar la bâlbe și m-am mirat cât de cald poate fi într-o încăpere în care sunt doar 22 de grade.

În fine, m-am prins că atunci când îți dorești foarte mult un lucru, și muncești asiduu pentru realizarea lui, el se întâmplă, chiar dacă mai tțrziu și atunci când deja nu mai aștepți. Adun fir cu fir roadele muncii de doi ani deja și mă bucur că nu totul în țara asta este făcut prin cumătri sau de către oligarhi. Ne mai rămâne și nouă ceva, construim relații pe care doar oamenii pot să le aprecieze. Femeile, public foarte specific, apreaciază mai mult lucrurile estetice, așa că pregătim ceva foarte frumos pentru ele, zi de zi.

Vineri

Partea aceea din creier despre care vă ziceam eu că nu doarme mai niciodată la o mamă cu doi flăcăi ștrengari a semnalat încă din noapte că azi e vineri. Mă întreb, cum să fie femeile cele care au nevoie de mai mult somn, dacă ele mereu veghează? Două deșteptătoare sună aproape concomitent și în același ton: „Mamaaaaaa...”. Faza bună este că le opresc diferit, faza mai anapoda este că nu le pot amâna. Sunt primele ore din 26 și ultimele zile din 26 – vorba ceea, prietenii știu de ce!

De la panică până la liniște e doar o secundă, așa cum e și de la foc la scrum. Încerc să trag de frâiele controlului de sine în fiecare secundă și să demonstrez zilnic un model de om pentru copiii noștri. Nu știu cui seamănă ei, dar sunt ambii foarte încăpățânați. Generația este de vină, timpurile o rfi altele!

Vine liniștea dinaintea furtunii, sau ziua când vreau să mi-o dedic doar mie. Nu mi-am ascuns vârsta niciodată și nu am înțeles pentru ce fac asta, de fapt, femeile. Mi-am dat seama că Dumnezeu ne dă exact atât cât putem duce, în momentul cel mai prielnic și alături de cele mai potrivite persoane. Mulțumesc, Doamne, că am alături un prieten și un soț adevărat, la bine și greu, mulțumesc copiilor noștri că m-au ales să le fiu mamă, vă mulțumesc dacă ați avut răbdare până aici și vă doresc un infinit de noroc.

XS
SM
MD
LG