Linkuri accesibilitate

Va demisiona procurorul-șef al Bulgariei?


Procurorul-general Sotir Țațarov
Procurorul-general Sotir Țațarov

Demisia procurorului general al României, Tiberiu Nițu, a dat un impuls cererilor de demisie a procurorului șef al Bulgariei, Sotir Țațarov.

În comentariile apărute în mediile sofiote se afirmă că motivul ce a stat la baza demisiei în România - însoțire nereglementata de către automobile de poliție, nu poate provoca nici-o reacție la Sofia unde mai toți miniștrii, șefi de instituții și de partide sunt îngrijiți, ca în perioada totalitară, de Serviciul de paza.

Procurorul Sotir Țațarov este criticat în ultimul raport de țară pentru nereguli mult mai grave. Putem menționa numai faptul că Procuratura nu a dus la bun sfârșit în ultimii ani nici-un dosar de corupție la nivel înalt.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Hristo Ivanov, fostul ministru al justiție, care a demisionat în urmă cu două luni în semn de protest la oprirea reformelor a declarat că într-o încercare de a-l salva pe procurorul șef liderii coaliției aflata la guvernare au acuzat pentru toate relele Consiliul Suprem de Justiție.

„De fapt, constata Ivanov, acest organ este criticat în raportul de țară ca o reacție la deciziile unei majorități controlate de procurorul general. Activitatea minorității reformatoare în Consiliul Suprem este salutată în raport cea ce este fără precedent într-un astfel de document.”

Ex-ministrul constată nu fără ironie că exeptând intervenția militară, auditarea externă este măsura cea mai apropiată de cererea de demisie a șefului procuraturii pe care Comisia Europeană și-o poate permite fără a fi acuzată de amestec direct.

În raportul de țară este criticată și decizia procurorului general de a bloca anchetarea cazului Cenalova-Ianeva - o serie de înregistrări audio ale unor convorbiri între șefa Tribunalului Municipal, Sofia Ianeva, și judecătoarea din Tribunalul Suprem, Cenalova, din care reiese implicarea directă a primului ministru Borisov în activitatea Consiliului Suprem de Justiție. Procuratura nu a acordat nici-o atenție afirmației lui Ianeva că premierul a făcut cadou unei prietene o vilă în valoarea 1,5 milioane euro la Barcelona. Veridicitatea convorbirilor a fost confirmata de judecătoarea Cenalova iar corectitudinea tehnică a înregistrărilor - de un laborator european de renume.

Ca o reacție la criticile conținute în ultimul raport al Comisiei Europene consilierul prezidențial în probleme juridice, profesorul Cristian Takov a propus demonopolizarea procuraturii prin acordarea persoanelor fizice sau juridice a posibilității legale de a formula acuzații împotrivă unor instituții sau funcționari de stat. Astfel de practici au existat în alte țări europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG