Linkuri accesibilitate

Actualul Guvern are două priorități de bază: de a restabili finanțarea externă și de a face ordine în sistemul financiar-bancar (Victor Ciobanu/Ziarul Național)


„Putere nesătulă și opoziție nemâncată” (Silviu Tănase/Timpul).

Editorialistul Victor Ciobanu de la „Ziarul Național”, specializat pe teme economice, insistă că actualul Guvern are două priorități de bază: de a restabili finanțarea externă și (precondiția pentru prima) de a face ordine în sistemul financiar-bancar. E nevoie de o foaie alba, continua autorul, și o reconsiderare, redefinire a conceptului de dezvoltare a țării. Pe toate domeniile. Politic, economic, social. Pentru că niciunul nu funcționează, crede editorialistul, fapt care înseamnă că e greșit conceptul. Dar asta e o întrebare mai amplă. Pentru o altă guvernare. Firește, dacă aceasta va dori să și-o pună. Sau va continua tradiția. Așteptând că cineva, cândva și cumva îi va rezolva problemele, își încheie metaforic comentariul Victor Ciobanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Putere nesătulă și opoziție nemâncată” este titlul editorialului semnat de Silviu Tănase în „Timpul”. El observă că statul risipește bani publici, de mulți ani, pe instituții inutile și, este evident că nu oferă plătitorilor de taxe nimic înapoi (drumuri, școli, universități, biblioteci, spitale etc.), dar menține cele mai mari impozite din regiune. (…) În loc să caute căi de relaxare fiscală pentru a reporni motoarele economiei, puterea vrea să stoarcă și ultimii bănuți, în timp ce tot centrul Chișinăului este plin de activități, ce nu plătesc taxe. În ce priveşte opoziţia, Silviu Tănase constată că aceasta dă impresia că nu înțelege pe ce lume trăiește.

Un grup de locuitori din Peticeni, Călărași, se zbate, de mai bine de un deceniu, să întoarcă grădiniței blocul alimentar, despre care spun că a fost înstrăinat în mod abuziv. Tranzacția, scriu reporterii Anticorupţie.md s-a făcut în 2004 cu permisiunea fostului primar, iar clădirea a ajuns în proprietatea soției acestuia. În același an proprietarii firmei au cumpărat şi terenul de 32 de ari pe care se află construcția. La scurt timp după aceasta, a fost pusă de roate o afacere cu pâine caldă. De altfel, ziariștii amintesc de vara anului 2015, când Zinaida Greceanîi, pe atunci candidată la fotoliul de primar al Capitalei, susținea că doar în Chişinău în ultimii opt ani, 23 de grădinițe și peste 60 de terenuri aferente acestora au fost înstrăinate abuziv sub semnătura conducerii primăriei şi cu ajutorul instanţelor de judecată. Faptul era confirmat și de o analiză a Procuraturii Generale, care constata că mulți preșcolari nu frecventează grădinița din cauza că multe edificii în care au activat instituțiile au fost înstrăinate.

Portalul de expresie rusă Newsmaker.md îşi îndreaptă atenţia spre regiunea transnistreană a ţării unde ia amploare lupta pentru controlul spaţiului informaţional. Sovietul Suprem de la Tiraspol i-a dat termen liderului regiunii, Evgheni Şevciuk, ca până la 15 februarie să accepte întoarcerea numitului parlament transnistrean printre fondatorii mass-mediei publice din regiune. În prezent, toate canalele de informare oficial se află sub controlul lui Şevciuk, scrie Newsmaker.md. Reporterii amintesc că în Sovietul Suprem majoritatea aparţine partidului „Obnovlenie” care se află în opoziţie cu liderul regiunii. După alegerile din anul trecut, aceştia au obţinut 33 din 43 de locuri în Soviet. Iniţiativa deputaţilor e de la sine înţeleasă, or, la finele lui 2016, în stânga Nistrului se vor desfăşura un scrutin pentru alegerea aşa numitului preşedinte al regiunii.

Ion Mischevca de la Adevărul.md constată că actualul cabinetul de miniştri condus de către Pavel Filip se află într-o situaţie cel puţin ingrată, dacă nu chiar dificilă şi alarmantă. Provocările la care este supus nu se limitează doar la presiunea străzii, ci însumează atât restanţele fostelor guverne, cât şi aşteptările sau condiţionările partenerilor externi. Altfel spus, actualul executiv este condamnat să fie eficient sau nu va mai fi deloc, în foarte scurt timp. Acesta trebuie să facă într-o lună cât n-au reuşit precedentele guverne în cinci ani. Nici măcar nu are la dispoziţie celebra o sută de zile, fiindcă e pus în situaţia de a îndrepta lucrurile din mers, de a da o ultimă şansă acestui sinuos parcurs european. Dacă nu el, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când, se întreabă retoric autorul.

Mold-street.com citează publicaţia de limbă rusă Kommersant care scrie că fostul preşedinte al AntalBank, Mohamed Muhiev, a fost arestat de poliţia rusă pentru o fraudă de 30 de miliarde de ruble, adică aproape 250 de milioane de dolari. Potrivit publicaţiei, reţinerea a fost efectuată chiar în momentul când acesta urca într-un avion pentru a pleca peste hotare. Mohamed Muhiev, afacerist rus de origine inguşă, este acuzat că ar fi făcut parte dintr-o grupare ce a devalizat nouă bănci din Rusia folosind schema moldovenească de spălare de bani.

XS
SM
MD
LG